Gündem İfşa krizi sonrası ipler gerildi! Kılıçdaroğlu'ndan istifa çıkışı

İfşa krizi sonrası ipler gerildi! Kılıçdaroğlu'ndan istifa çıkışı

23.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu dün partisinin belediye başkanları ile Ankara’da buluştu. 36 belediye başkanı mazeret belirterek katılmadı. ‘Gizli zoom toplantısı’ sonrası İBB Başkanı İmamoğlu ile CHP lideri yüz yüze gelirken, salonda gerilim dolu anlar yaşandı...

İfşa krizi sonrası ipler gerildi Kılıçdaroğlundan istifa çıkışı

MEHTAP GÖKDEMİR- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, partide kriz yaratan “zoom” toplantısının ardından dün ilk kez yüz yüze geldi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu dün partisinin belediye başkanları ile Genel Merkez’de buluştu. Toplantıya İBB Başkanı İmamoğlu da katıldı. Çoğu ilçe ve belde belediye başkanı düzeyinde 36 başkanın mazeret bildirerek katılmadığı toplantıda bazı MYK üyeleri de hazır bulundu. Toplantıda, yerel seçim stratejisi masaya yatırıldı. Kılıçdaroğlu yerel yönetimler bazında tespit ettikleri eksiklikler, yapılması gerekenler üzerine bir konuşma yaptı. Ortak projeler üzerine yoğunlaşılması gerektiğini, sosyal belediyeciliğin daha fazla öne çıkarılması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu’nun “Şu anda hiçbir ittifak olmayacakmış gibi siz çalışın. İttifak, işbirliği olursa o da artı olur” dediği bildirildi.

‘BEN ADAY OLMAYACAĞIM SİZ DE İSTİFA EDİN’

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, konuşmasında “zoom” toplantısı konusuna girmedi ancak uyarılarla dolaylı mesajlar verdi. Kılıçdaroğlu, “Parti içi konulara girmeyin, işinize bakın. Örgüt işlerine, parti işlerine karışmayın. Genel Başkan kim olacak, Parti Meclisi ne olacak onlarla değil, esas 250 gün kaldı siz yerele seçimlere hazırlanın” ifadelerini kullandı. Parti içi meselelerin ulu orta konuşulmaması uyarısında da bulunan CHP lideri, kurultaya yönelik “Herkes aday olabilir. Ben hiçbir zaman aday olacağım demedim. Delegasyon beni önerdi” diye konuştu. Edinilen bilgiye göre bir ilçe belediye başkanı, Kılıçdaroğlu’na “Ben aday olmayacağım siz de istifa edin” çıkışında bulundu.

Kılıçdaroğlu ise, “Benim bir sorumluluğum var. Genel Başkanım. Şu anda istifa ettiğim zaman parti boşlukta kalacak. Kurultayın seçmediği bir genel başkanlık sistemi olacak. Bu sıkıntı yaratır. Zaten kurultay süreci başladığı için benim istifa etmeme gerek yok. Ben değişim değil yenilenme diyorum” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, “Ben çivi çakmadım buraya. Ben de insanım. Hiçbiriniz bana ‘çalışmadın’ diyemezsiniz. Çalıştım” ifadesini kullandı. Milletvekili aday listesine yönelik eleştirilere de Kılıçdaroğlu’nun, “Bir heyet kurduk, o heyet bunu dört dörtlük yapamadı” dediği öğrenildi.

İfşa krizi sonrası ipler gerildi Kılıçdaroğlundan istifa çıkışı

‘TOPLANTI ETİKTİ’

Toplantıda başkanlara görüşlerini dile getirmek için 5 dakika konuşma süresi tanındı. İmamoğlu bu süreyi geçince Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, ikazda bulundu. İmamoğlu’nun bu uyarıya tepki gösterdiği ancak gerilimin Kılıçdaroğlu’nun sorun olmadığını ifade etmesiyle büyümediği bildirildi. İmamoğlu’nun başkanlığındaki zoom toplantısını gündeme getirerek, “Biz partinin meselelerini tabii ki oturup partililerle konuşacağız. Etik olmayan bir durum yok. Bu toplantı da etik, o toplantı da etik. Partililerimle konuşuyorum. Gizli bir toplantı değildi” dedi. Yerel seçime kadar tabanı heyecanlandıracak bir atmosfer yakalanması gerektiğini söyleyen İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’na “Sizinle bu konuları yeniden görüşmeye hazırım” diye seslendiği bildirildi. Değişim konusuna vurgu yapan İmamoğlu’nun, “Değişimle ilgili söyleyecek çok şeyim var ama bunu isterseniz baş başa da konuşabiliriz. Siz onursal genel başkanımız olarak bunu zaten fazlasıyla hak ediyorsunuz. Zaten bu partinin bir onursal başkanı oldunuz. Biz değişimi beraber yapabiliriz” dediği öğrenildi.

Haberin Devamı

CHP O İDDİAYI YALANLADI

Haberin Devamı

ANKARA Milliyet- İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’na “Genel Başkanlığa devam ederseniz, yerel seçimlerde yokum” dediği iddiaları haberlere yansıdı. Ancak CHP Medya, Planlama ve Sosyal Medya Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, yaptığı açıklamada “Belediye Başkanları toplantımızda, İmamoğlu’nun Genel Başkanımıza yönelik olarak; ‘Genel Başkanlığa devam ederseniz, yerel seçimlerde yokum’ şeklinde bir beyanda bulunduğu iddiası gerçek dışıdır” ifadelerini kullandı.

