Merhaba,

Genelde incirler torbalarda (100 adet) ayıklanmış satılıyor, fakat ben mevsimini kaçırdığım için kabuklu almak zorunda kaldım. Meğer sabrımı ölçen bir sınavdan geçiyormuşum.:) Zaman içinde kabuk soyma mücadelesinin, Mevlevilikteki çileden pek farkı olmadığını gördüm.:)

Ham incirin diğer bir ismi de erkek incirmiş. Bayağı emek ve zaman harcadım ama erkek inciri sonunda adam etmeyi başardım.:) Sonuç: mükemmel.

MALZEMELER:
1 kg. ham incir
1 kg. şeker
4 su bardağı iyi su
Yarım limon suyu

Haberin Devamı

YAPILIŞI:
Şayet kabuklu incir ise kabukları bıçak yardımıyla soymanız ve muhakkak eldiven giymek gerekiyor. Zira incirlerin sütlü kısmı yapışkan bir hal alıp, sizi bir hayli uğraştırıyor. Ayrıca alerjik yapıda olanların da çıplak elle dokunması sakıncalı. Kabukları soyulmuş incirler üzerini çıkacak kadar suda 10-15 dakika biraz yumuşayana kadar haşlanır. Yukarıya doğru çıkan incirlerin suya temas etmeleri için daha küçük bir kapak kapatılarak alta inmeleri sağlanır. Haşlanan incirler kevgirden süzülür ve buzlu su dolu bir kaba boşaltılarak sok uygulanır. Buzlu su işlemi 3 kez tekrar edilir. Tekrar süzülmesi için süzgece konur.

Bu arada bir tencerede 1 kg. şeker ve 4 bardak su kaynatılır. Aynı zamanda incirler avuç içinde tek tek sıkılarak suları iyice çıkartılarak havlu kağıda dizilir. Bu reçelin püf noktası incirlerin içinde hiç su kalmamasıdır.

Suyu alınan incirler tencereye atılır ve yaklaşık 55-60 dakika pişirilir. 10 dakika öncesinde limon suyu eklenir. Üzerini kabarcıklar kapladığı an reçelimiz olmuş demektir.

Ilınınca kavanozlara aktarıp serin yerde muhafaza ediniz.

Afiyet olsun.
İnstagram adresim: http://www.instagram.com/gurmedengecme