Sağlık Anoreksiya Nervoza Nedir, Belirtileri Nelerdir? Anoreksiya Nevroza Nasıl Tedavi Edilir?

Anoreksiya Nervoza Nedir, Belirtileri Nelerdir? Anoreksiya Nevroza Nasıl Tedavi Edilir?

02.03.2021 - 16:19 | Son Güncellenme:

Anoreksiya nervoza; genel olarak yeme bozukluğu şeklinde tanımlanan bir rahatsızlıktır. Çok hırslı, çalışkan ve çok mükemmeliyetçi kişiliğe sahip olan kişilerde görülmektedir. Bu hastalık; bulimia nervoza ile benzer özelliklere sahiptir. Peki anoreksiya nervoza nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya nevroza nasıl tedavi edilir? İşte, tüm detaylar.

Anoreksiya Nervoza Nedir, Belirtileri Nelerdir Anoreksiya Nevroza Nasıl Tedavi Edilir

Ergenlik döneminde olan gençlerde görülen bu hastalık, pek çok aile için sıkıntılı bir durumdur. Vücut algısında oluşan bozuklukların bulguları ön planda olsa bile aslında yeme bozuklukları psikolojik kökenli bir bozukluktur. Bilhassa genç kızlarda ortaya çıkan bu hastalığın, erkeklerde görülme oranı kızlara göre çok düşüktür. Genç kızların kilo alma endişesine kapılarak, yemek yemeyi reddetmesine anoreksiya nervoza denir. 

Haberin Devamı

 Anoreksiya Nervoza Nedir?

 Anoreksiya nervoza hastalığına sahip olan kişiler; kilo alma korkusuna ve çok kilolu olma endişesiyle yemek yemeyi reddederler. Bununla beraber bu kişilerin, yemek yeme düzeninin oldukça az olduğunu belirtmek mümkündür. Buna bağlı şekilde hastalık; hem psikolojik hem de fiziksel özellikleri taşımaktadır. 

 Hiç yemek yememe hatta az yemek yeme durumuyla birey, sağlıksız şekilde zayıflar. Bu durum, bireyin hormonlarının düzeyinde değişmelere neden olur. Çok tehlikeli olan bu hastalık, kadınlarda sağlıksız adet dönemlerinin yaşanmasına sebep olabilir. Hastalığa sahip bireyler, çok az yemek yedikleri hatta hiç yemek yemedikleri için devamlı şekilde güçsüz ve enerjisiz kalırlar. Üşüme hisseden bireyler, bu hastalığın sonucunda pek çok olumsuz belirtiyle karşı karşıya kalabilir. 

Haberin Devamı

 Anoreksiya Nervoza Belirtileri Nelerdir? 

 Anoreksiya nervoza belirtileri;

 - Sinirli olma,

 - Açlığın reddedilmesi,

 - Cinselliğe olan ilginin aşırı azalması,

 - Kilo alma endişesiyle devamlı tartılma,

 - Sık sık öğün atlama,

 - Uykusuzluk,

 - Sürekli aynaya bakmak,

 - Yemek yendiğine dair yalan söyleme,

 - Başkalarının yanında yemek yememek,

 - Sosyallikten uzak durmak,

 - Yemeği çiğnedikten sonra tükürmek, 

 - Düşük kalorisi bulunan yemekleri tercih etmek şeklinde sıralanabilir. 

 Anoreksiya Nevroza Nasıl Tedavi Edilir?

 Anoreksiya nervoza tedavisinde ilk hedef; birey için sağlıklı kiloya ulaşılmasıdır. Kişi; anoreksiya nervoza hastalığından, sağlıklı kiloya ulaşmadan ve sağlıklı bir şekilde beslenmeyi öğrenemeden kurtulamaz. Kişinin sağlıklı kiloya ulaşması adına yeme bozuklukları konusunda deneyimli doktorlar, diyetisyenler ve akıl sağlığı uzmanları ile bir araya gelmelidir.

 Tedavinin devamlılığı ve sürekli beslenme eğitimi, bireyin iyileşebilmesi adına oldukça önemli bir durumdur. Tedavi sürecinde kişinin hastaneye yatması, psikoterapi görmesi, tıbbi bakımlar görmesi ve ilaç kullanması gerekecektir. Anoreksiya nervoza hastalığı hem psikolojik hem de fiziksel anlamda olumsuz etkilere sahip olduğundan, tedavi süreci uzun süreçli bir hastalıktır. 

 

 

 

Yazarlar