Gündem İsmail Demir kimdir? Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir nereli, kaç yaşında? İsmail Demir biyografisi...

İsmail Demir kimdir? Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir nereli, kaç yaşında? İsmail Demir biyografisi...

15.12.2020 - 02:09 | Son Güncellenme:

Savunma Sanayii Başkanı olarak görev yapan İsmail Demir, Elazığ'da doğdu ve eğitimini de Ankara, Eskişehir ve İstanbul'da tamamladı. Uçak Mühendisliği Bölümünden mezun olan Demir, yüksek lisans ve doktorasını ABD'de yaptı. İsmail Demir evli mi? İşte, İsmail Demir hayatı...

İsmail Demir kimdir Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir nereli, kaç yaşında İsmail Demir biyografisi...

Demir, eğitiminin ardından, 1993 yılında Suudi Arabistan Kral Suud Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde yardımcı doçent olarak göreve başladı. 2003 yılında Türkiye'ye döndü ve Türk Havayolları Anonim Ortaklığı bünyesinde eğitim başkanı olarak çalışmalara başladı. İsmail Demir kaç yaşında?

Haberin Devamı

İSMAİL DEMİR KİMDİR?

Demir, 1960 yılında Elazığ’da dünyaya geldi. İlköğrenimini Ankara ve Eskişehir; orta ve lise öğrenimini Eskişehir’de tamamladı. 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Uludağ Üniversitesi ve İTÜ’de birer yıl araştırma görevlisi olarak çalıştıktan sonra 1985 yılında MEB bursu ile yüksek lisans ve doktora öğrenimi için ABD’ye gitti. Michigan Üniversitesinde uygulamalı mekanik, Purdue Üniversitesinde ise uzay ve havacılık dalında yüksek lisans derecesini aldı. 1989 yılında doktora eğitimi kapsamında çalışmalarına devam etti. En iyi lisans üstü araştırmacı ödülünü aldığı bu bölümde çeşitli konularda araştırma görevlisi olarak da çalıştı. Öte yandan, doktora sırasında Livermore ve Pasifik Kuzeybatı Laboratuvarları gibi araştırma kurumları bünyesinde yürütülen araştırmalarda görev aldı. 1992 yılında Washington State Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünden doktora derecesi ile mezun oldu. Mayıs 1992’de Kanada’da bulunan British Columbia ve Victoria üniversitelerinde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmalar yaptı. 1993 yılında Suudi Arabistan Kral Suud Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünde yardımcı doçent olarak göreve başladı.

Haberin Devamı

1997 yılında İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinden uçak elemanları ve malzemesi dalında doçentlik unvanı alan İsmail Demir, bu süre zarfında ABD’ye giderek Livermore, Kuzeybatı Pasifik Milli Laboratuvarları, Washington State Üniversitesi Malzeme Araştırma Merkezi ve makina mühendisliği bölümlerinde kısmi zamanlı araştırmacı olarak araştırmalar yürüttü. 2002 yılında araştırmacı olarak Washington State Üniversitesi Malzeme Araştırmaları Merkezinde çalışmaya başlayarak DARPA projelerinde görev aldı ve mikro elektromekanik sistemler üzerine araştırmalar yaptı. 2003 yılı sonunda Türkiye’ye dönerek Türk Havayolları Anonim Ortaklığı bünyesinde eğitim başkanı olarak göreve başladı. Nisan 2005’te THY’de teknikten sorumlu genel müdür yardımcılığı görevine getirildi. 

Mayıs 2006’da THY Uçak Bakım Onarım Biriminin başındayken bu birimin THY’den ayrılarak ayrı tüzel kişiliği olan bir şirket olarak yapılanmasını sağladı ve THY Teknik AŞ’nin ilk genel müdürü oldu. Bu görevi yürüttüğü sırada THY Teknik markasını oluşturdu ve THY Teknik’i, THY dışındaki şirketlere de hizmet veren, dünya çapında bir uçak bakım onarım şirketi haline getirdi. 2014 yılına kadar THY Teknik genel müdürü ve yönetim kurulu başkan vekili olarak devam ettirdiği bu görevi sırasında; Amerikalı Pratt&Whitney Motor şirketi ile 150 milyon ABD doları sermayeli Turkish Engine Center adlı uçak motorları bakım onarım şirketi, Amerikalı Goodrich AeroStructures firması ile uçak motor kaportası ve ters tepki ünitelerinin bakım onarımı için Goodrich Turkish Technic Service Center (GTTSC), Zorlu Enerji ile TURKBINE adlı uçak motorları ve gaz türbinleri bakım onarım şirketi, TUSAŞ ile uçak kabin içi ekipmanları imalat şirketi (Turkish Cabin Interior TCI), Kibar Holding ile uçak koltuğu imalat şirketi (Turkish Seat Industries-TSI) gibi ortaklıkların kurulmasını sağlayarak ilgili şirketlerde yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

Haberin Devamı

İsmail Demir, Nisan 2014’te Savunma Sanayi Müsteşarlığına atandı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı, 2017 yılında gerçekleştirilen düzenleme ile Cumhurbaşkanı’na bağlandı, Temmuz 2018’de ise T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı olarak yeniden yapılandırıldı ve Prof. Dr. İsmail Demir Savunma Sanayii başkanı olarak görevini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Demir, evli ve dört çocuk babasıdır.