Gündem Kandilli Rasathanesi'nden 5.1 ve 4.5'lik deprem açıklaması

Kandilli Rasathanesi'nden 5.1 ve 4.5'lik deprem açıklaması

04.12.2023 - 14:45 | Son Güncellenme:

Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, Marmara Denizi Gemlik Körfezi'nde gerçekleşen 5.1’lik ve 4.5’lik depremleri değerlendirdi.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, Marmara’da gerçekleşen 5.1’lik ve 4.5’lik depremleri değerlendirdi.

Haberin Devamı

Özener, 40’a yakın deprem meydana geldiğini vurgulayarak merkez üssünün aktif bir fay olduğunu söyledi.

Özener şu ifadeleri kullandı:

“Şu ana kadar 40 deprem oldu. Artçı depremlerin en büyüğü 3.8. Artçıların 9 tanesi 3'ün üzerinde. Marmara'da iki kol var. Bu bölge Marmara içerisinde aktif bir yer. Tarihsen dönem kayıtlarına baktığımızda bu bölgede daha önce de büyük depremler meydana geldi. Marmara'da bir deprem bekliyoruz ama bu Marmara'daki her depremin o deprem olduğu anlamına gelmesin. Marmara'da yaklaşık yılda 9 tane deprem meydana gelmekte.”

2020 yılından bu yıl 15 Ağustos'a baktığımız zaman da Marmara bölgesinde 3 bin tane irili ufaklı deprem oldu. 2023 yılına bakarsak da Avşa-Balıkesir açıklarında 4.4'lük depremler yaşadık, dediğim gibi bölge sismik olarak aktif bir bölge.

Haberin Devamı

Söz alan Doçent Doktor Doğan Kalafat ise şu değerlendirmelerde bulundu;

'Deprem mekanizması, beklendiği gibi aslında Kuzey Anadolu fay zonunun biliyorsunuz 2 tane ana kolu var bir tanesi kuzey kol, Silivri açıklarından Tekirdağ açıklarına oradan da Saros Körfezi'ne uzanan ara kol, diğeri ise Gemlik Körfezi'ne giren güney kol. Bu depremin özelliği bize şunu veriyor, bildiğiniz gibi her iki kol da aslında zon içerisinde bu deprem küçük bir yırtılma sonucunda meydana gelmiş olarak değerlendirebiliriz. Dolayısı ile bunun Kuzey Anadolu fayı ile direkt olarka ilişkisi yoktur. Olumlu olarak değerlendiriyoruz, burada bizi endişeye sürüklemeyen en nemli kriter ise ana deprem sonucunda artçı depremlerin zaman içerisinde dağılımıdır, bu sismoloji açısından önemlidir. Bu depremin artçılarının olması da normaldir.

Depremler bir doğa olayıdır, o yüzden de bu bölgede ortalama 3 veya 4 tane deprem mutlaka her yıl olur, bu da bu yılın bize en son Marmara'da olan deprem olarak değerlendirebiliriz.