Gündem Bakan Kurum: 11 ilimizde 70 bin konutun yapım sürecini başlattık

Bakan Kurum: 11 ilimizde 70 bin konutun yapım sürecini başlattık

03.04.2023 - 18:40 | Son Güncellenme:

Bakan Kurum Balıkesir İvrindi ve Altıeylül Konut Temel Atma, Karesi Konut anahtar teslimi ve toplu açılış töreninde konuştu. Deprem bölgesine işaret eden Bakan Kurum "11 ilimizde 70 bin konutun yapımını başlattık. 1 yıl içinde tüm depremzede kardeşlerimize daha önceki depremlerde olduğu gibi yeni yuvalarını teslim edeceğiz." dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bir dizi temaslarda bulunmak ve Altıeylül Mahallesinde düzenlenen İvrindi 142 Konut, Altıeylül 415 Konut Temel Atma, Karesi 548 Konut Anahtar Teslim ve Toplu Açılış Töreni’ne katılmak için Balıkesir’e geldi.

Haberin Devamı

Bakan Kurum, Balıkesir Valiliğini ardından da AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ederek partililerle bir araya geldi. Ardından esnaf ziyaretlerinde de bulunan Bakan Kurum, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılandı. Bakan Kurum, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ndeki görüşmelerinin ardından tören alanına geçerek burada vatandaşlara hitap etti.

Türkiye’nin afetlerle sınandığı zor günlerden geçtiği ifade eden Bakan Kurum, “Hamdolsun her geçen gün milletimizin yaralarını sarmak adına çok önemli adımlar atıyoruz. Bölgede hayatın normale dönmesi için emin olun gece gündüz tüm ekiplerimiz çalışıyor. Hasar tespit çalışmalarımızı, geçici ve kalıcı barınma alanlarına ilişkin çalışmalarımızı eş zamanlı yürütüyoruz. Hamdolsun 6 ilimizde Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle temellerimizi birlikte attık. Kalan 5 ilimizde de inşallah önümüzdeki günlerde yine milletimizle birlikte temellerimizi atacağız.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Kurum: 11 ilimizde 70 bin konutun yapım sürecini başlattık

“Şu an 11 ilimizde 70 bin konutun yapım sürecini başlattık”

Bakan Kurum, depremden etkilenen illerde kalıcı konutların yapımına hız kesmeden devam edildiğini vurgulayarak, “Şu an 11 ilimizde 70 bin konutun yapım sürecini başlattık. İnşallah deprem bölgesinde inşa edeceğimiz 650 bin konutun, 319 bininin 2 ay içerisinde temellerini atacağız. Sözümüzü tutacak bir yıl içerisinde tüm depremzede kardeşlerimize daha önce de Elazığ'da, Malatya'da, İzmir'de, Giresun'da, Antalya ve Muğla'daki yangınlarda oldu gibi kardeşlerimize yeni yuvalarını teslim edeceğiz. Yeni hayatlarına, mutluluklarına, hayallerine şahitlik edeceğiz. 2 gün önce Elazığ'daydık. Bizi bağrına bastı ve tüm Elazığ’ı ile birlikte yapmış olduğumuz 25 bin konutumuz bir yıl içerisinde bu konutlar tamamlandı. Oradaki coşkuyu görmeliydiniz. Bir taraftan depremdeki acılarını unutmuşlar, bağrına basmışlar ve orada büyük bir coşkuyla, heyecanla anahtarlarını teslim aldılar.” diye konuştu.

“Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, dün olduğu gibi bugün de yarın da verdiğimiz sözleri tutarak vatandaşlarımızı sıcak yuvalarına kavuşturacağız”

