Oynatma Listesi
HABERLER

Yeni emeklilik yasası Fransızları çıldırttı! Binlerce kişi sokağa döküldü

Fransa'da tartışmalara yol açan yeni emeklilik kararında Macron'un son kararı halkı sokağa döktü. Demokratik olarak kabul edilmeyen bu karar parlamentoda da gergin anlara neden oldu.

Fransa'da tepki çeken ve emeklilik yaşının kademeli olarak 64'e çıkarılmasını içeren reforma ilişkin yasa tasarısının nihai metni ikinci kez Senato'da görüşülmesinin ardından kabul edildi. Senato'nun ardından Ulusal Meclis'e sunulması beklenen tartışmalı emeklilik reformu hakkında önemli bir gelişme yaşandı.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, reformun, Ulusal Meclis'te oylamaya sunulmadan kabul edilmesini sağlamak için Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasının kullanılacağını açıkladı.

MİLLETVEKİLLERİNDEN BAŞBAKAN'A TEPKİ

Özel prosedürün emeklilik reformu için uygulanacağını duyurmak üzere Ulusal Meclis'e gelen Borne, milletvekilleri tarafından yuhalandı. Borne'nun konuşma yapmasına engel olmak isteyen milletvekilleri, 64 yıla hayır" yazılı pankartlar taşıdı. Konuşmasında milletvekillerine hitap eden Borne, reformun gerekliliklerinden bahsetti, ancak Borne'un açıklamaları yuhalamalarla birlikte bastırıldı.

DEMOKRATİK SİSTEM ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNDE

Emeklilik yaşının 64'e çıkarılmasıyla birlikte ortalama bir Fransız tam olarak 43 yıl çalışacak. Karara karşı olan Fransızlar ise dün sokağa döküldü. Macron'un parlamentoyu devre dışı bırakarak kararı kendisinin imzayalacağını açıklaması ise ateşe resmen odun atmak oldu. Muhalif siyasetçiler Fransa'nın 'demokratik bir çöküşün' eşiğinde olduğunu söylerken, hükümet şimdi gensoru önergesi ile karşı karşıya.

BİNLERCE KİŞİ SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Dün gece saatlerinde binlerce Fransız Paris'i birbirine kattı. Eylemciler birçok dükkan araba ve evi ateşe verip hükümet karşısı sözler söyledi. Protestolar yoğun olarak Paris, Lyon, Marsilya ve Nante kentlerinde yaşandı. Protestocular Macron'u evini basmakla tehdit etti.

FRANSIZ POLİSİNDEN SERT MÜDAHALE

Fransız polisi ise eylemcileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Protestoların en yoğun olduğu bölge ise Paris'in en büyük meydanı olan ve Ulusal Meclis'ten Seine Nehri'nin hemen karşısında olan Place de la Concorde civarında gerçekleşti. Binlerce çevik kuvvet polisi, akşam 20.30 civarında burayı temizlemek için harekete geçti ve protestocuları dağıtmaya çalıştı.

İSTİFAYA ÇAĞIRDI

Aşırı sağcı lider Marine Le Pen daha sonra gazetecilere verdiği demeçte, "Hükümet için tam bir başarısızlık" dedi ve Borne'un istifa etmesi gerektiğini ekledi.

2027’DEN İTİBAREN 43 YIL ÇALIŞMALARI GEREKECEK

Tartışmalı yasaya göre Fransa’da bu yıl eylül ayından itibaren emeklilik yaşı her yıl yılda 3 ay kademeli olarak artırılacak, emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030’da ise 64 yıla ulaşacak.

Ülkede emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yıl çalışmış olmak gerekecek. Fransa'da 62 olan emeklilik yaşı, Batı Avrupa'daki diğer birçok ülkeden daha düşük. Emeklilik yaşı İspanya'da 65 ve İngiltere'de 66 olurken, İtalya ve Almanya emeklilik yaşını 67'ye yükseltmeyi planlıyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER