Gündem CHP'de kongre savaşları! Kim kimi destekliyor?

CHP'de kongre savaşları! Kim kimi destekliyor?

05.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP İstanbul İl Başkanlığı seçimi konusunda “Adayı ilçe başkanları belirlesin, biz de destekleyelim” diyen İmamoğlu, söz konusu adayda aranacak nitelikleri de şöyle sıraladı: “İstanbul ittifakı anlayışına denk düşebilecek, temsil yeteneği yüksek, değişime işaret eden ve genç olmalı...”

CHPde kongre savaşları Kim kimi destekliyor

Mehtap Gökdemir -  Kurultay takvimi çerçevesinde ilçe kongrelerini tamamlama aşamasına gelen CHP’de, değişimciler ile Genel Merkez arasında özellikle üç büyük şehrin ilçe kongreleri için kıyasıya rekabet yaşandı. Üç büyük şehirden Ankara ve İzmir’de ilçe kongreleri tamamlandı. İstanbul’da ise kongresini yapmayan tek tek ilçe olarak Şile kaldı. 

Haberin Devamı

ANKARA'DA 24 İLÇEDEN 4'ÜNÜ KAZANDILAR

Ankara’da ilçe kongreleri önceki gün tamamlandı. Ankara’da delegelerde durumun yüzde 40’a 60 genel merkez lehine şekillendiği ifade ediliyor. Parti kurmaylarının aktardığı bilgiye göre, Ankara’da 24 ilçeden Elmadağ, Mamak, Güdül ve Bala olmak üzere sadece dördünü değişimciler kazandı.

Seçilen 20 ilçe başkanının ise Genel Merkez yanlısı olduğu kaydediliyor. Ancak bir parti kurmayı özellikle Çankaya ve Mamak’taki duruma dikkati çekerek, “Çankaya’yı ise iki taraftan bir yere koymuyorum. Evet Genel Merkez lehine bir delege tablosu oluştu ama yine Genel Merkez’in hatalarından dolayı değişimciler beklenenden daha fazla delege yazdırdılar. Çankaya ve Mamak’ta fire var. Bu iki ilçede delege bazında kimin nasıl pozisyon alacağı çok belirgin görünmüyor. Hem doğrudan değişimcilere delege verdiler hem de ‘bizim yanımızda’ dedikleri ekiplerin nerede durduğu belli değil” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

KİM KİMİ DESTEKLİYOR

Ankara il kongresinin 23-24 Eylül ya da 30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde yapılması planlanıyor. Parti kulislerinde, Ankara’da il başkanlığında değişimcilerin Sercan Çığgın’ı, Genel Merkez’in ise Parti Okulu’nun eski koordinatörlerinden Dr. Ümit Erkol’u destekleyeceği iddia ediliyor.

Çığgın dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile Ankara il başkanlığına aday olduğunu, bu nedenle, Çankaya Belediye Meclis üyeliği, ABB Meclis üyeliği ve ABB Başkan Vekilliği görevlerinden istifa ettiğini açıkladı. Çığgın, “Ankara’da yeni bir başarı öyküsünü hep beraber yazacağız” ifadelerini kullandı.

CHPde kongre savaşları Kim kimi destekliyor

CHP istanbul il başkanı ay sonunda yapılacak il kongresinde seçilecek. Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu’nun önümüzdeki günlerde görüşmesi bekleniyor.

‘YAKINDA GÖRÜŞEBİLİRLER’

Kulislerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun önümüzdeki günlerde İstanbul İl Başkanı adayı için bir araya gelebileceği konuşuluyor. İmamoğlu’na yakın kaynaklar İstanbul il başkanı adayına ilişkin, “Seçilen ilçe başkanlarının söz sahibi olmasını istiyoruz. Hatta daha ileri gidiyoruz, aralarından birisi önerilirse çok daha makul olur diyoruz” ifadelerini kullandılar. Kaynaklar ilçe başkanlarının bu hafta kendi aralarında konuyu tartışacaklarını aktardılar.

Haberin Devamı

ADAYI TARİF ETTİ

İmamoğlu’nun da eylül ayının sonunda yapılması planlanan İstanbul İl Başkanlığı kongresi için, “Önümüzdeki seçim sürecinde uyumlu, temsil yeteneği yüksek, İstanbul ittifakı anlayışına denk düşebilecek bir aday olmalı. Değişim noktasına da işaret etmeli, genç olmalı. Adayı ilçe başkanları belirlesin. Biz de destekleyelim” değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi.

GENEL MERKEZ İLE ‘DEĞİŞİMCİ’LERİN BÜYÜK ÇEKİŞMESİ

Ankara ve İzmir’de Genel Merkez’in gerisinde kalan değişimcilerin, İstanbul’da ise burun farkıyla öne geçtiği iddia ediliyor. İstanbul’da kongresini yapmayan tek ilçe Şile. Şile İlçe kongresi 12 Eylül’de yapılacak. İstanbul’un 600 il delegesinden şu ana kadar 595’i belirlendi. Değişimciler 400 delegenin kendilerinden yana olduğunu savunurken, Genel Merkez kaynakları ise, “250 delege Genel Merkez’in, 200 delege değişimin. 150 delege ise aday profiline göre oy verecek. Genel Merkez 50 oy kadar önde” iddiasını dile getiriyor.