Haberin Devamı

Bakan Kurum, 21 yıldır Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi deprem bölgesini de ayağa kaldırmak için vatandaşlarla tek yumruk olunacağını ifade ederek, “Tüm acıların, tüm zorlukların üstesinden yine hep birlikte geleceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dün olduğu gibi bugün de yarın da hep verdiğimiz sözleri tutarak vatandaşlarımızı sıcak yuvalarına inşallah kavuşturuyor olacağız. Artık afetin 55'inci gününde 70 bin konutun temellerini atan bir Türkiye var. Milletin hizmetkârı büyük ve güçlü Türkiye var. Cumhurbaşkanımızın yüksek iradesi, yüksek vizyonu, tecrübesi var.  Tüm bu eserlerin teminatı kim diye bize soruyorlar. Bize diyoruz ki 21 yıldır bu ülkede bu dev eserlerin yapılmasında, vatandaşlarımıza daha iyi şartların sunulmasında, çalışan liderimiz kimse afet bölgesinin de ayağa kaldırılmasının teminatı da garantisi de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan diyoruz. Milletimize ne söz verdiysek o sözleri tuttuk. Burada da inşallah aynı anlayışla çalışacağız. Milletimize verdiğimiz sözleri bir an önce tutacağız. Çünkü biz dertliyiz. Bizim derdimiz milletimizin derdi. Milletimizin ne sorunu varsa, ne problemi varsa biz onunla meşgulüz. Ve bu aziz milletin geleceği, yavrularımızın istikbali, ülkemizin yarınları bizim önceliğimiz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Kurum: 11 ilimizde 70 bin konutun yapım sürecini başlattık

“Bugün de Balıkesir’imize söz verdiğimiz yatırım değeri 2,5 milyar lirayı bulan 10 dev eserimizin açılışını yapıyoruz”

Bakan Kurum, Balıkesir’e çeşitli yatırımlar yapıldığını ifade ederek, “Biliyoruz ki bu kutlu şehir için, bu kutlu şehrin güzel insanları için ne yapsak yetmez. Ne yapsak kafi gelmez. Ama biz şehitlerimizin emaneti Balıkesir’imize vefa borcumuzu ödemek için tüm ekibimizle çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 21 yılda Balıkesir’imize tam 30 milyar lira değerinde yatırılar kazandırdık. Ve bu yatırımları artırarak yapmaya devam ediyoruz. Binlerce dev projeyi hayata geçirdik ve bugün de Balıkesir’imize söz verdiğimiz yatırım değeri 2,5 milyar lirayı bulan 10 dev eserimizin açılışını yapıyoruz. Emlak Konut ve TOKİ’mizle Altıeylül ve İvrindi’de yapım değeri 952 milyon lira olan 552 konutumuzu, yine ticari ünitelerimizi, ki burada tescilli binalarımız var. O binaların restorasyonunu da Balıkesir Büyükşehir Belediyemizle birlikte yapacağız ve burayı bir tarih, bir kültür aksı haline getireceğiz. Buradaki yeşil alanlarda gençlerimiz dinlenecek, oynayacak. Buradaki kültür merkezinde yine kadınlarımız, gençlerimiz vakit geçirecekler. Ve dinlenme fırsatına erişecekler. İnşallah bu proje bittiği zaman Balıkesir’in en güzel cazibe mekânlarından biri haline gelmiş olacak” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Kurum: 11 ilimizde 70 bin konutun yapım sürecini başlattık

“Balıkesir’imizde tek bir riskli yapı kalmayana dek bu anlayışla çalışmalarımızı yapacağız”

Bakan Murat Korum TOKİ eliyle Dursunbey’de Karesi ve Susurluk’ta yatırım değeri 1,5 milyar lirayı bulan 918 sosyal konutun anahtarlarını teslim edeceklerini belirterek, “Onların geleceğe umutla bakacağı, yeni ve mutlu hikâyeler yazacağı tüm açılışlarımızı, eserlerimizi sizlere, Balıkesirli kardeşlerimize ben hayırlı olmasını, bereketli olmasını diliyorum. Ve bu anlayışla inşallah tüm ekibimizle birlikte bu gayretleri sürdürmeye devam edeceğiz. Tabi bir taraftan güvenli konutlarımızı, sosyal konutlarımızı, işyerlerimizi yapıyoruz. Bir taraftan da önceliğimiz kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşümde Balıkesir’imiz birinci derecede deprem bölgesi. Hem zemin kalitesi sebebiyle, hem fay hatlarına olan mesafesi sebebiyle kentsel dönüşümü burada az önce büyükşehir belediye başkanımızın da ifade ettiği gibi kararlı bir şekilde sürdürmek zorundayız. Balıkesir’imizde tek bir riskli yapı kalmayana dek bu anlayışla çalışmalarımızı yapacağız.” ifadelerine yer verdi.

