Gündem GSS borç sorgulama işlemini şifresiz yapmak mümkün mü?

GSS borç sorgulama işlemini şifresiz yapmak mümkün mü?

19.10.2016 - 09:08 | Son Güncellenme:

Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında prim borcu kontrolü internette online GSS borç sorgulama işlemi ile yapılabiliyor. GSS borç sorgulama işlemleri internette e-SGK uygulamalarından olan SGK web tahsilat uygulamasından veya e-Devlet üzerindeki uygulamalardan yapılabiliyor. Ancak her iki yöntemle GSS borç sorgulama işlemi için vatandaşın e-Devlet kimlik doğrulaması yapması gerekiyor.

GSS borç sorgulama işlemini şifresiz yapmak mümkün mü

Türkiye’de 2012 yılında uygulamaya alınan ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında bulunan Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağkur, Emekli Sandığı ve İsteğe Bağlı Sigortası mükellefi bulunmayan ve sosyal güvencesi bulunmayan tüm vatandaşların zorunlu olarak gelir testi yaptırması gerekiyor. Bu çerçevede gelir testine girmemesinden dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu’na en üst düzeydeki GSS prim oranından borçlandırılan vatandaşlar, borç durumuna ilişkin bilgileri online GSS borç sorgulama işlemi ile kolay bir şekilde alabilme şansına sahip olabiliyor.

Haberin Devamı


GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Modern yüzyıl teknolojik gelişmelerini her zaman yakından takip eden ve kurulduğu 2006 yılından bu yana internet altyapısını vatandaşa yönelik sunduğu hizmetlerinde aktif olarak kullanarak modern bir hizmet yapısı oluşturan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet ortamı üzerinde geniş kapsamlı bir e-SGK ağı bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili olarak gerçekleştirilecek tüm işlemlerin internet hızlı ve pratik işlem avantajlarından yararlanılarak vatandaşlar tarafından gerçekleştirilebilmesinin sağlanabiliyor olması çerçevesinde GSS borç sorgulama işlemleri de internetten yapılabiliyor. Bu çerçevede Türkiye’de sosyal güvencesi bulunmayan milyonlarca vatandaş gelir testi yaptırmaması veya gelir testi yaptırdıktan sonra belirlenen GSS prim ödemesini gerçekleştirmemesinden dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu’na yüklü GSS prim borçları ile karşı karşıya kaldı.

İnternet ortamında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun SGK web tahsilat uygulaması üzerinden veya e-Devlet sisteminde yer alan ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı ve Prim Borcu Sorgulama’ ekranı üzerinden 2 alternatifli olarak gerçekleştirilebilmekte olunan GSS borç sorgulama işlemi ile güncel GSS borç durumuna dair bilgi alınabiliyor. Bu çerçevede Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililer, gelir testi yaptırmayan vatandaşların 31 aralık 2016 mesai saati bitimine kadar devam edecek yeniden yapılandırma kapsamından yararlanmasının önemli fayda sağlayacağını dile getiriyor.

Bunun için vatandaşlar 1 ocak 2017 tarihine kadar GSS gelir testi yaptırmaması durumunda sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. Bu yüzden de vatandaşların GSS borç sorgulama yaparak, güncel GSS prim borç durumlarını öğrenerek, gelir testi yaptırmaları gerekiyor. Bu çerçevede Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan gelir seviyesinin altında kalan vatandaşların GSS prim borçları silinecek, üzerinde olan vatandaşların GSS prim borçları ise gelir seviyelerine göre belirlenmiş olan GSS prim seviyesinden ilk tescil tarihinden itibaren yeniden hesaplanarak, güncellenecek ki böylelikle borç miktarı düşecek.

Günümüzde internetten GSS borç sorgulama işlemlerinin SGK web tahsilat uygulamasından veya doğrudan e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilmesi için her iki yöntemde de e-Devlet kimlik doğrulaması gerçekleştirilmesi gerekiyor. Vatandaşlar e-Devlet sistemi üzerinden ‘e-Devlet şifresi’, ‘mobil imza’, ‘e-imza’, ‘T.C. kimlik kartı’ ve ‘internet bankacılığı’ şeklindeki yüksek güvenlikli giriş yöntemlerinden birisi kullanılarak, sistemde kimlik doğrulama yapılabiliyor. Böylelikle GSS borç sorgulama işlemi hem SGK web tahsilat uygulamasından hem de e-Devlet üzerindeki ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı ve Prim Borcu Sorgulama’ ekranı üzerinden gerçekleştirilebiliyor.