Genel Sağlık Anemi kanser belirtisi olabilir mi?

Anemi kanser belirtisi olabilir mi?

03.04.2013 - 16:53 | Son Güncellenme:

Yorgunluk ve halsizlikle ilişkilendirilen aneminin kanser belirtisi olabileceği kaydedildi.

Anemi kanser belirtisi olabilir mi

Uzmanlar, nadiren görülse de kanserli hücrelerin vücuttaki demiri emdiğini ve bu nedenle anemiye neden olabildiğini söylüyor.

Aneminin belirtileri arasında sürekli halsizlik, yorgunluk, letarji, baş ağrısı, uykusuzluk ve iştahsızlık bulunuyor. Hamile kadınlar ve 2 yaş altındaki çocuklar için anemi çok daha tehlikelidir. Zira anemi çocuk gelişimini olumsuz etkiler.

Endonezya Üniversitesi'nden uzmanlara göre anemi sadece bir hastalık olarak nitelendirilmemelidir. Anemi, daha ciddi problemlerin bir belirtisi de olabilir.

Dr. Ayu NAdia Mulansari'ye göre anemi hemoglobin veya kırmızı kan hücrelerinin miktarını işaret eder. Anemi genellikle bir kaza veya ameliyat sırasında kan kaybeden kişilerde görülür. Kırmızı kan hücrelerinin sayısındaki azalma anemiye neden olur.

Naida'ya göre anemi bir kanser belirtisi de olabilir. Kolorektal kanser gibi kanser türlerinde kanama genellikle kanserli hücrelerin etrafında meydana gelir. Bu nedenle vücuttaki kan miktarı azalır ve anemi görülür. Ayrıca kan hacminin azalmasına bağlı olarak kanserli hücreler vücuttaki demir miktarına da zarar verir. Bunun sonucunda da yine anemi görülür.

Anemi her zaman kanser belirtisi olmasa da daha geniş bir inceleme yapılması önerilmektedir.

Anemi kanserin yanı sıra talasemi, böbrek rahatsızlıkları, karaciğer hastalıkları, bağ doku hastalıkları, kronik enfeksiyonlar ve beslenme eksikliklerini de işaret edebilir.

Yazarlar