Bakan Kurum: 11 ilimizde 70 bin konutun yapım sürecini başlattık

“Silueti bozan binalarımızı, vatandaşlarımızın da rızasını alarak; kamulaştırma veya kat eksiltmeyle ortadan kaldırıyoruz”

İstanbul’un fethinin manevi mimarının Akşemseddin Hazretleri, siyasi mimarının ise Zağnos Paşa olduğunu hatırlatan Bakanı Murat Kurum, “Bu manada Zağnos Paşa’nın anısını yaşatacak bu meydan projemizin adımlarını da Büyükşehir Belediyemizle, esnafımızla, vatandaşımızla birlikte attık. Bu manada tüm alanımızı büyütüyor, çevredeki binaların cephelerini yenilemeye devam ediyoruz. Bu arada silueti bozan binalarımızı, vatandaşlarımızın da rızasını alarak; kamulaştırma veya kat eksiltmeyle ortadan kaldırıyoruz. Ziyaretçilerimiz ve vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmek için kapalı otopark da yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakan Kurum: 11 ilimizde 70 bin konutun yapım sürecini başlattık

“Yavrularımızın tarihin içinde gezerek medeniyetimizi hissetmesi, ticaretin canlanması ve yeni iş kapılarına da vesile olması için bu projelerimizi hayata geçiriyoruz.” diyen Bakan Kurum, Zağnos Paşa’nın ve ecdadımızın şanlı hayatını nesilden nesile aktaracak meydan projesinin ilk etabının da şimdiden Balıkesirlilere hayırlı uğurlu olmasını temenni etti.

“Daha yaşanabilir ve dirençli bir Balıkesir hayali için tüm ekibimizle çalışıyoruz”

Her gün bir önceki günden daha yaşanabilir bir Balıkesir hayal ettiklerini söyleyen Bakan Kurum, “Daha dirençli bir Balıkesir hayal ediyoruz. Bu hayaller için tüm ekibimizle çalışıyoruz. Bunun için yeni 4 bin konut ve 100 tesisimizi inşallah tamamlayacağız. ‘İlk Evim İlk İş Yerim’ kampanyasıyla konut, arsa ve iş yerlerimizi hemen bitirip vatandaşlarımıza teslim edeceğiz.  Millet bahçelerini yapacağımızı söylemiştik. İki millet bahçemizi vatandaşımızın hizmetine açtık. Kalanlarını da hızlıca fidanlarıyla buluşturup, gençlerimizin ve yavrularımızın hizmetine sunacağız. Ben projelerimizde çalışan tüm arkadaşlarımıza, belediyemize, işçi kardeşlerimize teşekkür ediyorum. İnşallah Balıkesir için hep birlikte çalışacağımızı da burada bir kez daha ifade ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Bakan Kurum: 11 ilimizde 70 bin konutun yapım sürecini başlattık

“Bu işlerin mimarı, büyük devlet dehası, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan var”

Bakanlığın ve projelerde çalışan emekçilerin yanı sıra, bu işlerin bir de mimarı olduğunu vurgulayan Bakan Murat Kurum, şöyle konuştu:

“Bu işin arkasında, büyük devlet dehası, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan var. Tayyip Erdoğan umuttur, demokrasidir, çoğulculuktur. Tayyip Erdoğan iştir, emektir, aştır, gayrettir. Tayyip Erdoğan yatırımdır, eserdir, ticarettir. Ama gelin görün ki, her şey zıddıyla kaimdir… Bizim liderimiz, emin olun ekibiyle birlikte milleti için uyku yüzü görmeden; azimle, aşkla, kararlılıkla millete verdiği sözleri tutabilmek için çalışmalarına devam ederken; birileri de tam zıddına, verdiği hiçbir sözü tutmuyor… Yatırımı, milletin istikbali için değil, sosyal medyaya, tanıtıma, reklama yapıyorlar. Millete yeşil alan sözü veriyorlar, ama 1 metrekare yeşil alan kazandırmıyorlar. Diyorlar ki, biz şehirlerimizi yemyeşil hale getireceğiz, ağaçlandıracağız diyorlar. Ama biz bu projelerin yapıldığını niyeyse göremiyoruz. Millete kentsel dönüşüm sözü veriyorlar, üretmiyorlar.”

