Gündem Son dakika... Türkiye'nin ilk milli bayramı! İstanbullulara büyük sürpriz

Son dakika... Türkiye'nin ilk milli bayramı! İstanbullulara büyük sürpriz

23.04.2021 - 09:17 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre; TBMM'nin 101. açılış yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığındaki devlet erkanı, TBMM'nin açılışının 101. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'de düzenlenen törene katıldı. Öte yandan markete alışverişe çıkan İstanbullular da bir sürprizle karşılaştı. İşte haberin ayrıntıları...

İşte dakika dakika 23 Nisan haberleri...

Haberin Devamı

15.08: Manisa Valiliği öncülüğünde büyükşehir belediyesi, emniyet ve jandarma araçları ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda konvoy düzenlendi. Valilik organizasyonuyla bayraklarla süslenen büyükşehir belediyesi, emniyet ve jandarma ekiplerinin araçları ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla konvoy oluşturuldu. Şehzadeler ilçesindeki valilik binası önünden araçlarla hareket edilip, şehir turu atıldı. Siren sesleriyle geçen konvoy ile renkli görüntüler ortaya çıktı. Çocuklar ise aileleriyle balkon ve pencerelere çıkarak, ekipleri selamladı.

Son dakika... Türkiyenin ilk milli bayramı İstanbullulara büyük sürpriz

15.04: Tokat'ta polis ekipleri, ekip araçlarıyla sokakları dolaşarak, megafonla seslendikleri çocukların Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı.

Haberin Devamı

14.22: İzmit Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı balon ve Türk bayraklarının süslediği konvoy eşliğinde kutladı. Kentin cadde ve sokaklarında gezen, üzerinde bando takımının bulunduğu TIR’a, balkon ve pencerelere çıkan kişiler alkışlarla eşlik etti. 

14.12: Tokat'ta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde çelenk koyma töreni düzenlendi. Kısıtlama nedeni ile bayramı evlerinde kutlayan aileler de binaları bayrak ve balonlara donatarak bayram coşkusuna eşlik etti. 

14.05: TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında, TBMM'nin açılışının 101. yılı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel gündemle toplandı.

TBMM Başkanı Şentop, "Güçlü Meclis, güçlü millet demektir. Muhtıra, darbe, darbe girişimi gibi Meclis iradesini hedef alan her türlü yasa dışı, hukuk dışı müdahale esasen milleti hedef almış demektir." dedi. Şentop,"Millet iradesini yok sayanlar, kesintiye uğratmak için fırsat kollayanlar, bugüne kadar en büyük zararı devletimize, milletimize vermişlerdir." ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Şentop, "Milli iradeye sahip çıkmak öncelikle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görevidir." diye konuştu.

Son dakika... Türkiyenin ilk milli bayramı İstanbullulara büyük sürpriz

13.18: Van'da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir günlüğüne Edremit Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan ortaokul 1’inci sınıf öğrencisi Bejan Gül (11), NASA'nın düzenlediği yarışmada uzaydan çekilen fotoğrafı birini olan Van Gölü'ne, herkesin sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

1 GÜNLÜĞÜNE MUHABİR OLAN ÇOCUKLARDAN PROTOKOL ÜYELERİYLE RÖPORTAJ

13.13: Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Zonguldak'ta Atatürk Anıtı'nın bulunduğu alanda tören düzenlendi. Törene Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Aksoy, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İzmirlioğlu İlkokulu'nun müdürü Cem Akbaş konuşma yaptı. Okullar arası şiir yarışmasında birinci olan öğrenci ise şiirini okudu.

Törende, gazetecilerin torunları ve çocukları da 1 günlüğüne muhabir olmanın sevincini yaşadı. Duru Ayten (7) ile Yağız Kabatepe (8), DHA mikrofonunu alarak, Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Aksoy’a sorular yöneltti. Duru Ayten, "Koronavirüs salgını sürecinde çocuklar ne gibi tedbirler almalı?" sorusunu yöneltirken, Yağız Kabatepe ise Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı konusunda görüşler aldı. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı törende protokol üyeleri, çocukların sorularını cevaplandırdı.

