Yaşam 2010 Ajansı’ndan belediye isyanı!

2010 Ajansı’ndan belediye isyanı!

05.10.2010 - 21:50 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın dün Milliyet Gazetesi’nde çıkan “2010 Ajansı yasası bürokrasi yarattı” açıklamasına 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç’ten yanıt geldi.

2010 Ajansı’ndan belediye isyanı

Dün 2010 AKB Ajansı’nın 9 aylık performansının ele alındığı basın toplantısı öncesinde konuştuğumuz Avdagiç, Bakan Günay’ın “Yasayla kurulmuş bir ajans yerine acaba daha sivil ve gönüllü işbirliği yaparak daha doğru olmaz mıydı diye düşünüyorum” sözlerini şöyle değerlendirdi: “O yasayı çıkaran TBMM’deki komisyonda dokunulmadan geçiren, genel kurula getiren Kültür ve Turizm Bakanı’dır. O yasayla ilgili bizim yorum yapmamız yanlış.”

Avdagiç’e, Günay’ın ‘yasanın bürokrasi yarattığı’ görüşüne katılıp katılmadığını sorduğumuzda ise “Kamunun kabaca 250 milyon dolar kaynak aktardığı projede mutlaka kendine göre bürokrasi talep etme durumu var. Bütün dünyada olur bu, başka türlü nasıl yapacaksınız? Belki bir derece daha esnek, biraz daha manevra kabiliyeti genişletilmiş bir konsept olabilirdi. Bizim bazı mevzuatlarımız çok sert ve katı” dedi. Avdagiç, ‘AKM için ayrılan kaynak’ ifadesini de kabul etmediklerini belirtti: “İhale yaparken bütçemiz içinde bir rakam oluyor. İhale yaparken o kaynağı tahsis ettik. İhale yapıldı ama bizim dışımızdaki sebeplerden mahkemeyi durdurma kararı çıktı. Ne yapalım, bu kaynağı bloke mi edeceğiz? Kamu parasının nasıl aktarılacağı kanunumuzda belirtilmiş durumda. Kanun diyor ki; AKM’yi bakanlık yapar, İl Özel İdaresi ve Ajans ile şu şu kurumlar katkıda bulunur. Ajansın AKM’ye yapacağı katkı da koordinasyon kurulunun vereceği çerçeveyle sınırlıdır. Oradaki projeye para vermekle sınırlıydı bizim işimiz AKM’de.”


‘Neden reddettiler?’
Şekib Avdagiç dün, İstanbul sınırları içindeki belediyelere bütçe sunduklarını da söyleyerek şu soruyu sordu: “Her birine kültür sanat faaliyetleri için 100 bin TL sunduğumuz İstanbul belediyelerinden 33’ü proje verdi. 5 belediye ise çağrımıza cevap vermedi. Bu 5 belediye neden ajansın kendilerine sunduğu kaynağı reddetti?”
Avdagiç’in sözünü ettiği ancak isimlerini açıklamadığı belediyeler ise şunlar: Ataşehir (CHP), Beşiktaş (CHP), Kadıköy (CHP), Başakşehir (AKP) ve Esenyurt (AKP).

Yazarlar