Gündem Konteyner kentte yaşama tutundular

Konteyner kentte yaşama tutundular

07.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük hasar verdiği Gaziantep’in İslahiye ilçesinde kurulan Kalyon Konteyner Kent, 3 bin depremzedeye yeni yuva oldu. 52 bin metrekarelik alana kurulu yerleşim yerinde, okul, yemekhane, çamaşırhane, kuaför, hamam gibi yaşayanların tüm ihtiyaçlarına yönelik sosyal tesisler bulunuyor.

Konteyner kentte yaşama tutundular

AYSEL BOZAN YILMAZ - Gaziantep’in İslahiye ilçesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasar gördü. Öyle ki ilçede neredeyse sağlam bina kalmadı, çoğu yıkıldı, yıkılmayanlar da ağır hasarlı. İlçenin yaşadığı büyük felaketin ardından inşaatına başlanan ve 10 günde tamamlanarak 20 Şubat’ta depremzedelere kapılarını açan Kalyon Konteyner Kent, 3 bin depremzedeye yuva oldu. 52 bin metrekarelik alana kurulan kentte 500 konteyner var. 6-8 yatak kapasiteli konteynerlarda, soba, çalışma masası, dolap, televizyon bulunuyor. Depremzedelerin tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde tasarlanan yerleşim yerinde, anaokulu, ilkokul, ortaokul, 450 metrekarelik çocuk oyun alanı, kütüphane, bilim ve teknoloji merkezi, sosyal giyim ve gıda marketleri, psikolojik destek merkezi, kuaför, revir, kadınlar hamamı, çamaşırhane, mutfak, yemekhane, mescit, idari ofisler ve saatlik 1000 ekmek üretme kapasiteli fırın ile su arıtma cihazları gibi sosyal tesisler yer alıyor. Kalyon PV’nin ürettiği yerli güneş panellerinin de kurulmasıyla birlikte, konteyner kentin kendi kendine yetebilen ekolojik bir kente dönüşmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Maliyeti 100 milyon TL

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Kalyon Konteyner Kent İslahiye Proje Müdürü Ecdat Aykılıç, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu’nun talimatıyla çalışmalara başladıklarını ve 10 günde bitirme sözünü yerine getirdiklerini kaydetti. Gece gündüz demeden, hiçbir maliyete bakmadan projeyi sürdürdüklerini belirten Aykılıç, “3 makineyle yapılacak işi 10 makineyle, 100 kişiyle yapılacak işi 500 kişiyle yaptık. 10 günde tamamladığımız için gurur duyduk. İnsanların ihtiyaçlarına cevap verecek her şeyi düşündük” dedi.

Yaklaşık 100 milyon TL’ye mal olan konteyner kentin AFAD’a bağışlandığını kaydeden Aykılıç, yerleşimin en az 1 yıl bölgede kalacağını ve kaldığı süre boyunca da Kalyon Holding’in desteklerini sürdüreceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Üreterek iyileşecekler

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ise depremin ilk gününden itibaren depremzedelere hizmet vermeye başladıklarını belirtti. Üniversitenin lojistik merkez olarak kullanıldığını dile getiren Dereli, ilk 10 gün, 3 bin kişiyi ağırladıklarını, onların barınma, yemek gibi temel ihtiyaçlarını karşıladıklarını kaydetti.

Tüm personeli, birimleri ve kapasitesiyle depremzedelerin yanında olmaya devam ettiklerini belirten Rektör Dereli, konteyner kentin kurulmasının ardından da 40 kişilik akademik ve idari kadroyla buradaki depremzedelere hizmet verdiklerini söyledi.

Bu kapsamda üniversite bünyesinden psikolog, klinik psikolog ve doktorlardan oluşan uzman ekip, ‘Umut’ adı verilen Psikolojik Destek Merkezi’nde depremzedelere yardımcı oluyor. Depremden etkilenenlerin yaşadıkları travmayı atlatarak daha hızlı sürede ayağa kalkabilmeleri ve ekonomik hayata dahil olabilmeleri için “U/Mutluluk Çadırı” ile “Üreterek İyileşiyorum (Kooperatifçilik) programları kapsamında kurslar ve atölyeler düzenleniyor. Kent sakinlerinin yaşama katılımını sağlamak için ayrıca sabah yürüyüşü, sinema gösterimleri gibi çeşitli etkinlikler de uygulanıyor. Üniversite, açtığı kurslarla lise ve üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan 8 ve 12. sınıf öğrencilerinin eğitimini de destekliyor.

Haberin Devamı

Yerli güneş panellerinin de kurulmasıyla konteyner kentin kendi kendine yetebilen ekolojik bir kente dönüşmesi hedefleniyor.

Başka illere de ulaştılar

HKÜ, Gaziantep İslahiye’deki konteyner kentin yanı sıra Kahramanmaraş ve Adıyaman’da bulunan iki çadırkentte de Rehberlik ve Psikolojik Danışma ile Okul Öncesi Eğitimi ana bilim dallarından gönüllü akademik personeli ve öğrencileriyle birlikte faaliyetler sürdürüyor. Kalyon Holding de bu illerin yanı sıra Hatay’ın ilçeleri Kırıkhan ve Antakya’da da toplam 3 bin 500 kişilik konteyner kentlerin kurulumunu yapıyor. Burada tamamlanan konteynerlara 350 ailenin yerleştirilmesi de sağlandı.

Sağlık hizmeti verilecek

Depremzedeler için 17 proje yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Türkay Dereli, bunlardan en önemlilerinden birinin de protez üretim çalışması olduğunu açıkladı. Bu kapsamda HKÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü tarafından, depremzedeler için ortez ve protez tasarım ve üretim merkezi kurulması için çalışmalar yapılıyor. Beslenme ve Diyetetik bölümü ise konteyner kentte yaşayanların beslenme durumları, besin saklama koşulları gibi konularda eğitim ve danışmanlık veriyor; depremzedelerin hemşirelik bakımı doğrultusunda sağlık izlenimleri de yapılıyor.