Editörün Seçtikleri ASAL:Kasım'da silah altında

ASAL:Kasım'da silah altında

29.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

ASAL:Kasım'da silah altında

ASAL:Kasımda silah altında

       FRANSA'da çıkardığı single ile müzik listelerinde 2. sıraya kadar yükselen Tarkan için ortaya atılan formüle ASAL'dan yanıt geldi: Askerliğinin tecili yasal olarak mümkün değil.
       1997 yılında askerlik kararı aldıran Tarkan'ın önümüzdeki ay silah altına alınacağını belirterek, ünlü şarkıcıya ayrıcalık tanınmasının mümkün olmadığını söyleyen ASAL (asker alma) yetkilileri, gerekçelerini de şöyle açıkladı:
       "Kültür Bakanlığı bize ancak şu durumda askerliğin ertelenmesi için öneride bulunabilir.
       Birincisi; söz konusu kişinin kamu personeli olması gerekir.
       İkincisi; bu kişinin büyük bir kamu projesinde görevli olması gerekir. Üçüncüsü; o kişinin silah altına alınması, o kamu projesinin sekteye uğramasını neden olur ise Kültür Bakanlığı bize askerliğinin ertelenmesi talebinde bulunabilir.
       Kasetinin Avrupa'da çıkması, listelerin üst sıralarına yükselmesi, kişisel çabalarıyla ya da plak şirketinin uğraşlarıyla gerçekleşen birşeydir. Neticede ticari bir faaliyettir. Tabii Tarkan bu arada ülkemizin de reklamını yapmaktadır. Bu durum, her Türk gibi bizlere de mutluluk vermektedir. Ancak, mevcut durumda, bir tecil söz konusu değildir."

       İLK kez pazar günü gazetemizin başyazarı Güneri Civaoğlu'nun kamuoyuna duyurduğu olaya göre, Tarkan'ın askerliğinin tecil edilmesi Paris'te yapılan bir toplantıdan sonra gündeme geldi.
       Türkiye'nin Paris Büyükelcisi Sönmez Köksal'ın ev sahipliği yaptığı toplantıda; Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Selim Dervişoğlu ve Tarkan biraraya geldi. Köksal, Deniz Kuvvetleri Komutanı'na Tarkan'ın Fransa'da yakaladığı başarıyı anlattı. Milli futbolculara 30 yaşına kadar tanınan, askerliklerinin tecil hakkından şarkıcının yararlanıp, yararlanamayacağı gündeme geldi. Oramiral Dervişoğlu, Ankara'ya dönünce konuyu, Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin'e iletti. Tarkan'ın askerliğinin teciline sıcak bakan Sezgin, ASAL Daire Başkanlığı'ndan şarkıcı için erteleme yapılıp, yapılamayacağını sordu. Bakanın ASAL'dan ilk yanıt; "Tecil mümkün değil" oldu. Ancak daha sonra, Kültür Bakanlığı'nın, Tarkan'ın Türkiye'yi yurt dışında temsil ettiğine dair bir yazı yazması ya da böyle bir unvan vermesi halinde sorunun çözülebileceği gündeme geldi. Sezgin, konuyu Kültür Bakanı İstemihan Talay'a aktardı. Kültür Bakanlığı'nın yazdığı yazı, Milli Savunma Bakanı'nın kefaletiyle Asal Daier Başkanlığı'na gönderildi.

       BAZI etkinliklere katılmak için dün Fransa'ya geçen ve ASAL'ın 15 Kasım'da Kütahya'daki havacı birliğine teslim olmasını beklediği Tarkan ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Şu anda yalnızca gelişmeleri izlemekle yetiniyorum. Herkesin benimle ilgili birşeyler yapmasından onur duyuyorum. Eğer tecil gerçekleşirse Amerika'daki albümün zamanında piyasaya çıkar. Ama olmazsa da dünyanın sonu değil. Herkes şunu bilsin ki, ben askerlikten kaçmıyorum. Her Türk genci gibi seve seve kışlaya koşarım."



Yazarlar