Stil Burcu Aslan - Röportaj

Burcu Aslan - Röportaj

15.02.2012 - 00:00 | Son Güncellenme:

Moda sektöründe genç tasarımcılar serüvenlerine hızla devam ediyor. Burcu Aslan renkli dünyasını, tasarımlarına yansıtan ender yeteneklerden biri. Ruh halinin yansımalarına uygun çalışmaları ile dönemsel yaklaşımlarını birleştiren Burcu, son koleksiyonu ile İlkbahar-Yaz 2012 'nin lansmanını yakında yapacak!.. Heyecanla yeni koleksiyonu beklerken Burcu ile yaptığımız keyifli röportajı sizlerle paylaşıyoruz..

Burcu Aslan - Röportaj

-Bize öncelikle kendinizden bahsedebilir misiniz?

Haberin Devamı

Bakildiginda 82 dogumlu,guzel sanatlar fakültesi mezunu,özel sektordeki 5 yillik deri tasarimciligi seruvenimden sonra son 3 yildir Burcu Aslan etiketiyle deri detayli , zamansiz ve bedensiz özel tasarim ürunler hazirlayan bir tasarimciyım. Yaklaşıldığında çok düşünen, fazlaca etkilenen, çok yazan,uzun uzun izleyip gözlemlemeyi ve konusmaktan çok dinlemeyi seven bir kişiliğim.

- Moda dünyasındaki gelişmeler son zamanlarda birçok "tasarımcının" doğmasını sağladı, sizin farkınız nedir?

Sektörel anlamda ele aldigimizda "moda" kelimesinin son yillarda daha çok "hiz"i ve "farkliligi" simgeler hale geldigini görüyoruz.Dolayisiyla bukadar hizli bir akis icerisinde bir markayi temsil eden her koleksiyonun genel anlamda ayirt edici muazzam bir iskelete sahip olmasi gerekiyor.Ben bu anlamda materyal ve kalip farkliliklarini ön plana çikarmayi hedefledim.Birbirinden farkli islemlerden geçmis özel finisajli,farkli piliselerden olusan , yer yer lazer islemine tabi tuttugum deri veya güderi gibi % 100 doku agirlikli materyalleri hemen her üründe çok özel detaylar olusturacak sekilde kullaniyorum.Bunun yaninda koleksiyonu olusturan ürünlerden her birinin 34'den 42'ye tüm bedenleri içren "size ayrimi yapmayan" parcalardan olusuyor olmasi en önemli özellikleri arasinda.Yani Burcu Aslan ürünlerinde asik oldugunuz herhangi bir ürünün sizin bedeninize olamama gibi bir "kibiri" yok.

Haberin Devamı

Burcu Aslan - Röportaj

- Modanın her geçen gün gelişmekte olduğuna şahit oluyoruz. Bulunduğumuz zamanda moda dünyasının bulunduğu konumu değerlendirmenizi istersek neler söyleyebilirsiniz?

Moda tasarimi günümüzde çok hizli tüketilebilir kültürel bir pratik.Tüketim ne derece hizli oluyorsa popülerizm de o derecede netlesmis oluyor.Hiz arttikça populerlik de dönüsüme ugrayip birbirinden farkli cografyalarda kulturek etkilesimlere sebep
oluyor.Tersden düsünürsek bir ülkede gerçeklesen savasin yarattigi etkilerin,sosyal,kulturel ve ticari bakimdan bakildiginda dönüsüme ugrayarak diger ülkelere popülerlik ve trend adi altinda genel döngüyü devam ettirici büyük bir pazar halini aldigini görüyoruz.

Haberin Devamı

- Başarıyı nasıl tanımlıyorsunuz?

Arzulanan çözüme ulasma eylemi...ama sonuna asla nokta koyulamayan ...

-Kişiye özel tasarımlar yapıyor musunuz?

Evet yapiyorum.Daha önce bloggers-designers projesi kapsaminda sevgili Deniz Berdan icin deri detayli mini bir elbise hazirlamisdim.su anda da birlikte çalistigimiz müsterilerim var.

Burcu Aslan - Röportaj

-Erkeklere özel koleksiyon yapmayı düşünüyor musunuz?

