Yaşam Assange İsveç’e iade ediliyor

Assange İsveç’e iade ediliyor

25.02.2011 - 02:43 | Son Güncellenme:

İngiliz Woolwich Ceza Mahkemesi, Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın İsveç’e iadesine karar verdi

Assange İsveç’e iade ediliyor

İngiltere’nin başkenti Londra’nın güneydoğusundaki Woolwich Ceza Mahkemesi’nde görülen davadan “İsveç’e iade” kararı çıktı. Mahkemenin kararını açıklayan yargıç Howard Riddle, Assange’ın tanıklarından biri olan İsveçli avukat Bjorn Hurtig’in ifadesini “inandırıcı bulmadığını”, ayrıca Assange’ın İsveç’e ifade vermeye çağrıldığında bu ülkeye gitmediğini söyledi. Yargıç, Assange’ın İsveç’e iadesi durumunda “adil bir yargılanmaya” tabi tutulmayacağı iddiasını kabul etmedi ve Assange’ın İsveç’e iadesine hükmetti.
Assange, İsveç’e iade edilmesi durumunda, gizli belgelerini açıkladığı ABD’ye gönderilmesi ihtimalinden korkuyor ve İsveç’teki yargı sürecinin adil olamayacağını savunuyor. Davaya bakan yargıç Howard Riddle daha sonra yaptığı açıklamada Assange’ın İsveç’e iadesi durumunda, ABD’ye gönderilmesi talep edilirse, bunun İngiliz İçişleri Bakanı’nın izni olmadan yapılamayacağını da söyledi. Assange’ın avukatı Mark Stephens ise kararı temyize götüreceklerini söyleyerek, “Bu konunun bu ülkede çözülmesi için umutluyuz. Temyiz fırsatımız konusunda hâlâ çok iyimseriz” dedi.

AİHM’e gidebilir
Temyiz duruşmasının Londra’daki Yüksek Mahkeme’de yapılması beklenirken İngiliz basını, avukatların Assange’ın İsveç’e iadesinin önlenmesi için kararı gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyabileceğini aktarıyor. İsveç, Assange’ı geçen yıl iki kadına tecavüz etmekle suçluyor ve iadesini talep ediyordu. Avustralya vatandaşı Assange, geçen yıl İsveç’in Avrupa genelinde tutuklama emri çıkarmasıyla Londra’da gözaltına alınmış ve 9 gün gözaltında tutulduktan sonra kefaletle şartlı tahliye edilmişti. Temyiz duruşmasının tarihi henüz belirsiz ancak Assange’ın şartlı tahliye koşulları devam ediyor.

Haberin Devamı

KORKTUĞU OLDU, UMUDU TEMYİZDE:

Bu çok vahim
Davanın ardından konuşan Julian Assange, mahkemeyi ve yargıcı davayı yeterince incelemeden karar vermekle eleştirdi ve “Böyle bir karar durumunda temyize gideceğimizi ve gitmemiz gerektiğini her zaman biliyorduk” dedi. Avrupa genelinde çıkarılan tutuklama emri sisteminin incelenmesi gerektiğini söyleyen Assange, “Her gün üç kişi, yeterince incelenmemiş süreçlerle İngiltere’den Avrupa’nın diğer ülkelerine iade ediliyor. Birini İngiltere’den, konuştuğu dilden, destekçilerinden alarak, dilini bilmediği ve yasal sistemini anlamadığı yabancı bir ülkeye göndermek çok vahim bir konu” dedi. İsveç’in hukuk sisteminde bazı sorunlar olduğunu savunan Assange, bunun farkında olan kişileri ve İsveç basınını konuşmaya da çağırdı.

Yazarlar