Kadınların Vazgeçilmezi Sütyene Dair Her Şey

Kadın vücudunun en çekici detaylarından biridir göğüsleri. Bu detaya estetik bir bütünlük sağlayan unsurların başında ise hiç kuşkusuz sütyen seçimleri geliyor.

Kadınların En Samimi Dostu Sütyen...

Peki, Nedir Sütyen?

Göğüsleri örtmek, desteklemek, kaldırmak, forma sokmak için, dik ve dolgun göstermek, estetik ve konforlu bir şekilde taşıyabilmek amacı ile dünyanın her yerinde üst vücut parçası için en yaygın kullanılan iç çamaşırıdır sütyen.

Günümüzde kadınlara sağladığı konforun yanısıra bir moda unsuru haline gelerek milyon dolarlık önemli bir endüstriyi temsil ediyor.

Haberin Devamı

Sağlık İçin Doğru Sütyen Kalıbı Seçin!

Göğüs sağlığı için sütyen seçiminize dikkat etmeniz gerekir. Sütyenin bedeninize uygun olması için öncelikle huzursuz, rahatsız ve gündelik yaşamda hareket kısıtlaması yaşatmayan, göğüs şekli ve bedene uygun numaraları ve kalıpları tercih etmek oldukça önemlidir.

Sütyen Seçiminde Askının Yeri

Sütyenin duruşuna etki eden askılar da size, doğru sütyeni seçip seçmediğinize yönelik ip ucu verirler. Uygun şekilde ayar yapılmış olmasına rağmen sıkan, acıtan ya da sürekli sarkıp duran askılara sahip bir sütyeniniz var ise, bu tip bir sütyen rahatınızı bozacağından, yaptığınız seçimi sorgulamanız daha doğru olacaktır.

Sütyen Tercihinde Yapılmaması Gerekenler!

Küçük göğüslerin daha estetik bir görünüme kavuşması amacı ile olduğundan daha büyük görünmesini sağlayan, kendi bedeninize uygun sütyenden daha büyük beden sütyenleri tercih etmeniz ya da dekolte bölgenizin daha çekici görünmesi için kendi sütyen numaranızdan daha küçük sütyen seçmeniz oldukça zararlıdır.

Büyük beden tercih edildiğinde sütyen ve göğüs arasında boşluk oluşur. Küçük beden seçimi yapıldığında da göğüslerinizi, sırtınızı ve yan bölgelerdeki cildi sıkıştırır. Sütyen seçimini yaparken estetik görünüm kadar, sağlığı da ön plana almanız, yararlı olacaktır.

Sütyen bedenlerinin yanında bulunan A, B, C ve D harfleri, sütyenin sırt ölçünüze uygun olması, göğüs kafesinize sıkmadan oturması, balenlerin göğsünüze batmaması, askılarının omuzlarınızda kızarıklıklar oluşturmaması ve göğüs ile sütyen arasında boşluk olmamasını sağlayacak en uygun kalıbı elde etmeniz için kategorize edilmiştir.

Haberin Devamı

Tüm bunları göz önünde bulundurarak satın alacağınız bir sütyen, ileride sağlık ile ilgili yaşanabilecek olumsuz sonuçları önleyecektir.

Sütyenin Dünden Günümüze 100 Yıllık Geçmiş!

1863

İlk Patent

El yapımı, sert çıtaları olmayan, delikli, yünlü, dantelli veya kasnaklı birbirinden farklı oldukça ayrıntılı bir yöntem ile elde edilmiş çok sayıda küçük kumaş parçalarından ve ek malzemelerden oluşan bir yapıya sahip korseler pazarda yerini aldı.

1900

Sadelik Ön Planda

Kadın iç çamaşırlarında kullanımda akılcılık ön plana geçerken görünümleri de sadeleşmeye başladı. Kabarık, dikkat çeken ve hareketi zorlaştıran sütyenler yerine göğüs silüetini sadeleştiren formlar ön plana çıktı.

1920

Kadınlar Erkekleşiyor mu?

İkinci Dünya Savaşı bitti ve toplumda radikal bir değişim oldu. Kadınların artık yeni hakları ve yeni bir görünümleri vardı: İnce ve vakur.

Haberin Devamı

1930

Kadınlara Güçlü Bir Dayanak!

Toplum büyük bunalım döneminden Hollywood yıldızlarına yönelerek kaçıyordu. Sütyen modanın yeni standartıydı.

1940

Sütyenin Bir Amacı Oluştu!

İkinci Dünya Savaşı kadınları daha dayanıklı sütyenler gerektiren çalışma hayatına gönderdi. Büyük göğüslü kadınların moralleri de göğüsleri gibi dik durdu.

1950

Kadınların Sürpriz Yükselişi

Siyasetin değişen yüzü modaya da yansıdı ve sütyen modasında tasarımlar bu yönde değişim gösterdi.

1960

Kadınlar Güçleri ile Dünyada Ses Getiren Akımlar Yarattılar

Feminizm akımı dünyada ses getirdi. Özgür aşklar ve özgür bedenlerin yaşandığı bir döneme geçildi.

1970

Diskolar ve İş Dünyasına Damga Vuran Kadınlar!

Kusursuz, göze çarpmayan, modernleştirilmiş ve aerodinamik şekilli hem iş hayatında hem de eğlence hayatında konforu elden bırakmayan kadınların stiline uygun yeni sütyen tasarımları yapılmaya başlandı.

Geçmişten Günümüze Sütyen Endüstrisi Liderlerine Genel Bir Bakış

1873 Warnaco

1888 Doğal Sütyenler

1893 Push Up Sütyenler

1901 Gossard balenli Sütyenler

1904 Spor Sütyenleri

1911 Destekli Sütyenler

1917 Straplez Sütyenler

1920 Egzersize Uyumlu Sütyenler

1920 Fransız Sütyenleri

1922 Mastektomi Sütyenleri

1922 Maidenform Sütyenler

1927 Bali

1930 Kusursuz Sütyenler

1942 Olga Stili Sütyenler

1946 Frederick’in Hollywood’u Stili

1968 Şeffaf ve ince kumaş Sütyenler

1977 Victoria’s Secret Sütyenleri

Prof. Dr. Şükrü Yazar

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

www.drsukruyazar.com

Instagram: @drsukruyazar

Facebook: @drsukruyazar

YouTube - Prof. Dr. Şükrü Yazar