Erkeklere özel bir koleksiyon hazirlama fikri çok uzun süredir beni heyecanlandiran bir projeydi ve bu konuda bircok kisiden tesvik ve talepler geldi.ülkemizde erkek giyimi konusunda gercekten cok basarili tasarimcilar var fakat sayilarinin az olmasi alternatif sayisinin cok asagilarda kalmasina sebep oluyor. Benim acimdan materyal olarak deri kullaniyor olmam yeterince heyecan verici ve 2012 yazinda erkekler de yavas yavas Burcu Aslan ürünlerini giymeye baslayacaklar diyebilirim.

-Tasarımlarınızda nasıl kumaşlar kullanıyorsunuz?

Farkli dokularda pilise ve lazer islemlerinden gecirdigim derileri taslanmis ipek,cupra ve yine sifonlar üzerine uygulanan pilise secenekleri ile harmanliyorum.Materyalleri genel olarak çok hafif ve rahat kullanilabilirligi anlaminda özellikle iceriklerinin sagliga uyumlu olmasina dikkat ediyorum.

Haberin Devamı

-Tasarımlarınız gelişim sürecinde edindiğiniz tecrübeler size neler kazandırdı?

Sadece moda tasariminda degil, yaraticilik gerektiren tüm alanlarda tasarlanmakta olan her ne olursa olsun olusum sürecinin "olgunlasma"devrelerine ihtiyaci oluyor.Bu da tamamen tasarimcinin ruh haline bagli olarak çok çok uzun veya çok kisa sürebiliyor.Bunun yaninda tek basina bir materyal bile bazen beni o kadar çok etkileyebiliyor ki,hakkini vermek icin sarap misali dinlendirip ürettigim onlarca fikir arasindan en dogru olani isleme koymak da vakit alabiliyor.Puzzle'i en kusursuz sekilde birlestirememisseniz elinizdeki parcalarin tek tek mükemmel görünüyor olmasinin hicbir anlami olmuyor.Ayni zamanda koleksiyonlarin toplaminin bir bütünluk olusturmasi ve genel olarak bakildiginda ayni iskeleti koruyabilmis olmasinin çok önemli oldugunu düsünuyorum.Bu nedenle bazen bulundugumuz yerden çikip, baskalarinin bizi izledigi pencereden kendimizi izleyip geneli gorebiliyor olmak gerekiyor.

Haberin Devamı

-Tasarımlarınız ile ulaşmayı amaçladığınız hedef kitleniz nedir?

Rahatligini,özgüvenini en yalin haliyle statüsüne yansitabilmis,farkliligini muazzam bilgi birikimi ile harmanlayip hayatinin her asamasinda yaraticiligini kullanabilen,farkindalikli,asil,modern ve pratik hisseden bir profil.

Burcu Aslan - Röportaj

- İnsanların tasarımlarınıza nasıl tepkiler vermesini istiyorsunuz?

Günümüzde tasarim ürünler herkesin rahatlikla ulasabilecegi rakamlara satin alinabiliyor.Fakat hersey özel tasarim ürün almakla bitmiyor.Önemli olan üründen maximum derecede faydalanilabilecek bilgiye ve görsel yaraticiliga sahip olmak.Örnegin satin aldiklari bir elbisemi gün icerisinde sandalatleri ile, aksam ise stillettolari ile kolaylikla kullandiklarini,rahatligi ve islevselligi sebebiyle ustlerinden çikarmak istemediklerini söylediklerinde her seferinde çok mutlu oluyorum.Birde artik markamin imzasi haline gelen , sallantili etiketleri sabitlemek icin tasarladigim ,yuvarlak kesim derileri bile bileklik olarak kullanan müsterilerim var.Bayiliyorum onlara...

- Peki bir kadının dolabında mutlaka olması gereken yegane parçalar nelerdir?

Basic formda ,kolsuz ,tek renk ,maxi ipek bir elbise
iyi bir siyah deri mont
uzun kollu mini bir siyah elbise
tek renk ipek v yakali bir bluz

-Sizin gözünüzden sokakta görmek istediğiniz kadın ve erkekler nasıl giyinmeli?

