Gündem MHP'li Kalaycı: Türkiye zorlu koşullara rağmen büyüyen bir ülke

MHP'li Kalaycı: Türkiye zorlu koşullara rağmen büyüyen bir ülke

16.12.2022 - 21:11 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulunda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un konuşmalarının ardından gruplar adına konuşmalar yapıldı. Bütçe üzerine ilk sözü MHP grubu adına Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı aldı. Kalaycı, bütçe görüşmelerinin dünyada büyük sorunların yaşandığı bir dönemde yapıldığını belirterek, "Pandemi, Rusya-Ukrayna Savaşı ve küresel krizler dünya ekonomisine büyük darbe vurmuş, gıda ve enerji krizi beşeriyeti kuşatmıştır. Küresel ekonomi yavaşlarken birçok ülkede resesyon beklentileri yükselmiştir. Sıkıntı yaşamayan ülke bulunmamaktadır" dedi.

MHPli Kalaycı: Türkiye zorlu koşullara rağmen büyüyen bir ülke

Türkiye'nin zorlu koşullara rağmen büyüyen ve güçlenen bir ülke olduğuna dikkat çeken Kalaycı, "Ülkemizde, Türkiye Ekonomi Modeliyle büyümede, üretimde, makine teçhizat yatırımlarında, istihdamda, ihracatta ve turizmde tarihi rekorlar kırılmaktadır. 2020 yılında dünya ekonomisi küçülürken Türkiye pozitif büyüme kaydeden birkaç ülkeden biri olma başarısını göstermiştir. Türkiye 2021 yılında yüzde 11,4 büyümeyle elli yılın rekorunu kırmış, G20 ülkeleri arasında en yüksek büyüyen ülke olmuştur" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kalaycı, Türkiye'nin terörle mücadelesine ilişkin de "Türkiye terörün tasallutundan mutlaka kurtulacak, teröristler ve arkalarındaki sinsi ve namert destekçileri tümüyle hak ettikleri bedeli ödeyeceklerdir. Terörle mücadele çok boyutlu bir süreçtir. PKK, YPG, DEAŞ, FETÖ kukladır, piyondur. Türk milletiyle kimlerin hesabı varsa, Türkiye'nin varlığından ve egemenlik haklarından kimler rahatsızsa terörizmin baronları onlardır. ABD ve AB teröristleri himaye etmekte, iki yüzlü siyaset izlemektedir. Bir taraftan Yunanistan silahlandırılıp kışkırtılırken diğer yandan terör örgütlerine silah, mühimmat, araç ve gereç gönderilmektedir. Haçın hilale tahammülsüzlüğünün özünde Türk ve İslam düşmanlığı yatmaktadır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

CHP'DEN 'İMAMOĞLU' TEPKİSİ

CHP grubu adına ise İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi söz aldı. Hamzaçebi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki mahkeme kararını eleştirerek, "İstanbul seçimlerini iptal eden hastalıklı irade, bu kararın arkasında yine kendisini göstermiş ve Ekrem İmamoğlu'na hukuka uymayan bu ceza verilmiştir. Ancak şunu ifade edeyim ki; bu kararın arkasında iktidarın siyasi aklı yoktur, bu kararın arkasında iktidarın siyasi akılsızlığı vardır" dedi.

CHP grubu adına ikinci sözü alan İstanbul Milletvekili İlhan Kesici de, İmamoğlu kararıyla ilgili, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu'na verilen bir ceza ve siyasi yasak, hukukun çok ileri derecede zorlandığı bir durum gibi görülmektedir. Bu karar, İstanbul halkının demokratik iradesine karşı yapılmış bir darbedir. Hiç kimseye hayır getirmez. İnanıyoruz ki üst mahkemeler bu hukuki garabeti bir an önce düzelteceklerdir" diye konuştu.

CHP'Lİ KESİCİ: AK PARTİ'NİN BAŞARISI İNKAR EDİLEMEZ

Ayrıca bütçeye yönelik eleştiri de bulunan Kesici, bu bütçenin AK Parti'nin 21'inci bütçesi olduğuna dikkat çekerek, "Bu bir rekordur. Tek başına ve kesintisiz olarak 20 yıllık bir hükümet döneminin sonunda 21'inci bütçe olarak 2023 yılı huzurlarınızdadır. Bu rekor, kırılabilecek bir rekora benzememektedir. Bundan sonra zaten bu tür rekorlar da olmamalıdır diye arz ediyorum. Siyasette ve ekonomide her şey sonuçlarıyla ölçülür. Büyük devlet adamımız ve büyük şair Ziya Paşa, 'Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz/ Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde' diyor. Bu, dediğimizin daha veciz bir şekilde söylenmiş halidir. Her şeyi sonuçlarıyla ölçeceğiz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kesici, "AK Parti'nin siyasi başarısı elbette inkar edilemez. 20 yıldır kesintisiz tek başına iktidar olması bunun bir göstergesi. Acaba ekonomide de benzer bir başarısı var mıdır? Ekonomi demek; aynı zamanda yatırım, üretim, tüketim demek. Bu anlamda, 20 yılın bir bilançosu yapılacak ise ben onu yapmaya çalışacağım. Bunun en iyi göstergesi, bütün yapılanların sonucu mahiyetinde olan dış ticaret verileridir. 20 yılda bizim dış ticaretimizde 2,8 trilyon dolar ihracat yapılmış, buna mukabil 4,1 trilyon dolar ithalat yapılmıştır. Dış ticaret açığı 1,3 trilyon dolar. Bu bütün dünya ölçeğinde bile olsa çok büyük bir rakam. Bu dış ticaret açığı demek, üretmeden tükettiğimiz rakam demek. Bugün itibarıyla sıkıntısını çektiğimiz her ne var ise bu dış ticaret açığından kaynaklanan bir sıkıntıdır" dedi.