“Bebek ile Tatil mi?”

Deniz, kum, güneş... Biraz uyku, biraz müzik, biraz kitap. Gözlerimi kapatıyorum. İşte hayal ettiğim tam olarak bu. Ne hoş geliyor kulağa değil mi?

Ama sonra bir ses!

“Annneeee”...

O tatlı uykunuzdan uyanıyorsunuz. En çok merak ettiğim konulardan biriydi; “bebekle tatil”. İlk sene pek anlamamıştık ne olup ne bittiğini. Meğer asıl iş bebek yürümeye başladığındaymış. Kızımız 2 yaşına girmeden güzel bir dinlenme ve tatil hayalimiz vardı. Ama ne mümkün. Bizimki bütün tatil durmak bilmedi. Bir onun peşinden bir öteki arkadaşının peşinden. Sabah kahvaltısı, deniz saati, duşu, öğlen yemeği, öğlen uykusu derken vakit nasıl geçti anlamadık.

Haberin Devamı

Demem o ki, bebekle tatil zor arkadaşlar. Her geçen sene de biraz daha zor sanırsam. Benden tecrübeli annelerden edindiğim bilgiye göre de bu 4-5 yaşına kadar böyle. Yanınızda bir yardımcınız ya da aileden biri varsa durum başka tabi. Yani anneler, babalar tatil bize değil çocuklara. En azından bir süre için. Kabul edelim bazen sabır eşiğinizin çatladığı, yorulduğunuz, kızdığınız, pes etmek istediğiniz anlar oluyor. Kolay bir süreç değil bir bebeğin sorumluluğunu almak, bir insan yetiştirmek. İlk günler, lohusalık süreci, emzirme dönemi, memeyi bırakma, ek gıdaya geçiş, uyku düzeni, tuvalet eğitimi... Her aşaması ayrı zor.

Yeni doğum yaptığımda yakınlarıma “ne zaman rahatlayacağız?”, “büyüdükçe kolaylaşıyor değil mi?” diye sorardım. Sessiz kaldıklarında da anlam veremezdim. Şimdi çok iyi anlıyorum çünkü her aşaması ayrı zor. Örneğin, meme bırakma süreci. Anne sütünün önemi malum. Özellikle ilk 6 ay bebeğinizin sadece anne sütüyle beslenmesi doktorların da tavsiye ettiği bir durum. Tabi ki ekstra durumlar hariç. Memeye alıştırmak ne kadar zorsa, memeyi bırakmak da ayrı zor. Biz 18. aya geldiğimizde doktorumuzun tavsiyesi ile emzirmeyi bırakmaya karar verdik. Normalde bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirmek önemli ama Beren’in kilo durumunun düşük gitmesi, uyku düzensizliği ve geceleri sık uyanması bizim bu kararı almamızda etkili oldu.

Tahmin edersiniz ki hiç kolay olmadı. Beren emzik de kullanmadığından süreç daha da zorlaştı. Ne yalan söyleyeyim, eskilerin tavsiyesiyle “sirke” yöntemine bile başvurdum. Ama nafile. Minik kuzuma hiç mi hiç tesir etmedi. Başlarda meme verme süresini azalttım, ona sözlü olarak “artık bittiğini” anlatmaya çalıştım. Uykusuz geceler arttı, zorlandık. Doğduğundan beri alıştığı birşeyden kopmak onun için de çok zordu, benim için de. Sütü hala gelen anne için de durum hiç de kolay değil. Bu süreçte göğsü süt dolan annenin sütünü sağması gerekiyor. Ama bunu da çok fazla yapmamalı. Çünkü sağdıkça daha çok geliyor. Bu konuda doktorunuzdan yardım ve fikir almak en iyisi. Zorlu günlerin ardından biz birkaç hafta sonra memeyi bıraktık. Anne baba olmak kolay değil dostlar. Ama pes etmek yok, yola devam!

Haberin Devamı