Haberin Devamı

Son dakika... Türkiyenin ilk milli bayramı İstanbullulara büyük sürpriz

13.07: Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği ‘Başkan’la Süper Gezi’ çekilişiyle belirlenen 23 öğrenci, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın coşkusunu Ankara’da yaşadı. Anıtkabir’i ziyaret eden çocuklar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop tarafından ağırlandı. Çocukları yalnız bırakmayan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Millet iradesinin temsil edildiği mekanda unutulmaz bir 23 Nisan yaşadık” dedi.

13.00: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, koltuğunu çocukevinde kalan 4'üncü sınıf öğrencisi Azad'a (10) bıraktı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN 23 NİSAN PAYLAŞIMI: TEBRİK EDİYORUM

Haberin Devamı

12.50: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Erdoğan, 'Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 101. yılı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten duygularımla tebrik ediyorum' dedi.

12.02: Trakya'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Covid-19 önlemleri eşliğinde kutlandı. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’de düzenlenen törenlerde Atatürk anıtlarına çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.

11.40: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 101'inci yılı nedeniyle Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi. Törene İstanbul Vali Yardımcısı Levent Kılıç, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile siyasi parti temsilcileri katıldı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında sosyal mesafe kurallarına uyularak yapılan törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

Resmi törenin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu zabıta mangası eşliğinde İBB çelengini anıta bıraktı. İmamoğlu'nun ardından siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları da anıta çelenk bıraktı.

Son dakika... Türkiyenin ilk milli bayramı İstanbullulara büyük sürpriz

İSTANBULLULARA SÜRPRİZ

11.25: Markete alışverişe çıkan İstanbullular büyük bir sürprizler karşılaştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda "23 Nisan Polis Korteji" geçişi düzenledi. Kortej, Kadıköy Bağdat Caddesi'nden başlayarak, Fatih'te bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Vatan yerleşkesinde son buldu. Korteje, klasik model üstü açık otomobil, 36 motosikletli polis timi, Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan şube ekipleri ve polis helikopteri gösteriye katıldı.

Son dakika... Türkiyenin ilk milli bayramı İstanbullulara büyük sürpriz

11.20: İstanbul'da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında 101 okuldan 101'er balon çocuklar tarafından gökyüzüne bırakıldı. Havadan görüntülenen balonlu kutlama görsel şölen oluşturdu.

11.04: Konya'da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, koronavirüs tedbirleri kapsamında sosyal mesafe kuralına uyularak, kutlandı. Anıt Alanı'ndaki törende İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Törene katılan protokol üyeleri, sosyal mesafe kuralına uyarak, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nı okudu. Evlerinde balkon ve pencerelere çıkanlar da töreni izledi.

Son dakika... Türkiyenin ilk milli bayramı İstanbullulara büyük sürpriz

11.15: Bitlis'te Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene; İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz ile şube müdürleri, öğretmenler ve az sayıda öğrenci katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Program, öğrencilerin şiir okunması ve 23 Nisan etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesiyle son buldu.

11.12: Çanakkale'de, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene; Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Binbaşı Ercan Oran ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Koronavirüs tedbirleri nedeniyle sosyal mesafe kuralına dikkat edilen törende İl Milli Eğitim Müdürü Yılmaz, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.

11.10: Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen törene; Kilis Valisi Recep Soytürk, Garnizon ve 1'inci Hudut Alay Komutanı Piyade Kıdemli Albay Soner Oruçoğlu, Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ersin Aslan, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut ve İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt katıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Akkurt tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından ardından bir öğrenci şiir okudu.

