Metabolizmanın Düğmesi: Tiroid bezi

METABOLİZMANIZIN DÜĞMESİ: TİROİD BEZİ

Tiroid hormonlarının üretilmesinde, depolanmasında ve gerektiği zaman kullanılmasında etkili olan salgı bezidir. Soluk borusunun her iki yanında ve önünde yer alır. Salgıladığı tiroid hormonları ile metabolizmanızın hızının ayarlanmasında ve yaşamsal fonksiyonların gerçekleşmesinde görevlidir. Tiroid hormonlarının düzensiz salgılanması ciddi rahatsızlıklara yol açmaktadır.

Kişinin kan bulgularındaki T3, T4 ve TSH hormonlarının ölçülmesi hastalığın durumu hakkında bilgi vermektedir. Hipotiroid ve hipertroid yaygın olarak görülen iki hastalık türüdür. Tiroid hormonunun normal değerlerden daha fazla salgılanması ve metabolizmanın normalden fazla hızlanması hipertiroidi hastalığının nedenidir. Eğer daha az salgılanırsa metabolizma hızı normale göre yavaşlar, kabızlık, deri döküntüleri, kilo artışı, sinirlilik hali görülür. Bu ise hipotiroidi hastalığı olarak tanımlanır.

Haberin Devamı

Tiroid hastalarına doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanır. Ancak ilaç tedavisi kadar beslenmede hormon seviyelerine etki etmektedir. Fazla kilolarınızdan şikâyet ederken metabolizmanızın yavaş olduğunu ve hipotroidi hastası olduğunuzu öğrendiniz. İlaç tedavisine başladınız. Fakat beslenmesi ile ilgili bir bilginiz yok ise alt başlığı okumanızı öneririm.

HİPOTİROİD HASTALARI NASIL BESLENMELİ?

· Guatrojen besinler vücudun iyot emilimini engelleyebilir. Ve tiroid hormonunun etkisini baskılayabilir. Brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, turp, şalgam, soya ürünleri, ıspanak, hardal, yer fıstığı, darı, şeftali, çilek ve armut guatrojen besinlerdir. Bu nedenle bu besinlerin olabildiğince az tüketilmesi özellikle ilacın alındığı saatlerde tüketilmemesi gerekiyor.

· Hipotroidte görülen en önemli barsak problemi kabızlıktır. Sindirim sisteminin düzenli çalışabilmesi için probiyotik besinlerden veya takviyelerden faydalanabilirsiniz.

· En sık gözlenen sorunlardan bir tanesi de ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi ihmal etmeden yeterli miktarda su içmeye çalışın. Günde ortalama 2-2,5 litre su içilmelidir.

Haberin Devamı

· T4 hormonunun T3 hormonuna dönüşümünde selenyum minerali de etkilidir. Selenyumun eksikliği hipotiroid nedenidir. Bu nedenle selenyum değeriniz düşükse selenyumdan zengin besinleri tüketmeye özen gösterin. Selenyumdan zengin besinler: Karides, karaciğer, somon, ton balığı, sarımsak, yumurta, hindi, ceviz, mantar, susam, mercimek, ay çekirdeği.

· Hipotiroid hastalığının en önemli etkilerinden biri de metabolizma hızının yavaşlaması bununla beraber kilo artışının görülmesidir. Bu noktada metabolizma hızının nasıl arttırılacağının bilinmesi önemlidir. Öncelikle güne kahvaltı ile başlanmalıdır. Uyandıktan sonra en geç bir saat içerisinde mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Gün içerisinde antioksidan seviyesi yüksek yeşil çay ve/veya beyaz çay tüketilebilir. Antioksidan seviyesi yüksek bu çaylar metabolizmanın hızlanmasını sağlar.

· Özellikle B12 vitamini ve omega-3 yağ asitlerinin tiroid hormonlarının üretimin de etkili olduğu bilinmektedir. Yeterli alınıp alınmadıklarından emin olunmalıdır. B12 vitamininin yeterli alınabilmesi için karaciğer, böbrek, et, tavuk, hindi, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt, yoğurt, yumurta sarısı olmak üzere hayvansal kaynaklı besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi gerekir. Omega-3 yağ asidinin yeterli miktarda alınabilmesi için haftada en az 2 porsiyon balık tüketilmelidir. Diğer omega-3 kaynakları ceviz, semizotu, keten tohumudur.

Haberin Devamı

DİYETİSYEN DENİZ ZÜNBÜLCAN

dytdnzznblcn@gmail.com

https://www.facebook.com/dyt.denizzunbulcan/

https://www.instagram.com/dyt.denizzunbulcan/