Sağlık Ataksi Nedir, Neden Olur? Ataksi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ataksi Nedir, Neden Olur? Ataksi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

18.07.2022 - 17:27 | Son Güncellenme:

Yürüme ya da herhangi bir objeyi kaldırma gibi istemli bir şekilde yapılan hareketlerin ya da eylemlerin kas kontrolünün ya da koordinasyonunun eksikliği durumuna ataksi adı verilir. Esas olarak bir durumun belirtisi şeklinde ataksi, çok sayıda hareketi etkileyebilir ve konuşmada, göz hareketi iler ilgili faaliyetlerde ve yutkunmada zorluklar meydana getirebilen bir hastalıktır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ataksi Nedir, Neden Olur Ataksi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

 

 Ataksinin genel olarak tedavisi sebepleri ile ilişkili olmaktadır. Yürüteç ya da baston gibi uyumsal olan araçlar vasıtası ile kişilerin bağımsızlığının sürdürülmesi amaçlanır. Fizik tedavi, konuşma terapisi, ergoterapi veya düzenli şekilde yapılan aerobik egzersizler de yararlı olabilmektedir.

Haberin Devamı

 Ataksi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Koordinasyon zayıflığı görülebilir.

Sallantılı bir şekilde yürüme veya kekeleme eğilimi görülebilir.

yazma, yemek yeme veya düğme ilikleme gibi hassas olan motor hareketlerinde zorlanmalar ortaya çıkabilir.

Konuşmada farklılık oluşur.

İstemsiz olan ileri ve geri göz hareketleri meydana gelebilir.

Yutkunmakta zorlanma açığa çıkar.

Ataksinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Genel olarak bakıldığında taksi, tedavisi olmayan bir rahatsızlıktır. Ataksinin ilerlemesi durumunda yürüme işlevinde aksamalar meydana gelebilir. Ataksi telenjektazi adı verilen rahatsızlıkta denge bozukluğu ile birlikte hastalık başlamaktadır. Spesifik yapılı bir tedavinin mevcut olmadığı durumlarda; özellikle fizik tedavi başta olmak üzere, uğraş ve konuşma terapisi ile ataksi hastalarının fonksiyonlarının kazanılması ve yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi amaçlanır.

 

Yazarlar