“Biz milletimiz için gayret gösteriyoruz ama maalesef birileri millete kentsel dönüşüm sözü verip bir çivi dahi çakmıyorlar”

Bakan Kurum her afette milletin ihtiyacı neyse onu gidermek için gayret gösterdiklerini belirterek, “Emin olun İstanbul’da Ankara’da İzmir’de bakın biz tüm afetlerde o illere gidiyoruz. 3 ilin yaptıklarını toplayın, ikiyle üçle beşle çarpın yine bizim yaptıklarımıza ulaşamazlar. Biz her afette yaptığımız gibi milletimizin yanında milletimizin ihtiyacı neyse o ihtiyacı gidermek için gayret gösteriyoruz ama maalesef birileri millete kentsel dönüşüm sözü verip bir çivi dahi çakmıyorlar. Varsın onlar sözde çevreciler bu işleri yapmak noktasında mücadele vermesinler bir çivi çakmasınlar milletimizin geleceğiyle oynamaya devam etsinler. Biz yavrularımızın istikbali için kentsel dönüşüm milletimizin canıdır malıdır geleceğidir diyeceğiz. Varsın birileri yeşil alan üretmesinler ve sözde çevreciler, maskeli çevreciler diyoruz biz onlara, millet bahçelerimize yeşil alanlarımıza karşı dursunlar, biz Türkiye yüzyılında bu cennet vatanın her köşesini bugünden alıp çağların ötesine taşıyacak dev projelerimizi yeşil yatırımlarımızı yeni yuvalarımızı aziz milletimizle birlikte yapmaya devam edeceğiz. Türkiye yüzyılının muhteşem Türk şehirlerini, yükselen Anadolu’nun yükselen Balıkesir’ini hep birlikte Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kuracağız.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum: 11 ilimizde 70 bin konutun yapım sürecini başlattık

“Bugünkü muhalefet eski koalisyon dönemlerinde yaşandığı gibi kargaşa kavgaların fragmanını her gün milletimize seyrettiriyorlar”

Muhalefetin millete sunacağı hiçbir projenin olmadığını belirten Bakan Kurum, şöyle devam etti:
“Muhalefetin ülkemize sunduğu hiç bir proje yok, maalesef hiçbir projeyi sunmadan, hani dersiniz ya seçmeninize sizi sevenlere ‘ya bende bu şehirler için bu projeleri yapacağım, bu yatırımları hayata geçireceğim’ diye umut verirsiniz değil mi ve yaptığınız söylediğinizde referansınız olur. Hani deriz ya, ‘ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz.’ Bizim 20 yıllık bir karnemiz var aynamız var. Recep Tayyip Erdoğan ne der ve söylediğini yapar mı yapmaz mı, burada çok net belli. Hiçbir projeleri ayakları yere basan hiçbir yatırım sözleri yok sadece laf var, söz var, tartışma var ve hep söyleriz çok laf az iş çok söz az icraat çok tartışma da az yatırım getirir. Üzülerek söylüyoruz ki bugünkü muhalefet eski koalisyon dönemlerinde yaşandığı gibi kargaşa kavgaların fragmanını her gün milletimize seyrettiriyorlar. Türk siyasetine adeta zaman kaybettiriyorlar. Şimdi bize diyorlar ki nasıl yapacaksınız bunca konutu diyorlar onlara diyoruz ki depremin üzerinden 20 gün geçmeden milleti için ilk temelleri atan 55. Günde 70 bin yuvanın harcını atan karan bu devlet 650 bin konutu da bitirip milletine sunacak azmede kudrete de güce de lidere de sahiptir.”

