Mikroteknik ile Boyun Fıtığı

Boyun fıtığı çok önemli bir hastalık olup teşhisi, tedavisi ve gerektiğinde ameliyatı özellikler arz eder. Boyun fıtığı hastalığının tedavisinde ilk tercih cerrahi dışı metotlardır. Ancak öyle boyun fıtığı hastaları vardır ki mutlaka ameliyat olmaları gerekir. Ameliyat gereken boyun fıtığı hastalarında ameliyatı mikroteknik (mikro cerrahi) ile yapmak çok avantajlıdır.

Boyun fıtığı ameliyatında mikroteknik kullanıldığında cilt kesisi çok küçüktür. Dolayısıyla mikro cerrahi ile estetik yönden avantajlı bir boyun fıtığı ameliyatı gerçekleştirilmiş olur.

Haberin Devamı

Ayrıca, boyun fıtığı ameliyatında mikroteknik kullanılırsa daha emniyetli ve hastayı daha iyi koruyan bir cerrahi uygulanmış olur. Çünkü buyun fıtığı ameliyatında yemek borusu, şah damarı, soluk borusu, lenf kanalı, omurilik ve sinir elemanları gibi çok hassas ve iyi korunması gereken anatomik yapıların çevresinde çalışılmaktadır.

Bu nedenle cerrahın tecrübeli olması ve ciltten itibaren mikro teknik uygulaması çok önemlidir. Ayrıca boyun fıtığı ameliyatı senelerce beraber çalışmış deneyimli bir ekip tarafından yapılırsa bu da ilave bir avantaj teşkil eder.

Boyun fıtığı ameliyatı esnasında o sahaya uygun, çok kibar ve ince cerrahi aletlerle işlem yapılmalıdır. Boyun fıtığı ameliyatı gerçekten ameliyat gereken hastaya, uygun cerrahi aletlerle, uygun ekip ve tecrübeli bir cerrah tarafından mikroteknik ile yapılırsa başarı şansı yüksektir.

Tıp bilimi de insanlık gibi sürekli iyiye doğru gitmektedir. Boyun fıtığı ameliyatında klasik cerrahi tekniğin yerini çok daha avantajlı olan mikroteknik almaktadır. Dolayısıyla günümüz boyun fıtığı hastaları düne göre daha şanslıdırlar.

Mikroteknik kullanarak ameliyat edilen boyun fıtığı hastaları aynı gün ayağa kalkıp yürüyebilmekte ve ertesin gün taburcu olmaktadırlar. Ameliyat sonrasında yaşam kaliteleri de daha hızlı yükselmektedir.

Boyun fıtığı ameliyatında işlem ön taraftan (anterior girişim) veya arka taraftan (posterior girişim) tarzında yapılabilir. Bu tercihi yaparken cerrahın tecrübesi önemli rol oynar. Ameliyat ön veya arka hangi taraftan yapılırsa yapılsın, cerrahi işlem ciltten itibaren mikroteknik kullanılarak yürütülmelidir.

Haberin Devamı

Boyun fıtığı ameliyatı mikroteknik ile yapıldığında hasta taburcu olduktan sonra daha rahat eder. Ayrıca ameliyat sonrasında dikiş aldırmak gerekmediğinden, bir hafta sonra ameliyat yerindeki küçük bandı hasta kendisi kaldırarak banyo yapar. Bu da mikro cerrahi tekniğin ayrı bir avantajıdır.

Nöroşirurji Uzmanı

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

www.ahmetyildizhan.net