Herkesin kendi ruhunu yansitan, baskalarindan görüp -alip-giymek degil de, kendini icinde rahat ve mutlu hissedebilecegi ürünleri giyen bütün kadin ve erkekler sokakta görmek istedigim kisi profilini yansitiyor.Sokaklar özgürlügü ve özgünlügü simgeler, her beden ayri bir ruh, ayri bir renk,ayri bir tarzi yansittigi sürece beslenip bakis açimizi genisletebiliriz.

-Hep tartışılan bir konu hakkında sizin de fikrinizi merak etmekteyiz. Bir kadının ve erkeğin giydiği kıyafete, kullandığı aksesuarlara göre üzerinde kaç renk olmalıdır?

Bu çok kapsamli ve degisken bir durum...Fakat benim kisisel fikrim herzaman renklerde de,formlarda da minimal bir yaklasimdan yana.Giyisiye ruh veren ,tasiyan kisi olduguna göre üzerinizdeki rengarenk bir parcayi ön plana cikarmak yerine , mümkün oldugunca az renk ile asaletinizi ve gözlerinizdeki piriltiyi sunmak herzaman daha iyi görünmenizi saglayacaktir.

Burcu Aslan - Röportaj

-Sizin olmazsa olmaz dediğiniz parçalar nelerdir?

Kısa kollu siyah deri montum,maxi elbisem ve altina süet topuksuz bagcikli botlarim

-Kişisel olarak giyim konusunda hazır giyim markalarını mı yoksa tasarımcıları mı tercih ediyorsunuz?

Özel bir marka takintim yok.Hatta mümkün oldugunca marka ürünleri tercih etmemeye çalisiyorum.Genelde tesdüfen karsima çikan minik bi butikden bir parça,herhangi bir hazir giyim markasi veya bir pasaj ürünü olabiliyor.Ama giyilmeden önce birçogu tarafimdan müdahalelere ugrayip daha sonra giyiliyor.

-Peki, tasarımlarınızla yurt dışına açılma konusunda girişimleri var mı?

Daha önce birkaç farkli yurtdisi görüsmem oldu.Fakat yurtdisi hedefimin biraz daha zamana ihtiyaci oldugunu düsündügümden beklemeye aldik.Türkiye'deki hedeflerimi tam olarak gerçeklestirdigimde yurtdisi için daha güçlü bir baslangicin zeminini olusturmus olacagim.

Burcu Aslan - Röportaj

-Ürünlerinize satın almak isteyenler nereden, nasıl ulaşabilir?

Şimdilik; Galata Building,Akmerkez pop-up store-Etiler,Hillside Trio Hemoglobin Store-Atasehir ve Bursa'da Encinta By Muna'dan ulasabilirsiniz.

-Son olarak sizin gelecekteki projelerinizden ipuçları alabilir miyiz?

Öncelikle ürünlerin daha genis kitlelere ulasmasi için satis noktalarimda yapacagim düzenlemelerden sonra , sehir disindan gelen talepleri degerlendirmeye almaya baslayacagim.Istanbul'daki satis noktalarimin yaninda Bursa'dan da aldigim güzel tepkiler böyle bir karar almami sagladi.Daha sonra yurtdisi görüsmelerim öncelikli siralamada yer aliyor.Birde internet sitemle ilgili su an yapmakta oldugumu düzenlemeleri tamamladigimizda ürünlerin tamamina www.burcuaslan.com 'dan Türkiye'nin heryerinden ulasabileceginizin haberini vermek istiyorum.Bunlarin disinda görüsmeleri devam eden 2 ayri proje daha var.Fakat su an açiklamak için çok erken oldugunu düsünüyorum.Ilerleyen zamanlarda büyük mutlulukla paylasmayi umuyorum.

Bu keyifli röportaj için Modazon'a , sevgili Ilknur'a ve müthis pozitif enerjisine ve Ada'ya çok tesekkurler...

Röportaj içinde kullanılan fotoğraflar Burcu Aslan'ın farklı koleksiyonlarından seçmedir..

Röportaj; İlknur Şener

Yazarlar