Gündem Soma davası yeniden görülmeli

Soma davası yeniden görülmeli

14.05.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasının 10’uncu yıl dönümü nedeniyle Soma’da yaptığı açıklamada, “Soma davası yeniden görülmelidir” dedi.

Soma davası yeniden görülmeli

Manisa DHA, İHA - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 301 kişinin yaşamını yitirdiği Soma maden faciasının 10’uncu yıl dönümünde Soma’da bir dizi ziyarette bulundu. İlk olarak Soma Belediyesi’ni ziyaret eden Özel, Soma’da büyük acı yaşandığına değinerek Somalı ailelerle birlikte yas tuttuklarını söyledi. Özel, 87 duruşmayı ailelerle takip ettiğini, sorumluların hak ettiği cezayı almadan davanın tamamlandığını, kamu görevlileriyle ilgili yargılamanın ise yeni başladığını ifade etti. Özel, şunları söyledi: “Yeniden o dava görülmeden Soma’ya adalet gelmez. Kamu görevlilerinde imza yetkisi kullanan, kullanmayan baştaki, arkadaki hepsini titizlikle inceleceğiz. Ama AK Parti’nin seçimini finanse etsin diye onlara tahsis yapanları, alanı ihalesiz genişletenleri, denetim yaptırmayanları, gelecek olan denetçilere önceden haber verenleri tespit etmeden buradaki birkaç zavallı devlet memurunu cezalandırmakla Soma’ya adalet falan gelmez. Türkiye Kömür İşletmeleri’nin Ankara’daki başı, ilgili bakanlığın müsteşarından, dönemin bakanı Taner Yıldız’a kadar, bütün ilişki ağları ortaya çıkmadan ve bu madenle kurulan asimetrik ilişkiler ortaya dökülmeden, siyasetin finansmanıyla ilgili birilerinin mitinglerine Somalı madencilerin taşınıp da o gün Soma’daki maden kazasındaki işçilerin gittiği siyasi mitinglere kadar hepsi irdelenmeden, bütün ilişkileri ortaya çıkmadan Soma’ya adalet gelmez.”

Haberin Devamı

Unutturmayacağız

Soma davasındaki hakim değişikliğine değinen Özel, “Akhisar’da görülen davada hepimizin güvenini kazanmış Aytaç hakimimiz tam karara giderken terfi eder gibi İzmir’e yollanıp yerine eski maden kazalarında hayatını kaybedenleri suçlu bulmuş birini getirdiler. O burada bilinçli, o burada olası kasttan hüküm kurması gerekirken bilinçli taksirle herkesi saldı. Soma defteri kapandı. Bunu unutmadık. Unutturmayacağız. Soma davası yeniden görülmelidir. Soma davası yeniden görülmüyorsa, adalete yapılan bu anayasa dışı müdahale görülmüyorsa, Türkiye’de normalleşeme olmaz” ifadelerini kullandı.

10 yıldır dinmeyen acı

Manisa’da 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma Eynez Maden Ocağı Kazasının üzerinden 10 yıl geçti. 10 yıl önce maden ocağı önünde evlatlarını, babalarını, kardeşlerini, eşlerinin canlı çıkması için bekleyen acılı aileler, Soma Maden Şehitliğinde gözyaşı döküp kayıpları için dua etti.

Haberin Devamı

Maden şehitliğinde İbrahim Duman’ın ailesi facianın yaşanmasında sorumluluğu olanların serbest bırakılmasından dolayı acılarının katlanarak devam ettiğini belirtti. Kaza sırasında henüz 5 yaşında olan ve bugün Meslek Lisesinde okuyan maden şehidi Ali Gül’ün oğlu Mustafa Can Gül ise, her mezarlık ziyaretinde çok üzüldüğünü anlattı.

Maden faciasında 40 yaşındayken hayatını kaybeden 2 çocuk babası Şaban İlçi’nin acılı annesi Ayşe İlçi, “Çok üzülüyorum. Üzülmekten başka bir şey gelmiyor elimizden. Cezalarını ne zaman çekecekler bilmiyorum. Suçlular cezalarını ne zaman çekecekler” diyerek gözyaşı döktü. Öte yandan Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı müesseselerde gündüz vardiyası öncesi düzenlenen program ile 301 maden şehidi unutulmadı.

Soma davası yeniden görülmeli

‘Emekçiler için riskli’

CHP MYK, Soma’da Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında toplandı. Toplantının ardından Özel, “İşçi sağlığı ve iş güvenliği noktasında sözlerin hiçbiri tutulmadı” dedi. Kamuda tasarruf paketine değinen Özel, “Bugüne kadar yedi kez yaptılar. Bugünkünün diğerlerinden ayırıcı önemli özelliği hep eleştirdiğimiz sarayın harcamalarının ilk kez genelge kapsamına alınmasıdır. Burada üç yıl boyunca yeni personel istihdam edilmeyeceğini, sadece emeklilik kadar personel alınacağının ve kamuda esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştireceği ifadeleri ise emekçiler açısından son derece riskli bir durumdur. Bu örtülü IMF programıdır” dedi.