Son dakika... Türkiyenin ilk milli bayramı İstanbullulara büyük sürpriz

11.08: Malatya'da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, koronavirüs tedbirleri kapsamında düzenlenen törenle kutlandı. Atatürk Caddesi'ndeki törende, İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından ardından anıt defteri imzalandı. Törende İl Milli Eğitim Müdürü Kanbay, "Yine bir 23 Nisan günü manevi huzurunuzdayız. Bundan bir asır önce işgal altındaki ülkemizi bağımsızlığına kavuşturmak adına giriştiğiniz o kutsal mücadeleyi selamlıyoruz; o mücadelenin ruhunu benliğimizde taşıyoruz. Ülkemizin işgal altında olduğu o çok zor günlerde bile umudunu yitirmeyen, büyük fedakârlık gösteren halkımıza liderlik yaparak, mücadeleyi bizzat yöneterek, milli egemenlik tutkumuzu öne çıkardınız. Bu milli egemenlik ruhu ile kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 101'inci yılının gururunu yaşamaktayız. Huzurunuzda, milli mücadele kahramanlarımızı hürmet ve minnetle anıyor, bize bıraktığınız emaneti gururla ve şerefle gelecek kuşaklara taşıyacağımızı bilmenizi istiyoruz. Milletimizin yazdığı bu destanın sizlere armağan edilmesinin nedeni, sizlere olan güven ve sizlere duyulan inançtır. Dünyada çocuklara armağan edilen biricik bayram, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'dır. Bayramınızı yürekten kutluyorum" dedi.

11.02: Mardin'de, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Hükümet Konağı bahçesindeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, koronavirüs tedbirleri kapsamında düzenlenen törenle kutlandı. Mardin Hükümet Konağı bahçesinde İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Polat'ın katılımıyla gerçekleştirilen törende Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı. Tören, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla son buldu.

BAKAN ERSOY'DAN 23 NİSAN MESAJI

10.50: Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM'nin kuruluşunun 101'inci yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Bakan Ersoy mesajında, 23 Nisan 1920'nin 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' ülküsüyle tüm cihana ilan edildiği gün olduğunu belirtti. Ersoy, "Bu inanç ve irade TBMM'nin üzerinde yükseldiği temel, sahip olduğu anlam, amaç ve ruhtur. Türk milletinin vatan ve bayrak sevgisi, mukaddesata tertemiz ve samimiyetle bağlılık gibi milli ve manevi hasletleri İstiklal Savaşı’nda bir kez daha tecelli etmiş, TBMM ile simgeleşmiş ve nihayetinde bu karakter Türkiye Cumhuriyeti ile yeniden devletleşmiştir" dedi.

Bakan Ersoy, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayarak, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 23 Nisan 1920'de bu günü çocuklara armağan etmesiyle gelecek onun asli sahiplerine emanet edilmiş; uğruna savaşılan, canlar verilen, inşa ve ihya edilen her eserin güvencesinin, sebebi ve sonucunun çocukların tertemiz sineleri, berrak zihinleri ve engin hayalleri olduğu gerçeği bütün dünyaya gösterilmiştir. Bu gerçeğin yolunda çocuklarımızın huzuru, refahı, yarınları için attığımız her adımda 23 Nisan 1920’nin ruhunu, 29 Ekim 1923’ün emanetlerini taşıdığımızın bilinciyle asla yorulmadan, durup dinlenmeden ilerlemeyi sürdürüyoruz. Asırlar da geçse bu mirasın daima varislerine ulaşacağından kimsenin şüphesi olmasın. Aziz milletimizin ve çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor; Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk Başkanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, bütün şehit ve gazilerimizi saygıyla, minnetle ve rahmetle anıyorum" dedi.

Son dakika... Türkiyenin ilk milli bayramı İstanbullulara büyük sürpriz

10.28: Nevşehir'in Kapadokya bölgesinde bu sabah havalanan sıcak hava balonlarının sepetlerine, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Türk bayrağı ve Atatürk posterleri asıldı. Sıcak hava balonları, yerli ve yabancı turistler bindikten sonra havalandı. Balonlar ile Kapadokya semalarında yaklaşık 1,5 saat Türk bayrağı ve Atatürk posteri dalgalandırıldı.

