Oynatma Listesi
HABERLER

Yeni anayasa için yol haritası netleşti

Meclis'te bayramdan sonra anayasa mesaisi hızlanacak. Yeni anayasa çalışması için seçimden sonra start verilecek.

Meclis'te bayramdan sonra yeni anayasa mesaisi hızlanacak. Anayasa yapımı için ilk olarak usul belirlenecek. Yeni anayasa çalışmasında takvimlendirme ne olacak? Nasıl bir yol izlenecek? Detayları CNN TÜRK Muhabiri Duygu Ayaz Bayram aktardı.

Meclis'te bayramdan sonra anayasa mesaisi hızlanacak. Yeni anayasa çalışması için seçimden sonra start verilecek.

AK Partili kaynaklar, ilk adımın partiler arası bayramlaşma mesaisinde atılabileceğinin mesajını verdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi 16 Nisan'da çalışmalarına başlayacak. Meclis açıldıktan sonra anayasa turları başlayacak. AK Parti grubu diğer siyasi parti gruplarını tek tek ziyaret edecek.

Bu ziyaretlerin amacı yeni anayasa çalışmasında ‘usul belirleme’ olacak. Komisyon mu kurulacak yoksa herkes önce kendi metnini hazırlayıp mı çalışmaya dahil olacak önce bu belirlenecek.

SIFIRDAN ANAYASA YAZIM SÜRECİ

Yeni anayasanın 90-100 madde olması planlanıyor. Temel hak ve özgürlük alanları çizilecek. Bunun yanı sıra tüm düzenlemelerin yasalarla yapılması öngörülüyor. Anayasa çalışması kısmı, bir anayasa değişikliği olarak başlamayacak. Sıfırdan bir anayasa yazım süreci olacak.

Mecliste ilk başta komisyon kurulması öngörülmüyor. Siyasi partilere kendi metinlerini oluşturması için süre verilecek. 3 aylık süre verilmesi bekleniyor. Bu süre içinde siyasi partiler metin yazması istenecek ama bu anayasa metni değil, anayasada olması gereken başlıkların çalışılması istenecek.

Ardından siyasi partilerin hazırladıkları ve anayasada olması gereken başlıkların yer aldığı metinler Meclis Başkanlığı’na sunulacak. Meclis Başkanlığı’nın bu metinleri sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerilerine açması bekleniyor.

6 AYLIK SÜRE

Bu arada da sivil toplum kuruluşlarının çalışma yapması için 6 aylık süre verilmesi planlanıyor. Bu süre de tamamlandıktan sonra bu kez meclis çatısı altında bir anayasa komisyonun kurulması öngörülüyor. Her partiden temsilcilerin yer aldığı komisyonda aynı zamanda teknik çalışmada başlamış olacak.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER