Oynatma Listesi
HABERLER

İsrail parlamentosunda eşi benzeri görülmemiş tartışma

İsrail parlamentosu Knesset'e bugün rehine aileleri ile hükümet arasındaki tartışma damgasını vurdu. Yakınları Hamas tarafından kaçırılanlar Knesset'teki oturumda Filistinli örgütün üyelerine ölüm cezası getirilmemesini istedi.

Haaretz gazetesi, kuzeni 7 Ekim'de Gazze'ye kaçırılan Gil Dikman'ın aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'e idam yasasının çıkarılmaması için yalvardığını bildiriyor. Dikman, İsrailli bakana "Şu anda acılarımızdan yararlanmamanız için size yalvardım" cümlesiyle seslendi.

Gil Dikman, "Bu yasanı şu anda geçmeyeceğini biliyorsunuz, medya gürültüsü çıkarmadan işleri yürütmenin yolları var. Lütfen, daha sonra tartışmak üzere zamanımız var. Lütfen, bizimle birlikte yaşamın tarafında olun, ölümün tarafında değil. Yalvarırım, bu konuyu gündemden çıkarın" dedi.

İsrail tarihinin en sağcı hükümetini kuran Başbakan Binyamin Netanyahu ve koalisyon ortakları, 7 Ekim baskınının ardından Hamaslılar için idam cezası getirmek üzere harekete geçti. Geçtiğmimiz aylarda Bakan Ben Gvir'in partisi Yahudi Gücü'nün milletvekili Limor Son Har-Melech tarafından parlamentoya getirilen idam tasarısı, Mart ayından bu yana gündemde değildi. 7 Ekim saldırıları, hükümetin hukuk danışmanının muhalefetine rağmen tasarıyı tekrar İsrail gündemine soktu.

Aileler ise, Netanyahu hükümetini sayıları 230'u aşan rehinelerin serbest bırakılması adına hiçbir şey yapmamakla suçluyor. Rehine yakınları, başkent Tel Aviv'den Kudüs'e kadar beş gün süren bir yürüyüş gerçekleştirdi ve protesto Netanyahu'nun resmi konutunun önünde sona erdi.

Parlamentonun Ulusal Güvenlik Komitesi'nde bugün gerçekleşen tartışma sırasında, eşi ve kızı rehin alınan bir erkek "Arapları öldürmekten bahsetmeyi bırakın ve Yahudileri kurtarmaktan bahsedin" diye bağırdı.

Bakan Ben Gvir'in partisi Yahudi Gücü'nden Tzvika Fogel ise idam cezasının dondurulmasını talep eden rehine yakınlarını Hamas'ın temsilcisi olarak suçladı. Fogel'in sözleri parlamento komisyonunda gerilimi zirveye çıkardı.

Times of Israel ise, Yahudi Gücü'nün bir başka milletvekili Almog Cohen'in oturum sırasında rehine ailelerine bağırdığını yazdı.

Haaretz gazetesi, idam tasarısının kabine tarafından onaylanmadan oylamaya sunulmayacağını bildiriyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER