Gündem Erdoğan, ‘devran değişti’ dedi ve ekledi: İsrail daha da yalnızlaşacak

Erdoğan, ‘devran değişti’ dedi ve ekledi: İsrail daha da yalnızlaşacak

16.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’deki katliamları nedeniyle dünyanın İsrail’e bakışının gittikçe olumsuzlaştığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail artık bir yalnızlığa doğru gidiyor, bundan sonraki süreçte de bu yalnızlığı daha da artacak” ifadesini kullandı.

Erdoğan, ‘devran değişti’ dedi ve ekledi: İsrail daha da yalnızlaşacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in “ateşkes olmayacak”açıklamasına ilişkin soruya, “İsrail’den bu noktada iyi niyet beklemek mümkün değil. İsrail’den iyi niyet beklemekten öte şu anda tüm dünyanın İsrail’e nasıl baktığını görmemiz lazım” diyerek İsrail’in dünyada gittikçe yalnızlaştığını ve daha da yalnızlaşacağını söyledi. 

Haberin Devamı

Cuma namazını Üsküdar’daki  Hz. Ali Camii’nde kılan Erdoğan, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan aday belirleme süreçlerene ilişkin şunları söyledi: “Bu hafta içerisinde Ankara, Adana, İzmir büyükşehirlerin gerek milletvekilleri gerek teşkilat, gerekse belediye başkanlarıyla Ankara’da toplantımızı yaptık onların kanaatlerini, temayüllerini aldık. Nasip olursa pazar günü (yarın) İstanbul’un 3 bölgesinin de bütün kanaatlerini, temayüllerini alacağız. Bu kanaatler ve temayüllerden sonra bunların üzerinde çalışıp inşallah aralık ayının sonuna doğru da biz birinci derecede büyükşehirlerimizin adaylarını açıklamaya başlayacağız. Bazı illerin de adaylarını açıklayabiliriz.”

‘153 ülke bizimle’

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 27 Ekim’de Gazze’de acilen insani ateşkes talebini 14 “hayır” oyuna karşı 121 oyla kabul etmiş, bu oylamada 44 ülke de çekimser kalmıştı. 13 Aralık’taki ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısı ise 10 “hayır” oyuna karşı 153 oyla kabul edilmiş 23 ülke çekimser kalmıştı.

Erdoğan, İsrail’in ateşkes olmayacak açıklamasına ilişkin yöneltilen soruya da şu karşılığı verdi: “İsrail’den iyi niyet beklemek mümkün değil. İyi niyet beklemekten öte şu anda tüm dünyanın İsrail’e nasıl baktığını görmemiz lazım. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda önce 121 ülke İsrail’in tamamıyla karşısında yer aldı. Bu 121 bizimle beraber hareket etti. O zaman 44 çekimser kalmıştı, 14 Amerika’yla beraber İsrail’in yanında yer almıştı. Şimdi devran değişti ve bu 121 ciddi manada artarak 153 oldu ve bizlerle beraber hareket etti. Bu da gösteriyor ki İsrail artık bir yalnızlığa doğru gidiyor bundan sonraki süreçte de bu yalnızlığı İsrail’in daha da artacak.”

‘ABD’nin Gazze’ye müdahil olmasını istedik’

Erdoğan önceki gün Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde de Gazze konusunu etraflıca ele aldıklarını ifade ederek, “Gazze’de şu an itibariyle 18 bini aşkın, çocuk, kadın yaşlı (öldürüldü), okullar, camiler kiliseler yıkıldı. Bu noktada özellikle Amerika’nın ‘başta siz buraya müdahil olmanız gerekir’ dedik. ‘Buna müdahil olmamanız halinde bir insanlık suçu var, vicdani suç var. Bizim de burada elimiz kolumuz bağlı duramayız. Bizler de elimizden geleni yapmaya yine aynı şekilde devam ediyoruz, devam edeceğiz’ dedik. Bunları da kendileriyle değerlendirdik” dedi.

Haberin Devamı

‘Biden, F-16 için Kongre’ye olumlu görüş bildirecek’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby’nin “ABD yönetimi olarak Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satışını destekliyoruz açıklaması ve ABD Başkanı Joe Biden ile önceki gün yaptığı telefon görüşmesine ilişkin olarak da şunları söyledi: “Sayın Biden ile etraflıca görüşmemiz oldu, bu görüşmenin ana başlıklarını biri F-16 ile ilgili gelişmeler. Biden kendisinin olumlu bir bakış açısının olduğunu ve bununla ilgili olarak da Kongre’ye teklifini yapmaya hazır olduğunu söylüyor. Tek şeyleri özellikle İsveç konusundaki yaklaşımımız ve İsveç’le ilgili olarak da bizim parlamentomuzun vereceği kararı çok çok önemsediklerini söylediler. Biz de kendilerine İsveç konusunda da bizim parlamentomuzun      dürüst bir yaklaşım içerisinde olduğunu, yeter ki terörle ilgili yaklaşımlarını İsveç kontrol altına alsın ve bunun dışında da bizler Millet Meclisimiz olarak şu anda komisyondan zaten geçti. Komisyondan geçmenin ötesinde de Dışişleri komisyonumuz şu anda Kongre ile bu gelişmeleri yürütüyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Cumhur-başkanı Erdoğan, “Euro-fighterlarla ilgili Savunma Bakan-lığımız muhataplarıyla görüşmelerini yapıyor. Bu görüşmeler devam ediyor. Temenni ederiz ki inşallah bu görüşmeler olumlu istikamette seyreder” diye devam etti.

Erdoğan, ‘devran değişti’ dedi ve ekledi: İsrail daha da yalnızlaşacak

Erbakan, pazarlık iddialarını yalanladı

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından ortaya atılan AK Parti’ye destek için pazarlık yaptığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Erbakan katıldığı TV programında görüşmeye ilişkin şu detayları paylaştı: “Ankara, İstanbul ve İzmir ile ilgili bir görüş alışverişimiz oldu. Sayın Cumhurbaşkanı kritik bazı büyükşehirler için işbirliği yapmamızın faydalı olacağını ifade etti. Biz de bu teklifle ilgili MYK yetkililerimizle görüşüp nihai kararımızı vereceğimizi söyledik. İddia edildiği gibi bir pazarlık söz konusu değildi. Parti yetkililerimizle görüştükten sonra kararımızı açıklayacağız.”- ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

Erdoğan, ‘devran değişti’ dedi ve ekledi: İsrail daha da yalnızlaşacak

Erdoğan, BAE Devlet Başkanı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, bölgede kalıcı ateşkesi sağlama çabaları ve Türkiye’nin Filistinlilere insani yardım ulaştırma gayretleri ele alındı. Erdoğan görüşmede, İsrail’in bir an önce durdurulması ve kalıcı ateşkesi sağlamak için atılan adımların kararlılıkla devam ettirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Erdoğan, bölgede barışın sağlanması için İİT ve Arap Birliği ortak zirvesinde alınan kararların titizlikle uygulanması ve uluslararası toplumun Filistine desteğini artıracak girişimlerin birlik ruhuyla devam ettirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.