Gündem ‘Sıfır atık yılı için hazırlık yapıyoruz’

‘Sıfır atık yılı için hazırlık yapıyoruz’

01.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan “Önümüzdeki bir seneyi sıfır atık yılı ilan etmek için hazırlıklarımızı yapıyoruz” dedi. Erdoğan, küresel bir sıfır atık fonu kurulması için de girişimlerin başlatılacağını söyledi.

‘Sıfır atık yılı için hazırlık yapıyoruz’

Pelin Aykın - Birleşmiş Milletler BM Dünya Şehirler Günü, dün İstanbul Üsküdar’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi, BM Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in de katıldığı programla kutlandı.

Haberin Devamı

“Herkes için sürdürülebilir kentsel geleceğin finansmanı” temasıyla düzenlenen etkinlik, 31 Ekim Dünya Şehirler Günü’nün dünya çapında kutlanmasını koordine eden BM Habitat’ın İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif’in açılış konuşmasıyla başladı. Sharif, konuşmasında altı yıl önce “Sıfır Atık” projesine öncülük eden Emine Erdoğan’ın çalışmalarına dikkat çekti.

Konuşmasına İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinliler için başsağlığı dileyerek başlayan Emine Erdoğan ise “Dünyanın gözü önünde bir kıyım gerçekleştiriliyor. Sadece insanlar hayatını kaybetmiyor, insanlığın ortak umudu da pervasızca yok ediliyor” dedi.
Türkiye’de altı yıl önce başlattığı “Sıfır Atık Projesi”nin küresel bir noktaya geldiğini belirten Emine Erdoğan, “Geçtiğimiz sene BM Genel Sekreteri Sayın Guterres ile ilk imzalarını attığımız ‘küresel sıfır iyi niyet beyanı’ onlarca devlet başkan eşi, bakan ve uluslararası atık temsilcisinin parçası olduğu bir hayal ortaklığına dönüştü. Bugün artık bir web sitesi üzerinden herkesin imzacı olabildiği beyan 59 farklı ülkeden binlerce insanın desteğini aldı. Karar neticesinde ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nün dünyamızı daha temiz ve yaşanabilir hale getirmek için ortaya konan tüm çabaların bir nişanesi olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı

Haberin Devamı

Ödüller verilecek

Dünyadaki ilham verici sıfır atık hikayelerini gün yüzüne çıkarmak amacıyla Küresel Sıfır Atık Ödülleri düzenlenmesi için çalışma başlattıklarını da kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: “Önümüzdeki bir seneyi sıfır atık yılı ilan etmek için de hazırlıklarımızı yapıyoruz. Sıfır Atık Projesi ile edinilen kazanımları her düzeyde güçlendirmek amacıyla bir Sıfır Atık Vakfı kuruldu. Vakıf, yerelde atkısız yaşam biçimini yerleştirmeyi, uluslararası boyutta da uygulamanın teşvikini sağlamayı hedefliyor.”

‘Sıfır atık yılı için hazırlık yapıyoruz’

Etkinliğe Malezya Kraliçesi Tunku Azizah, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, KKTC Başbakanı Ünal Üstel’in eşi Zerrin Üstel’in yanı sıra Arnavutluk, Gambiya, Senegal, Sierra Leone, Burundi ve Mozambik first lady’leri ile BM Habitat İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif de katıldı.

Haberin Devamı

Finansman için küresel fon

Emine Erdoğan, “Şehirlerini ve yaşam biçimini sürdürülebilir bir şekilde dönüştürmek için yeterli tecrübesi ve finansmanı bulunmayan ülkeler üzerinde hepimizin sorumluluğu var. Bu düşünceyle Sıfır Atık Danışma Kurulu öncülüğünde uygulamayı hayata geçirmek isteyen ülkelere katkı sağlamak üzere küresel bir sıfır atık fonu kurulması için gerekli girişimleri başlatacağız” dedi. Emine Erdoğan, dün ayrıca program için İstanbul’da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Politikadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Guy Bernard Ryder’la Topkapı Sarayı’nda bir araya geldi. Erdoğan, Sıfır Atık Projesi ile edinilen kazanımların her düzeyde güçlendirmesi amacıyla kurulan Sıfır Atık Vakfı’yla ilgili bilgi paylaşımında bulundu.