Gündem Son dakika! Çanakkale'de orman yangını: Köyler boşaltıldı

Son dakika! Çanakkale'de orman yangını: Köyler boşaltıldı

22.08.2023 - 19:34 | Son Güncellenme:

Çanakkale merkeze bağlı Kayadere köyü yakınlarında başlayan orman yangınına ekipler havadan ve karadan müdahale ediyor. Bakan Yumaklı yangınla ilgili son durumu aktardı.

Çanakkale'de orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, alevlere müdahale ediyor.

Haberin Devamı

Çanakkale'de Damyeri mevkisindeki ormanda saat 12.30 sıralarında yangını çıktı. İhbar üzerine bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait çok sayıda ekip sevk edildi. Ekipler yangına, havadan ve karadan müdahale ediyor.

 

ÜLKE GENELİNDE 29 YANGIN ÇIKTI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü'nde, ülke genelinde çıkan yangınlara ilişkin açıklama yaptı. Bakan Yumaklı, bugün ülke genelinde 29 yangın çıktığını belirterek, "Bugün ülkemizde 29 yangın çıktı. Bunlardan 26'sı söndürüldü. 3 yangın devam ediyor. Bunlardan biri Çanakkale merkez, diğeri Bursa Yenişehir ve Bursa Karacabey. Bunlardan en ağırı Çanakkale merkezdeki yangınımız. Bu yangın saat Danyeli mevkisinde 11.39 itibarıyla başladı. Birkaç evin olduğu bir yerleşim yerinin yanındaki araziden çıktığını tespit ettik. Rüzgarın etkisiyle maalesef yayıldı. Şu anda kuş uçuşu yaklaşık 15.1 kilometrelik bir hatta. 6 saat gibi kısa bir sürede katetti. Arkadaşlarımız belli mesafelerde durdurmaya çalıştılar ancak yangının ilerlemesine neden olan rüzgar o kadar şiddetli ki arkadaşlarımızın çabalarının yetmediği anlar oldu. Sevindirici tarafı Çanakkale şehir merkezimizi teyit geçer bir halde ilerliyor rüzgarın yönü itibariyle. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerimizi korumaya odaklamış durumdayız. En kötü senaryoya göre hazırlık yapılıyor. Devlet hastanesi ve üniversite teyakkuz halinde ama herhangi bir boşaltma söz konusu değil. 9 köy için tedbir alındı. Bunlardan 6'sı boşaltıldı. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Bu açıklamayı yaptıktan sonra Çanakkale'ye doğru yola çıkacağım. Yangının söndürülme çalışmalarını yerinden takip edeceğim" dedi.

Haberin Devamı

4 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından Çanakkale'de çıkan orman yangınına ilişkin, "Bugün saat 12.54’te Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 Ambulans ve 4 UMKE Timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" dedi.

Haberin Devamı
1/11

2/11

3/11

4/11

5/11

6/11

7/11

8/11

9/11

10/11

11/11

AFAD SON DURUMU PAYLAŞTI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Çanakkale’de yaklaşık 11 saattir devam eden orman yangınına ilişkin son durum bilgilerini paylaştı.

AFAD tarafından yapılan açıklamada, vatandaşların orman yangınları ve bu bölgelerdeki yardım ihtiyacı ile ilgili olarak sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmelerinin altı çizildi. Çanakkale Boğazı’nın tek taraflı olarak ulaşıma açıldığı bilgisinin paylaşıldığı açıklamada “Çanakkale Damyeri mevkiinde meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Bölgeye, AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam bin 489 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 238 arazöz, 66 su tankeri ve 64 iş makinesi sevk edilmiştir. Yangın bölgesine intikal eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki ve AFAD Başkanı Vali Okay Memiş çalışmaları yerinde koordine etmektedir. Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlarımıza ve görevli personele yiyecek ve içecek ikramı yapılmaktadır. Çanakkale Boğazı tek taraflı deniz ulaşımına açılmıştır. Vatandaşlarımızın orman yangınları ve bu bölgelerdeki yardım ihtiyacı ile ilgili olarak sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri önemle rica olunur.” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

BALIKESİR'DEN DESTEK

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı 9 ekip, yangının yaşandığı Çanakkale'ye hareket etti. 8 itfaiye aracı ve 1 iş makinesinin bulunduğu destek filosu, yangın nedeni ile boşaltılan Ulupınar Köyü yakınlarında görev alacak ve sabahın ilk ışıklarına dek alevlerle mücadele edecek. Destek filosunu Balıkesir İtfaiye Daire Başkanı Halil Yılmaz koordine ediyor.

Haberin Devamı

Son dakika Çanakkalede orman yangını: Köyler boşaltıldı

EVLERE ULAŞTI

Alevler merkez ilçeye bağlı Yağcılar köyüne ulaştı. Güvenlik gerekçesiyle tahliye edilen köydeki çok sayıda ev alev alev yanıyor. Alevleri söndürmek için itfaiye ekipleri yoğun mücadele harcıyor.

Yangın bölgesinde Edirne, Keşan ve Uzunköprü ilçe itfaiye ekipleri de destek ekip olarak görev alıyor.

Son dakika Çanakkalede orman yangını: Köyler boşaltıldı

 

 

Son dakika Çanakkalede orman yangını: Köyler boşaltıldı

Son dakika Çanakkalede orman yangını: Köyler boşaltıldı

CAN PAZARI YAŞANDI

Çanakkale'de büyük orman yangınının yerleşim ve hayvanların yaşadığı çiftliği tehdit ettiği, köylülerin canlarını kurtardığı anlar kameraya yansıdı.

Ağıl sahibinin oğlu, gelini babasına seslendi. Alevlerin içinden ağıl sahibi çıkmayınca panik olan aile gözyaşlarına hakim olamadı. Ağıl sahibinin torunu araç içinde 'dede' diyerek ağlaması kameraya yansıdı. Bir süre sonra alevlerin arasından çıkan ağıl sahibi daha sonra oğlu, gelini ve torunu ile araçlarına binip, alevlerin olduğuy bölgeden uzaklaştı. Yaşanan can pazarı ise kameraya yansıdı.