Gündem Mavi Vatan’ın KANGAL’ı

Mavi Vatan’ın KANGAL’ı

31.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Deniz platformları da artık İHA tehditlerine karşı Aselsan’ın elektronik harp şemsiyesi altında. Karıştırma-köreltme sistemi KANGAL’ın deniz versiyonu göreve başladı.

Mavi Vatan’ın KANGAL’ı

ANKARA Milliyet - ASELSAN, drone, insansız hava araçları ile uzaktan kumandalı patlayıcıları etkisiz hale getiren KANGAL karıştırma - köreltme sisteminin deniz versiyonunu geliştirdi. Kangal-D ilk defa deniz platformalarına da entegre edildi. Böylece Türkiye’nin savaş gemileri de, İHA tehditlerine karşı ASELSAN’ın elektronik harp taarruzlarına karşı geliştirdiği koruma şemsiyesi altına alındı. 

Haberin Devamı

Konvoyları koruyor 

Jammer olarak adlandırılan elektronik karıştırma ve köreltme yeteneğine sahip KANGAL, yaklaşık 4 yıldır Emniyet Genel Müdürlüğü ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı gibi birimler tarafından kullanılıyor. KANGAL sisteminin, fabrika ve arazi kabul testleri 2019 yılında başarıyla tamamlanmıştı. KANGAL sistemi; protokol ve güvenlik önlemi gerektiren konvoyların, VIP araçların RF kontrollü el yapımı patlayıcılara karşı ve askeri tesisler ile üslerin, önemli devlet binalarının, üst düzey yetkililerin konutlarının, tören alanlarının ve kontrol noktalarının drone ile İHA’lara karşı korunmasını sağlıyor. 

Sistem; tam kapsama özelliği ile RF bandında telsizlerin, uzaktan kumandaların, cep telefonlarının RFEYP tetik frekanslarına ve drone ile İHA’ların uzaktan komuta, GNSS, veri-görüntü- video aktarım frekanslarına aktif karıştırma uyguluyor. KANGAL’ın araçlara entegre edilen versiyonu; araçların seyri ve duraklaması sırasında olası RFEYP tuzaklarına karşı aktif RF arıştırma - köreltme uygulamasıyla koruma sağlıyor. KANGAL, bomba uzmanı polisler tarafından şüpheli patlayıcılara yaklaşılması sırasında da kullanılıyor. 

Haberin Devamı

Deniz platformlarına entegre edilen KANGAL-D ise Mavi Vatan’da görev yapan savaş gemilerini, İHA tehditlerine karşı koruyacak. Sistem, gemilere elektronik koruma şemsiyesi sağlayacak. ASELSAN’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Deniz platformları da artık Mini/Mikro İHA tehditlerine karşı ASELSAN’ın elektronik harp şemsiyesi altında. Bu zamana kadar çok sayıda kritik yapıyı, askeri alanları, stratejik açıdan önemli kentsel ve kırsal alanları Mini/Mikro İHA tehditlerine karşı başarıyla koruyan KANGAL, ilk defa deniz platformlarına entegre edildi” bilgisi verildi. 

MSB, F-16’nın gece uçuşu görüntülerini paylaştı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), F-16’nın gece uçuşu sırasında kaydedilen kokpit içi görüntülerini paylaştı.
MSB’nin sosyal medya hesabından paylaşılan görüntülerle birlikte, “Kahraman pilotlarımızın gözünden F-16 gece uçuşu” ifadesi kullanıldı. Paylaşımda, uçakların kokpit içerisine yerleştirilen kameralarca kaydedilen görüntülerine yer verildi.- HABER MERKEZİ