Son dakika... Türkiyenin ilk milli bayramı İstanbullulara büyük sürpriz

10.15: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen çevrim içi programda, Türkiye'de ve çeşitli ülkelerde yaşayan çocuklarla bir araya geldi.

10.14: Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında tören düzenledi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene; İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er, müdür yardımcıları, 5 merkez ilçenin müdürü ve şube müdürleri katıldı. Güvenlik önlemlerinin alındığı tören öncesinde, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait özel kıyafetli ekipler, alanda dezenfeksiyon çalışması yaptı. Törene maskeyle katılanlar, sosyal mesafeye dikkat etti. Tören; çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.

10.11: Aksaray'da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Koronavirüs tedbirleri kapsamında 15 Temmuz Milli İrade Meydanı'nda düzenlenen törene; İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartal, sınırlı sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı. Milli Eğitim Müdürü Kartal'ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunun ardından program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile sona erdi.

10.06: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Oktay, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında şunları kaydetti: "Kayıtsız, şartsız milletin olan egemenliğimizin simgesi TBMM'nin 101'inci yaşı ve bu egemenliğin güvencesi çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve milli mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve şükranla anıyorum."

Son dakika... Türkiyenin ilk milli bayramı İstanbullulara büyük sürpriz

10.00: TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile devlet erkanı, TBMM'nin açılışının 101. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Birinci Meclis'te düzenlenen törene katıldı.

Son dakika... Türkiyenin ilk milli bayramı İstanbullulara büyük sürpriz

09.55: Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı. Kasapoğlu, "Bağımsızlığımızın, demokrasimizin ve Cumhuriyetimizin güvencesi, milli iradenin tecelligahı Gazi Meclisimizin kuruluşunun 101'inci yıl dönümünü kutlamanın haklı sevinci ve gururunu yaşıyoruz." dedi.

09.41: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, 'Çocuklar kadar güzel bir başlangıçtı, #23Nisan 1920’deki o ilk adım

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı’nın tüm Şehit ve Gazilerini rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum' dedi.

Son dakika... Türkiyenin ilk milli bayramı İstanbullulara büyük sürpriz

TFF'DEN ANLAMLI 23 NİSAN PAYLAŞIMI

09.30: Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı, teknik direktör Şenol Güneş ve milli futbolcuların çocukluk fotoğraflarının olduğu bir video ile kutladı. TFF'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Onlar, hayallerinin peşinde koşan #BizimÇocuklar... Tüm çocukların hayallerine kavuşacağı bir gelecek umuduyla onlara bu bayramı armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e saygı, sevgi ve minnetle; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'mız kutlu olsun!" ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca TFF'nin resmi internet sitesinde yer alan kutlama mesajı ise şöyle;

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk, egemenliğin kayıtsız şartsız millete geçtiği Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluş gününü, yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımıza bayram olarak armağan etmiştir.

Şanlı tarihimizde ayrı bir dönüm noktası olan 23 Nisan, milletimizin coşku ve gurur günü, aynı zamanda çocuklarımıza verdiğimiz değerin ve güvenin bir simgesidir.

Bu düşüncelerle, yüce Meclisimizin açılışının 101. yıl dönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı yürekten kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz."

DEVLETR ERKANI ANITKABİR'DE

09.21: TBMM Başkanı Şentop başkanlığındaki heyetin Anıtkabir ziyareti Kovid-19 tedbirleriyle gerçekleştirildi. Heyettekiler maske takarken Aslanlı Yol'daki yürüyüş, mozoleye çelenk bırakılması ve Anıtkabir Özel Defteri'nin imzalanması sırasında sosyal mesafe korundu.

09.20: Anıtkabir'de düzenlenen törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile bazı milletvekilleri katıldı. Aslanlı Yol'dan yürüyerek, Atatürk'ün mozolesine gelen heyet, Meclis Başkanı Şentop'un mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı'nı okudu.

