Kış Soğunun Sıcak Çicekleri ‘’Cylamen’ler’’

Haberin Devamı

Kış Soğunun Sıcak Çicekleri ‘’Cylamen’ler’’

· Primulaceae familyasındandır.

· Siklamen, Tavşankulağı,Buhurumeryem,Mormilik gibi Türkçe isimlendirilir.

· Cylamen ler Avrupa da İran menekşesi olarak da bilinir.

· Çok yıllık bir bitki olup yumrulu bir kök yapısına sahiptir.

· Doğal yaşam mevkileri ;açık orman alanları ve kayalık gibi nemli yerlerdir.

· Boyları, saksı sonrası 5-20 cm dir.

· Kasım ayında çiceklenip Mayıs-Haziran aylarına kadar çiceklenmesi devam eder. Çiceklenmesi biten her bitki sonbahar dönemine kadar dinlenme evresine girer. Bu yüzden saksılarınızda veya bahçenizde bulunan cylamen

· leri yarı gölge yer alın ve düzenli aralıklar sulayın. Bahçenizde yer alan siklamenleri de el küreği yardımı ile kök sistemine zarar vermeden sökün bahçenizin yarı gölge yerine dikin ve düzenli aralıklarla sulamaya devam edin.

· Kalp şeklide yaprakları vardır. Çicekleri ise sap üzerinde olup renkleri; kırmızı, beyaz, sarımsı,mor,lila ve pembe dir.

· Cylamen cilicium,Cylamen caucasicum,Cylamen graecum,Cylamen hederıfollum,Cylamen mirabile……..gibi birçok türleri vardır.

· Soğuklara dayanıklı olup eksi 10-15 dereceye kadar dayanma süreleri vardır.

· Çok kar yağdığı zaman cylamen lerinizin üstünü seffaf örtü ile örtün. Çünkü seralarda üretilen cylamen ler kışın zorlu hava koşullarına dayanmaya bilirler.

· Cylamen ler nemli ve serin hayayı severler. Süs bitkisi olarak parklarda bahçelerde ve balkonlarda rahatlıkla yetiştirilebilinir.

· Cylamenler kış güneşini daha çok severler yaz sıcakları bitkinin çiceklerinin zarar görmesine neden olur.

· Fazla sudan hoşlanmazlar. Toprak kurudukça su verilmeli toprak hafif nemli bırakılmalıdır.

· Cylamen ler çicekli iken sıvı besin vermeye dikkat ediniz. Özellikle kök yapısını güçlendiren sıvı vitaminleri tercih ediniz. Ayda 1 veya 2 sefer vermek en doğrusudur.

· Çicekciler de veya fidanlıklarda saksı olarak veya çicek yumrusu olarak temin edebilirsiniz. Saksı çiceklerini direk toprağa dikebilirken , çicek yumruları tepe kısmı hafifçe toprak dışında kalacak şekilde dikin.Soğanı tam dışarıda bırakmayınız.İster saksı ister yumru olarak toprağa diktiğiniz cylamen leri sulayınız.

· Cylamen ler güçlü ve besleyici toprakta iyi gelişme gösterirler. Humuslu toprağı severler. Saksıya veya bahçenize dikeceğiniz cylamen lerin toprağına koyun gübresi ,pomza taşı,dere kumu karıştırırsanız daha iyi verim alırsınız.

· Cylamen lerin kurumuş kısımlarını bitkiden uzaklaştırın ve daima temiz tutunuz. Çicek tomurcukları yeteri kadar hava ve güneş alsın. Yaz mevsiminde toprak ta ise gölge yerlere,saksıda ise yumrularını gölge ve nemli yerlere alınız.

· Cylamen ler tohum ve yumru ile üretilirler.

· Yaprak bitleri,yaprak mantarları,kök çürümesi,kök yumuşaması….gibi hastalıklar görülmektedir.Bitkide hastalık erken teşhis edilirse cylamen ler iyileştirilebilinir.

· Seralardan,fidanlıklardan veya bitki marketlerden alacağınız cylamen lerinizi bol çicekli bol tomurcuklu ve yapraklarının sağlıklı olmasına dikkat ediniz.

· Cylamen lerinizi yağış ve kar yağmadığı kuru havalarda bir el fıskiyesi yardımı ile haftada bir kes üzerlerine su püskürterek nemlendiriniz.

· Kış güneşini seven bitkinizi karanlık ve kuru yerde tutmayınız.

· Cylamen bitkisini hediye olarak düşünürseniz mutlaka çicek lerin renk harmonisinden yararlanınız.

Rengarenk çicekler gibi neşeli kalmanız dileğimle………… ÖZLEM ÖZDEMİRTAŞ///PEYZAJ MİMARI