“14 Mayıs’ta Anadolu’nun şahlanışını yeniden başlatacak ve Cumhurbaşkanımızı rekor bir oyla destekleyeceğiz”

Bakan Kurum, Cumhur İttifakı olarak güçlü Türkiye yolunda ant içtiklerini ifade ederek, “Kararlıyız ki, şehirlerimiz için milletimiz için yapılması gerekenleri bir bir hayata geçirmeye devam edeceğiz. Balıkesirli kardeşlerimde 14 Mayıs’ta Anadolu’nun şahlanışını yeniden başlatacaklar ve Cumhurbaşkanımızı, liderimizi rekor bir oyla destekleyeceklerdir. Biz buna yürekten inanıyoruz. Balıkesir’e yürekten inanıyoruz. Buradaki kardeşlerimize inanıyoruz. Cumhur ittifakımıza güveniyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle konutlarımızın temellerimizin Balıkesirli kardeşlerimize hayırlı olmasını temenni ediyor hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. “ diye konuştu.

“Milletimizle, 85 milyonluk büyük Türkiye ailesi ile hep birlikte acılarımızı gidermenin gayreti içinde olduk”

Ardından vatandaşlarla birlikte düzenlenen iftar programına katılan Bakan Kurum, burada kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

Depremin, tarihe “asrın afeti” olarak geçtiğini ifade eden Bakan Murat Kurum, “Deprem, doğrudan 11 ilimizi ve 14 milyon vatandaşımızı etkiledi. Deprem, afetten etkilenen pek çok ilimizde can kaybına ve yıkıma sebep oldu. Biz de 50 günü aşkın süredir orada, birçok anlara şahit olduk. Milletimizle, 85 milyonluk büyük Türkiye ailesi ile hep birlikte acılarımızı gidermenin gayreti içinde olduk. Hamdolsun, necip bir milletimiz var. Büyük bir millete ve lidere sahibiz. Cumhurbaşkanımızın koordinasyonunda, afetin ilk anından itibaren tüm ekibimizle sahadaydık. Bir seferberlik anlayışıyla çalışmalarımızı yürüttük ve Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu çalışmaları yürütmeye devam edeceğiz.” dedi.

“İnşallah kadim şehirlerimizi tarihiyle, kültürüyle, demografisiyle, buradaki sanayisi ve ticaretiyle ayağa kaldıracağız”

46’ncı günde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle 11 ilde eş zamanlı olarak temellerin atılmaya başlandığını dile getiren Bakan Kurum, “11 ilimizde artık hayatlar normale dönmeye başladı. İnşallah kadim şehirlerimizi de tarihiyle, kültürüyle, demografisiyle, buradaki sanayisi ve ticaretiyle ayağa kaldıracağız. Bu bizim boynumuzun borcu. Bu hedef doğrultusunda en doğru yerleşim yerlerine yeni alanlara şehirlerimizi kuruyoruz. Yeni konutların inşası için tam 15. günde sözleşmelerimizi imzaladık. 46.günde Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle, Cumhur İttifakı’nın kıymetli genel başkanlarıyla birlikte temellerimizi attık.” bilgisini verdi.

“Allah’ın izni ve milletimizin dualarıyla afet konutlarımızı 1 yıl içerisinde vatandaşlarımıza teslim edeceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın millete verdiği sözü tutarak, 365 gün sonra konutları, yeni yaşam alanlarını inşa edip, vatandaşa teslim edeceğini ifade eden Bakan Kurum, sözlerini şöyle noktaladı:

“Nasıl Elazığ, Malatya ve Giresun’da söz verdiğimiz gibi 1 yılda konutlarımızı teslim ettiysek, nasıl Antalya ve Muğla yangınından sonra yine konutlarımızı teslim ettiysek; Allah’ın izni ve milletimizin dualarıyla afet konutlarımızı 1 yıl içerisinde vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Onların duasını alıp, mutluluklarına şahit olacağız. Bu bizim boynumuzun borcu. Biz 20 yıldır aziz milletimize ne söz verdiysek bu sözleri tutuyoruz. Hep söylüyoruz; aşk ile çalışan yorulmaz. Aşk ile şevk ile çalışıyoruz. Rabbim bizi Ramazan’a ulaştırdığı gibi, inşallah bayrama da ulaştırsın. Yolumuzu, bahtımızı açık eylesin diyorum. Burada bugün büyük bir coşkuyla ve heyecanla burada olan tüm kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum. Şimdiden bayramınızı tebrik ediyorum. Allah’a emanet olun, sağ olun, var olun.