Son dakika... Türkiyenin ilk milli bayramı İstanbullulara büyük sürpriz

Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Şentop ise Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Mâzisi şeref ve faziletlerle dolu aziz milletimizin azim ve kararlılığına istinat eden TBMM'nin 101'inci kuruluş yıl dönümünde, milli mücadelemizin büyük komutanı, cumhuriyetin bânisi, ilk başkanımız ve cumhurbaşkanımız olan zât-ı âlinizin manevi huzurundayız. Aziz milletimizin varlığına ve vatanına kastedilen karanlık bir dönemde Ankara'da milli bir diriliş hamlesi olarak toplanan ve milli mücadelemizin karargâhı olan TBMM'nin taşıdığı büyük mânânın ve üstlendiği vazifenin idrâkindeyiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin ve onun hakiki sahibi olan asil milletimizin yüz bir yıl önce olduğu gibi bugün de tarihi idrak ve istikbâli inşa hususunda iradesi kat'idir. Vatanın birliğini, milli emanet saydığımız coğrafyaların selâmetini ve milletimizin dirliğini temin etmek için var gücümüzle çalışma kararlılığımız ve gayretimizin tahakkuk edeceğine olan inancımız tamdır. İlhâmını, milli mücadelemizi yürüten ve cumhuriyetimizi kuran gazi meclisin şerefli mirâsından alan TBMM olarak ülkemizin gelişmesi, kalkınması ve muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkması için gayretlerimiz, engel tanımayan bir ısrar ve inançla sürmektedir, sürecektir. Bu vesileyle zât-ı âlinizi ve milli mücadeleyi birlikte yürüttüğünüz bütün milletvekillerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Ruhunuz şâd olsun."

TBMM Başkanı Şentop, TBMM'de düzenlenen ilk törende de Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri ve milletvekillerinin katıldığı törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Son dakika... Türkiyenin ilk milli bayramı İstanbullulara büyük sürpriz

MSB'DEN 23 NİSAN VİDEOSU

09.13: Milli Savunma Bakanlığı'nın Twitter'daki hesabından 23 Nisan özel videosu, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Gazi Meclisimizin açılışının 101’inci yıl dönümü kutlu olsun. Geleceğimiz olan çocuklarımıza böyle bir bayram armağan eden Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz" notu ile paylaşıldı.

Videoda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının çocuklarla olan görüntülerine yer verildi.

09.00: Sosyal medya hesabından açıklama yapan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 'Bugün, millî iradenin sarsılmaz bir inançla kahraman milletimizin omuzlarında yükseldiği tarihî bir gün. Bir milletin tek bir ülkü etrafında bir araya geldiği bu kutlu günde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı saygı ve rahmetle yâd ediyorum.' dedi.

09.00: TBMM Başkanı Mustafa Şentop Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Çelenkin bırakılmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Son dakika... Türkiyenin ilk milli bayramı İstanbullulara büyük sürpriz

BAKAN SELÇUK: HUZURUNUZDAYIM

08.45: Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Selçuk başkanlığındaki bakanlık bürokratları ile öğretmen temsilcileri, öğrenci ve velilerden oluşan heyet, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine geldi.

Selçuk'un mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu. Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından Bakan Selçuk, Misak-ı Milli Kulesi'nde Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Cumhuriyetimizin kurucusu, Gazi Meclisimizin ilk Başkanı, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk. Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kuruluşunun 101. yıl dönümünü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlamak için 18 milyon öğrencim ve bir milyon öğretmenim adına huzurunuzdayım. Milletimizin, hürriyetini kaybetmekle yüz yüze kaldığı, milli varlığının tehdit altında olduğu tarihi bir dönemeçte 'Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.' diyerek kararlılıkla yol göstermeniz, milli iradeyi en üste koyarak yüce Meclisimizin kurulmasını sağlamanız tarihimizin en önemli vakalarındandır."

Son dakika... Türkiyenin ilk milli bayramı İstanbullulara büyük sürpriz