Gündem GSS borç bilgilerinize internetten ulaşabilirsiniz!

GSS borç bilgilerinize internetten ulaşabilirsiniz!

02.12.2016 - 09:50 | Son Güncellenme:

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) internette online GSS borç sorgulama hizmeti geldi. Milyonlarca vatandaş artık internete erişim sağladığı her yerden GSS borç sorgulama ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borç durumunu öğrenebiliyor. İnternetten online GSS borç sorgulama işlemini yapmak isteyen vatandaşların öncelikli olarak e-Devlet kimlik doğrulaması yapması gerekiyor.

GSS borç bilgilerinize internetten ulaşabilirsiniz

Her geçen gün büyük bir hız ile gelişen teknoloji vatandaşların artık tüm sigorta ve emeklilik işlemlerinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kendisine sunulan dijital hizmetlerin kullanılmayı tercih edilmesine neden oluyor. Özellikle de günümüz modern yüzyıl Türkiye’sinde milyonlarca vatandaş artık internet ortamı üzerinden son derece pratik ve kolay bir şekilde online GSS borç sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilme şansına sahip olabiliyor. Türkiye’de 2012 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından uygulamaya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde alınan Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında milyonlarca vatandaşın kuruma GSS prim borcu bulunuyor.

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Türkiye’de 2012 yılında sosyal güvencesi ve sağlık güvencesi bulunmayan vatandaşın kalmaması hedefi ile uygulamaya açılan Genel Sağlık Sigortası kapsamında vatandaşların GSS gelir testi yaptırmaları gerekiyor. Vatandaşların ikamet etmekte oldukları bölgede yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek gerçekleştirebilme şansına sahip olabildiği Genel Sağlık Sigortası gelir testini yaptırmaması dolayısı ile en üst düzey GSS prim diliminden Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim borcu oluştu. Bu yüzden Sosyal Güvenlik Kurumu 2006 yılından bu yana son derece etkin bir şekilde vatandaşa sunmakta olduğu hizmetlerinde kullanmakta olduğu internet altyapısını, vatandaşlara internet üzerinden online GSS borç sorgulama işlemi sunabilmek amacı ile de kullanıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından elektronik ortam üzerinde oluşturulan ve modern yüzyılın Türkiye’sinin internet ortamında yer alan en geniş hizmet kapsamına sahip olan kamu hizmet ağı olan e-SGK ağı üzerinden vatandaşların GSS borç sorgulama işlemlerini son derece pratik bir şekilde gerçekleştirebilmeleri mümkün oluyor. Özellikle de SGK’nın internet hizmetleri öncesinde vatandaşların Genel Sağlık Sigortası kapsamında kuruma herhangi bir prim borcu olup olmadığını öğrenebilmeleri için mesai saatleri içerisinde merkez veya ilçe teşkilatlarına gitmesi gerekiyordu. Buradaki yoğunluk nedeni ile de son derece basit olan GSS borç sorgulama işlemlerini ancak çok uzun süreler içerisinde gerçekleştirebiliyordu. Bu durumda pek çok vatandaşın günlük işinden geri kalmasına neden olabiliyordu.

Bu sebep dolayısı ile de Sosyal Güvenlik Kurumu internet üzerinde yer alan e-SGK ağı içerisinde bulunan SGK web tahsilat uygulaması üzerinde GSS borç sorgulama işlemini hizmete açtı. Vatandaşlar SGK web tahsilat uygulamasında e-Devlet kimlik doğrulaması yönlendirme ekranında ‘e-Devlet şifresi’, ‘mobil imza’, ‘e-imza’, ‘T.C. kimlik kartı’ ve ‘internet bankacılığı’ gibi giriş yöntemlerinden birisini kullanarak kimlik doğrulaması yapabiliyordu. Bu şekilde kimlik doğrulaması sonrasında GSS borç sorgulama işlemi SGK web tahsilat uygulamasında ‘Diğer Ödemeler’ ve ‘GSS Prim’ seçimleri ve T.C. kimlik numarası girişi ile dakikalar içerisinde gerçekleştirilebiliyor. Bunun yanı sıra internette e-Devlet Kapısı üzerinden de doğrudan SGK’nın ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı Sorgulama ve Tescil Kaydı Sorgulama’ ekranından GSS borç sorgulama işlemlerini kolay, hızlı ve güven içerisinde yapabiliyor.