KRİTİK PM BUGÜN

CHP lideri Kılıçdaroğlu, bugün Parti Meclisi (PM) toplantısına başkanlık edecek. Görevden alınan örgütlerin bu kararlara karşı itirazlarının görüşüleceği PM’de, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu başkanlığında gerçekleştirilen ve kayda alınarak sızdırılan zoom toplantısına katılan PM ve grup yöneticileri ile Kılıçdaroğlu ve destekçileri arasında sert tartışmaların yaşanması bekleniyor.

CHP’DE YENİ SIZINTI İDDİASINA YALANLAMA

Haberin Devamı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başkanlığında gerçekleştirilen zoom toplantısı kayıtlarının kamuoyuna sızdırılmasının ardından CHP bu kez de “üye verileri çalınıp, internet ortamına sızdırıldı” iddiasıyla karşı karşıya kaldı.

Bir internet sitesinde, CHP’nin eski ve yeni üye kayıtlarının çalındığı ve 1 milyon üyenin TCK kimlik no ile üye numaralarını gösteren datanın internet ortamında 7 bin TL’den satışa sunulduğu haberinin yayımlanmasının ardından, CHP’den açıklama geldi. Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik, konuya ilişkin açıklamasında paylaşılan bilgilerin CHP veri kayıtları ile örtüşmediğini, yapılan detaylı tarama sonucu da üye kayıt sistemine her hangi bir erişimin tespit edilmediğini bildirdi. Çelik, parti avukatlarının pazartesi günü Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında gerekli yasal işlemleri başlatacaklarını söyledi. -ANKARA Milliyet

YILMAZ BÜYÜKERŞEN YATIŞTIRDI

Edinilen bilgiye göre toplantıda İmamoğlu’ndan sonra konuşan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, “Eğer İstanbul Büyükşehir’de ön seçim olursa, ön seçime girerim. Böyle toplantıların bize fayda sağladığını düşünüyorum ama böyle zoomlarda yapılan toplantıların da çok faydalı olacağını düşünmüyorum. Şehrin büyük olması, senin büyükşehir belediye başkanı olman seni büyük yapmaz. CHP herkesten daha büyüktür” dedi. İmamoğlu, “Bu sözleriniz şık değil. Halkın arasına giremeyenler burada gelip bizi eleştiriyor” karşılığını verdi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen devreye girerek İmamoğlu’nun sırtını sıvazladı, “Boşver, olur böyle şeyler” diyerek ortamı yatıştırdı.

‘ÜÇÜNCÜ YOL’ ARANIYOR!

İfşa krizi sonrası ipler gerildi Kılıçdaroğlundan istifa çıkışı

Akif Hamzaçebi

Değişim tartışmalarını alevlendiren ve partide bölünmüşlük havası yaratan son gelişmeler CHP’de pek çok ismi rahatsız ediyor. Kılıçdaroğlu ve destekçileri ile İmamoğlu’na destek verenler arasındaki gerilimin partiye zarar verdiğini düşünen CHP’liler, iki grup arasındaki sıkışmışlığa karşı “üçüncü yol” ve “ortak akıl hareketi” arayışında. CHP’li eski milletvekili Akif Hamzaçebi, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Ne statükonun devamı, ne de sen git ben geleyim. Üçüncü yol” çıkışını yapmıştı. 

İfşa krizi sonrası ipler gerildi Kılıçdaroğlundan istifa çıkışı

Aytuğ Atıcı

Genel Başkanlığa adaylığı gündemde olan Aytuğ Atıcı ise Milliyet’e şunları söyledi: “Parti şu anda Kemal Bey ve etrafındakilerle, İmamoğlu ve etrafındakiler arasında sıkıştırılmaya çalışılıyor. Bu partinin kaderi iki grubun elinde değildir. Bu partide CHP’yi gerçekten düşünen, savunan, birinci sıraya ülkeyi, ikinci sıraya partiyi koyan çok sayıda insan var. Onlarla temas halindeyim. Ortak bir yol bulmaya çalışıyorum. Bir hareket başlatmak çabası içerisindeyim. Başarabilir miyiz, bilmiyorum. Bir ortak akıl arayışını sonuna kadar götürmek istiyorum.”

İfşa krizi sonrası ipler gerildi Kılıçdaroğlundan istifa çıkışı

Ali Öztunç

CHP Milletvekili Ali Öztunç da, Milliyet’e şu değerlendirmeyi yaptı: “Herkes konuşuyor. Bu da partiyi yıpratıyor. Genel Merkez de, karşısındaki arkadaşlar da yanlış yapıyor. Bir durun ya bir durun. Bu parti sahipsiz değil. Burası yüzyıllık parti. Kimsenin babasının malı değil. Seçmen izliyor. Bu noktada partinin evlatları yakında söz alır. Partinin evlatları dediğim, başarılı milletvekilliği yapan, illerinde başarı sağlamış arkadaşlar. Şu anda izliyoruz biz sadece. Çok rahatsızız gelişmelerden.” -MEHTAP GÖKDEMİR/ANKARA