Migrene Ne İyi Gelir ?

Migrene ne iyi gelir? Bu sorunun cevabını verebilmek için migreni anlamak gerekir. Migren, baş ağrısı ön planda olmak üzere ışık, ses, koku hassasiyetinin ve bulantı kusmaların eşlik ettiği bir hastalıktır. Ayrıca sinirlilik, yorgunluk, iştah azalması, uyku isteği gibi bedene ait bulgularla görme şikayetleri, uyuşukluk, baş dönmesi gibi nörolojik şikayetlerde tabloya eşlik edebilir. En sık rastlanan baş ağrısıdır. Baş ağrısı günlük yaşamı engelleyecek düzeydedir. Baş ağrısının nedeni damarlardaki genişlemedir. Bu durumu engellemek ilk amaç olmalıdır.

Haberin Devamı

Migren Atağı Başlayınca Ne Yapılmalıdır?

  • Migren atağı ilerlediğinde damarlar genişler, bağırsaklar yavaşlar ve durdurmak neredeyse imkansız olur. Atağın kendisini tamamlamasını beklemek gerekir. O nedenle mümkün olduğunca atak başlangıcında müdahale edilmelidir.
  • İlacınızı atağın başlayacağını hissedince hemen alınız. Seçeceğiniz ilaçlar hızlı emilme özelliği taşımalıdır. Migrende kullanılan ağrı kesicilerin temel özelliği 15-20 dakika içinde kana geçmeleridir. Ayrıca migrene özgü damar büzücü özelliği olan ilaçlar da kullanılabilir.
  • Bulantınız çok oluyorsa bağırsak hareketleriniz çabuk etkilenerek yavaşlıyordur. Aldığınız ilacın emilimi de gecikebilir. Bağırsak hareketlerini artırıcı ilaçla almak daha hızlı etki emilim sağlar. Ayrıca bulantı hissini azaltır.
  • Ağrılı bölgeye buz uygulamak, bastırmak, sıkıştırmak faydalı olabilir. Buz damarları soğukluk etkisi ile büzer. Bası genişlemiş damarlarda olumlu etki sağlar. Annelerimiz tülbentle sıkı sıkı bağlarlardı.
  • Uyaranları azaltmak da etkilidir. Sessiz, sakin, koku ve ışığın olmadığı ortam sağlanabiliyorsa iyi olur.
  • Baş bölgesine özellikle alına sürülen nane yağı, çin ilacı gibi ferahlatıcı ajanların da etkisi olabilir.
  • Atak başlangıcında kahve içmek olumlu olabilir. Bazı hastalarda kahvenin taka başlatabildiği de unutulmamalıdır.
  • Kusmaya çalışmak bazı hastalarda olumlu etki sağlar. Kusma ile atağı bitenler vardır. Her hasta için geçerli değildir.

Migren Atağı Sıklığını Azaltmak veya Durdurmak İçin Yapılanlar

  • Her türlü ilacı kullanmak.
  • Botoks, akupunktur ile başlayıp hacamat ve en sonunda ameliyat olmak gibi her türlü uygulamayı yaptırmak.
  • Doktorun söylediği ve internette yazan tetikleyici yiyecekler listesindeki her şeyden uzaklaşmak (kahve, çikolatayı gereksiz yere hayatınızdan çıkarabilirsiniz ama her migrenlide tetikleyici faktör değildir).

Ne Yapmalı? Migrene Ne İyi Gelir?

Migren ve baş ağrılarında nedenlerinden çözüm sağlayıp atakları hiç yaşamamak ideal tedavi olur. Migren nedeni bilinmeyen hastalıklar içinde yer aldığı için böyle bir yaklaşım ütopik gelebilir. Gökmen Yaklaşımı ile bu sağlanabilir.

Migren atağı geldiğinde az veya çok yaşanır. Mümkünse gelmemesini sağlayıcı tedavi yapılmalıdır.

Migren tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgi için http://www.emelgokmen.com/hastaliklar/migren/ sayfasına bakınız.

Migren tedavisinde Gökmen Yaklaşımı için http://www.emelgokmen.com/gokmen-yaklasimi/gokmen-yaklasimi-nedir/ sayfasını okuyunuz.

Migren nasıl tedavi yapılır http://www.emelgokmen.com/tedavi/nasil-tedavi-yapiyorum/ okuyunuz.