Yaşam Basında güçlü bir kalem eksildi

Basında güçlü bir kalem eksildi

05.10.2010 - 00:49 | Son Güncellenme:

Gazeteci, çevirmen Turhan Ilgaz, bir süredir tedavi gördüğü akciğer kanserine yenik düştü. Turhan Ilgaz, bugün Levent Camii’nden son yolculuğuna uğurlanacak

Basında güçlü bir kalem eksildi

Milliyet Gazetesi’nin en genç yazı işleri müdürlerinden biriydi... 1980’li yıllarda Milliyet’in yazı işleri müdürü olduğunda 30’lu yaşlarındaydı Turhan Ilgaz. Ilgaz, Babıali’nin erdemli, içten, sözünü sakınmayan, tarafsız ve doğru kalemlerindendi.
Ilgaz, önceki gün İstanbul’da vefat etti. 65 yaşındaydı; bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve sürekli basın kartı sahibi Ilgaz’ın cenazesi bugün Levent Camii’nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Gazeteciliğe 1968’de başladı
Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü mezunu Turhan Ilgaz, gazeteciliğe 1968 yılında Cumhuriyet’te muhabir olarak başladı. Dünya, Milliyet, Yeni Gündem, Hürgün gazetelerinde çalıştı, Gergedan Dergisi’ni yayımlayan isimdi. Ilgaz gazeteciliğinin yanı sıra başarılı da bir çevirmendi. 1988 yılına kadar gazeteciliği sürdüren Ilgaz, bu tarihten itibaren Fransızcadan çeviriler yaptı. Leonardo da Vinci’nin “Defterler”inden Octavio Paz’ın “Modern İnsan ve Edebiyat”na, J. P. Sartre’ın “Sartre Sartre’ı Anlatıyor”undan Raymond Aron’ın “Özgürlük Üzerine Deneme”lerine, Heidegger’in “1933’te Neler Oldu?”sundan Michel Serres’in “Doğayla Sözleşme”sine varıncaya dek pek çok önemli eserin çevirilerini gerçekleştirdi. Felsefe ağırlıklı ‘berrak’ çevirileriyle tanınan Ilgaz, 2001’de Yapı Kredi Yayınları’ndan yayımlanan “Tencere Kapak” adlı kitabında siyasetin ve medyanın sorunlarını irdeledi. Turhan Ilgaz’ın kızı Itır Ilgaz da babasının izinden yürüyor. Itır Ilgaz halen Milliyet gazetesinin Cadde ekinde editörlük görevini sürdürüyor.

Yazarlar