Gündem Meclis’te yeni yasama yılı başladı: Türkiye ve TBMM asla terörün gündemine teslim olmayacak

Meclis’te yeni yasama yılı başladı: Türkiye ve TBMM asla terörün gündemine teslim olmayacak

02.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

TBMM’de yeni yasama yılı, dün sabah Genel Kurul salonunun bulunduğu Meclis ana binasına yaklaşık 500 metre mesafede bulunan İçişleri Bakanlığı önünde gerçekleşen bombalı saldırı girişimi nedeniyle alınan yoğun güvenlik önlemleri altında başladı.

Meclis’te yeni yasama yılı başladı: Türkiye ve TBMM asla terörün gündemine teslim olmayacak

Terör saldırısı girişiminin yankıları gün boyu sürdü; ancak yasama yılı açılışı törenlerinde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Meclis’teki ilk tören TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un saat 13.00’te Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmasıyla yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yasama yılı açılış konuşmasını yapacağı Genel Kurul saat 14.00’te toplandı. Genel Kurul’u bizzat yöneten Kurtulmuş, yaptığı kısa konuşmada hain saldırıyı kınadı. Saldırı için 1 Ekim gününün tercih edilmesinin manidar olduğunu; tesadüfi olmadığını ifade eden Kurtulmuş, “Türkiye ve TBMM, asla ve asla terörün gündemine teslim olmayacak” diye konuştu. 28. Dönem’i “tarihi bir dönem” olarak niteleyen Kurtulmuş, “29 Ekim’de cumhuriyetimizin ikinci asrına gireceğiz. TBMM’yi ikinci asra taşıyacak olan bu meclisin en temel hedefi tam bağımsız Türkiye’yi kurmak ve TBMM’nin muassır medeniyetler seviyesinin çok daha üzerine çıkaracak hedefleri gerçekleştirmesi için gayret etmektir” dedi.

Haberin Devamı

Meclis’te yeni yasama yılı başladı: Türkiye ve TBMM asla terörün gündemine teslim olmayacak

Kurtulmuş’tan resepsiyon

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni yasama yılının başlaması nedeniyle TBMM Tören Salonu’nda resepsiyon verdi. Kurtulmuş, salona eşi Sevgi Kurtulmuş ile geldi. Resepsiyonda MHP lideri Devlet Bahçeli ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan hazır bulundu. İYİ Parti’yi Sözcü Kürşad Zorlu temsil ederken, CHP’den ise Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır resepsiyona geldi. Kabineden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katıldığı resepsiyonda, yemek menüsü, ünlü şef Ebru Baybara tarafından hazırlandı. Resepsiyona katılan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, AİHM’in FETÖ üyesi Yüksel Yalçınkaya’nın açtığı davada verdiği ihlal kararına ilişkin, “AİHM kararına biz katılmıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Meclis’te yeni yasama yılı başladı: Türkiye ve TBMM asla terörün gündemine teslim olmayacak

 

‘Emekliler için çalışma yapılıyor’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM açılış resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerinde emekli maaşlarına ilişkin düzenleme ve 29 Ekim’de emeklilere ikramiye verilmesi konularının gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Bahçeli, “Sayın Cumhurbaşkanımız konu üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. İlgili bakanlarla da görüşüyor. İlerleyen günlerde inşallah hayırlara vesile olan bir cevap bulunur” dedi.

Bahçeli, yerel seçimlerde AK Parti ve MHP’nin ortak adayı olup olmadığı, hangi illerde ortak adım atılacağına dair bir anlaşma sağlanıp sağlanmadığı sorusuna da, “Cumhur İttifakı kapsamında AK Parti ile MHP bir ve iç içedir. İnşallah mahalli idareler seçimlerinde de bu kararlı tutumunu devam ettirecektir” yanıtını verdi.

Sıkı güvenlik önlemleri alındı

*Terör saldırısı girişiminin ardından Meclis’in Çankaya, Dikmen ve Güvenlik Caddesi kapıları geçici olarak giriş-çıkışa kapatıldı. Meclis çatısında keskin nişancılar dikkat çekti. Helikopterler devriye uçuşu yaptı.

Meclis’te yeni yasama yılı başladı: Türkiye ve TBMM asla terörün gündemine teslim olmayacak

*TBMM Başkanı Kurtulmuş, seçime giren tüm siyasi parti genel başkanlarını açılışa davet etti. Ancak Altılı Masa liderlerinden yalnızca CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, SP lideri Temel Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu Meclis’e geldi.

Haberin Devamı

*TBMM’ye saat 12.45’te gelen Kılıçdaroğlu’nu Grup Başkanı Özgür Özel ile Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, TBMM İdare Amiri Ensar Aytekin karşıladı. MHP Lideri Devlet Bahçeli de yarım saat öncesinden Meclis’e gelerek bir süre milletvekilleriyle kuliste oturdu.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan’a TBMM’ye gelişinde en yaşlı TBMM Başkanvekili sıfatı ile MHP’li Celal Adan eşlik etti. Erdoğan Genel Kurul’a girdiğinde AK Parti, MHP ve İYİ Parti milletvekilleri ayağa kalkarken; Kılıçdaroğlu’nun ayağa kalkmadığı, Karamollaoğlu’nun ayağa kalkıp oturduğu; Davutoğlu’nun ise ayakta beklediği görüldü.

*Erdoğan’ın konuşmasının ardından Genel Kurul kapandı. Erdoğan, Başkanlık Divanı’nın arka tarafında Bahçeli ile bir araya geldi.

*Karamollaoğlu ile Davutoğlu da Kılıçdaroğlu’nu Meclis’teki makamında ziyaret etti. Liderler, Kılıçdaroğlu’na “Yeni yasama yılının hayırlı olması” dileklerini iletti.