Gündem ‘Hedef tam bağımsız savunma sanayii’

‘Hedef tam bağımsız savunma sanayii’

24.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin modern ana muharebe tankı olacak yeni Altay tankıyla savunma sanayii atılımlarımızı taçlandırmayı hedefliyoruz. Testleri tamamlandıktan sonra seri üretime başlayacağız. Hedefimiz tam bağımsız savunma sanayii” dedi.

‘Hedef tam bağımsız savunma sanayii’

SAKARYA DHA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanlığı Arifiye Yerleşkesi BMC İşletmesi’nde düzenlenen Yeni Altay Tankı’nın Testler İçin TSK’ya Teslimi Programı’na katıldı. Erdoğan, yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

SERİ ÜRETİME GEÇECEĞİZ: Bugün gurur verici projemizin, yeni nesil Altay tankımızın test için teslim heyecanını yaşıyoruz. Ülkemizin modern ana muharebe tankı olacak yeni Altay tankıyla savunma sanayii atılımlarımızı taçlandırmayı hedefliyoruz. Diğer savunma projelerimiz gibi Altay tankının geliştirilmesi sürecinde de pek çok zorlukla karşılaştık. Projemiz engellenmeye çalışıldı. Gizli açık ambargolarla süreç sabote edilmek istendi. Onca saldırıya rağmen yılmadık, pes etmedik, geri adım atmadık. Bilhassa mühendislerimiz ihracat lisansı alınamayan tüm alt sistemlerin yerine yerli ve milli alt sistemler tasarladı. Sonuçta yüksek yerlilik oranı, ileri teknolojisi dünyadaki benzerlerinden üstün özellikleriyle ortaya yeni Altay çıktı. Hem gelişmiş zırh yapısıyla hem aktif koruma sistemi Akfor’un da eklenmesiyle yeni Altay, üçüncü nesilden de öte bir tank haline geldi.  İşte bu şekilde ortaya çıkan tanklarımızın ilk ürünlerini bugün silahlı kuvvetlerimize teslim ediyoruz. Ordumuz tarafından testleri tamamladıktan hemen sonra tanklarımızın seri üretimine başlayacağız. Yeni Altay’ı inşallah kendi yerli, milli motorumuzla envantere almaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

DIŞA BAĞIMLILIĞI DÜŞÜRDÜK: Savunma sanayiinde geliştirilen her ürünün gerisinde yıllar süren çok ciddi bir emek, sabır, özveri ve çalışma vardır. 20 sene önce bırakın tank, top filan tabanca üretemiyorduk. Şimdi ne oldu? Tabancanın daniskasını üretiyoruz. Mesele inanmak, azmetmek. Hedefimizi tam bağımsız savunma sanayii olarak belirledik. Savunma sanayi projelerini bizzat himaye ettik, takip ettik, destekledik. Kendimizin imal edebileceği hiçbir ürünü dışarıdan almama yoluna gittik. Firmalarımızı destekledik. Hamdolsun 20 yılda savunma sanayiinde yüzde 80’leri bulan dışa bağımlılığı yüzde 20’ler seviyesine düşürdük.

Yeni nesil Altay tankı, 1500 bg motor gücüyle 65 km maksimum hıza ulaşabiliyor. Yerli ve milli zırh sistemi, yüksek mayın koruması, nükleer ve kimyasal tehdit algılama sistemiyle donatılan tank, 120 mm l55 yivsiz - setsiz ana silaha sahip. Lazer güdümlü top atabilen tank, 40 adet mühimmat taşıyabiliyor.

‘Projelerle onları rahatsız etmeyi sürdüreceğiz’

BUNLAR TÜRK EVLADI OLAMAZ: Hatırlarsanız geçmişte birileri terör örgütlerinin kabusu İHA ve SİHA’ları ‘maket uçak’ olarak tarif ediyordu. Bugün de donanmamızın amiral gemisi TCG Anadolu ile ilgili ne diyorlar ‘iki bombalık ömrü var’. Ya bunlar bu ülkenin evladı olamaz. Bunlar Türk evladı olamaz. Bu hazımsızlık ne yazık ki bu ülkede siyaset yapanların bile her yerine girmiş. Türkiye’nin başarılarına sevinemeyen, milletimizin mutlu olmasını hazmedemeyen, kifayetsiz muhterislerin yeni Altay tankımız konusunda da çeşitli iftiralar atması kuvvetle muhtemeldir. Bunlar yapmadıkları, yapamayacakları projeleri kötülemeye, itibarsızlaştırmaya devam edeceklerdir. Ama ne yaparlarsa yapsınlar, hükümet olarak ülkemize yönelik tüm oyunları bozmayı çok daha stratejik, çok daha önemli projelerle onları rahatsız etmeyi sürdüreceğiz.

Haberin Devamı

‘Hedef tam bağımsız savunma sanayii’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile tankların teslim belgesini Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever’e takdim etti.

‘Hedef tam bağımsız savunma sanayii’

‘TCG Anadolu’nun 2 kat büyüğünü yapacağız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Sakarya’nın Akyazı ilçesinde Akyazı Recep Tayyip Erdoğan Spor Kompleksi açılış törenine katıldı. Vatandaşların Ramazan Bayramı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik eden Erdoğan, “14 Mayıs’ta bunlara gereken dersi vermemiz lazım. Bay Bay Kemal’in işi Kandil’deki teröristlerle, bu teröristlerin parlamentodaki uzantılarıyla. Terörist başı Öcalan’ı çıkaracakmış. Bu 7’li masa iyice dağıttı. Şimdi bu 7’li masayı Sakaryalı kardeşlerim, 14 Mayıs’ta da siz dağıtacaksınız” dedi. 

Haberin Devamı

TCG Anadolu gemisini İzmir’e uğurlayacaklarını belirten Erdoğan, “Şöyle 1 hafa 10 günde İzmir’de kalmasında fayda var. İnşallah oradan farklı mesajlar vereceğiz TCG Anadolu ile. İnşallah 14 Mayıs’ta bu görevi bize vermeniz halinde ikinci adım ne biliyor musunuz? Bu uçak gemisinin 2 kat büyüklüğündeki uçak gemisini yapacağız. Ön görüşmelerini belli ülkelerle yaptım” ifadelerini kullandı.