Oynatma Listesi
HABERLER

ABD iki ülkeye birden saldırdı, 20 bin km uçup bombaladılar!

Beklenen misilleme gece yarısı gerçekleşti, yarım saatlik saldırıda Kudüs Gücü ve vekillerinin komuta merkezleri, füze depoları vuruldu. ABD topraklarından havalanan B-1B stratejik bombardıman uçaklarının katıldığı misillemede, bir Orta Doğu ülkesinin de F-16'larla yer aldığı bildiriliyor.

7 Ekim'de başlayan savaşta ilk kez Ürdün'deki Tower 22 üssünün vurulmasıyla askerlerini kaybeden ABD'nin beklenen misillemesi gerçekleşti.

ABD ordusu, Irak ve Suriye'de İran bağlantılı milis gruplarını gece yarısı savaş uçaklarıyla bombaladı. İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı gruplara ait dördü Suriye’de, üçü de Irak’ta olmak üzere yedi farklı nokta hedef alındı.

ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Devrim Muhafızları'nın dış operasyon servisi Kudüs Gücü ve onunla bağlantılı milis grupların kullandığı komuta ve kontrol operasyon merkezlerinin vurulduğunu duyurdu.

Yanı sıra, vurulan 84 hedef arasında istihbarat merkezleri, füze, insansız hava aracı ve mühimmat depoları da vardı.

Gece yarısı sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Irak-Suriye sınırındaki El Kaim ile Deyrizor yakınlarındaki El Meyadin'de şiddetli patlamaların gerçekleştiği görüldü.

İran topraklarındaki herhangi bir nokta hedef alınmadı, bu hamle Tahran ve Washington arasında doğrudan askeri çatışma ihtimalini düşürüyor.

Misilleme saldırısına ABD topraklarından havalanıp Orta Doğu'ya kadar uçan B-1B stratejik bombardıman uçakları da katıldı. Havada yakıt ikmali yapan uzun menzilli B-1B Lancer'lar, saldırının ardından hiç iniş yapmadan tekrar ABD'deki üslerine döndü. Bu, ünlü bombardıman uçakları B-1B'lerin en az 20 bin kilometre yolculuk yaptığı anlamına geliyor.

Saldırıda Ürdün ordusuna ait F-16 savaş uçaklarının da yer aldığı gelen bilgiler arasında.

Fox News'in güvenlik muhabiri Jennifer Griffin, misillemeye ABD donanmasının katılmadığını yalnızca savaş uçaklarının iki ülkedeki hedefleri vurduğunu bildirdi.

SALDIRILARIN DEVAMI GELECEK Mİ?

Beyaz Saray, yaklaşık yarım saat süren bombardımanda vurulan hedeflerin dikkatlice ve kesin kanıta dayanarak seçildiğini kaydetti.

ABD lideri Joe Biden, "Saldırıya yanıtımız bugün başladı. Bizim seçtiğimiz zaman ve yerlerde devam edecek. Orta Doğu'da ya da dünyanın herhangi bir yerinde çatışma aramıyoruz. Ancak bize zarar vermeyi amaçlayan herkes şunu bilsin: Bir Amerikalı’ya zarar verirseniz, karşılık veririz" dedi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise, "Bu bizim yanıtımızın başlangıcıdır" cümlesini kurdu. Söz konusu mesaj, Amerikan misillemesinin devam edeceğini gösteriyor.

IRAK KINADI

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Irak hükümetinin harekattan önce bilgilendirildiğini belirtti, Suriye için bir ayrıntı paylaşmadı.

Irak ordusu sözcüsü General Yahya Resul ise, ABD’nin kendi toprakları içinde düzenlediği operasyonu kınayıp egemenliğin ihlal edildiğini söyledi.

ABD İÇİNDEN TEPKİLER

Misillemeye destek veren Senato Silahli Hizmetler Komisyonu Başkanı Demokrat Senatör Jack Reed, Suriye ve Irak'taki İran vekil güçlerinin önemli bir darbe aldığını savundu.

Silahli Hizmetler Komisyonu Kidemli Üyesi Cumhuriyetçi Senatör Roger Wicker, "Bu askeri saldırılar memnuniyet verici ancak ölen üç cesur Amerikalı ve yaralanan yaklaşık 50 kişi için çok geç kalındı" açıklamasını yaptı. Biden yönetiminin en alt seviyede misillemede bulunduğunu savunan Wicker, "Ayetullah'a hak ettiği kanlı darbeyi vurmak yerine hâlâ eline tokat atmaya devam ediyoruz" dedi.

NİHAİ HEDEFLERİ ABD ASKERLERİNİN SURİYE VE IRAK'TAN ÇEKİLMESİ

Irak’ta 2 bin 500, Suriye’de ise yaklaşık 900 askeri bulunan ABD ordusuna ait üsler, 7 Ekim'den bu yana 165'ten fazla kez İran yanlısı grupların saldırısına uğradı. Kamikaze drone'ların kullanıldığı saldırılarda Amerikan üslerine roket yağdırıldı.

İran ve bölgedeki güçleri, ABD ordusunun Irak ve Suriye'den çekilmesini istiyor.

ABD ordusu geride kalan dört ayda İran'ın desteklediği gruplara savaş uçaklarıyla birkaç kez misillemede bulundu ancak bu bombardımanlar Tahran'ın Direniş Ekseni adını verdiği grupların Amerikan üslerine saldırıları durdurmadı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Ürdün, Suriye ve Irak sınır üçgenindeki Tower 22 üssünü kamikaze drone'la vuran saldırıdan Irak'taki Ketaib Hizbullah grubunu sorumlu tuttu. Ketaib Hizbullah, Haşdi Şabi bünyesindeki en önemli grup.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER