Editörün Seçtikleri Cinayet kapıda

Cinayet kapıda

05.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yayla İlköğretim Okulu’ndaki servis gerginliği sürüyor. Bacağından kurşunlanan şoför Adil Dilek, "Erenköy faciasının benzeri bu okulda da yaşanabilir" diyor

Cinayet kapıda

Cinayet kapıda

Yayla İlköğretim Okulu’ndaki servis gerginliği sürüyor. Bacağından kurşunlanan şoför Adil Dilek, "Erenköy faciasının benzeri bu okulda da yaşanabilir" diyor

SERHAT OĞUZ

Okul servis çetelerinin İstanbul’da toplam 120 trilyonluk rantı paylaştığı iddiaları tartışılırken, Bahçelievler Yayla İlköğretim Okulu’nda ortaya çıkan skandal, bu konunun bir an önce çözümlenmesi gerektiğini ortaya çıkardı. Bahçelievler’de bir servis şoförünün kurşunlanmasına, okul müdürü ve taşıma ihalesi alan iki şirket yetkililerinin mahkemede yargılanmasına neden olan gerginlik hâlâ sürüyor. İşin çocukları zorla kollarından tutarak servise bindirmeye kadar uzandığı söyleyen veliler öfkeli.
Oğlu beşinci sınıf öğrencisi olan veli Fatma Ünal, başına geleni şöyle anlatıyor: "Daha önce dört yıl oğlum Adil Dilek’in servisini kullandı. Bu yıl ihaleyi başka şirket alınca, onların servisini kullanmaya başladı. Bir ay sonra, Adil Bey, servise başlayınca, oğlum arabasına binmek istedi. Eve gelen, şirket sürücüsü, oğlumu kolundan çekerek zorla servise bindirdi. Çok korktu ve ağladı. Birçok veli, korktuğu için çocuğunu, şirket servislerinden alamıyor."

Tehdit kurşunu
Servis kavgası, bir yıl önce ihalenin Kahraman Tur Şirketine verilmesiyle başladı. Kendi aracıyla öğrenci taşıyan Adil Dilek, ihalede usulsüzlük olduğunu ve kendisinden komisyon istendiğini iddia etti. Dilek, şunları anlattı:
"Tehditler artınca suç duyurusunda bulundum ama birşey olmadı. Öğrencileri bıraktığım bir gün okulun 100 metre uzağında 10 kişi yolumu kesti, öldüresiye dövdü, bacağımdan üç kurşunla yaraladı. Bunun üzerine ihale iptal edildi, okul müdürü görevden alındı. Bu sene yeni ihale yapıldı ve Sümela Şirketi kazandı. Daha ucuz teklif vermemize rağmen, ihaleyi onlara verdiler. Kahraman Tur, bu şirketle ortak çalışıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurduk, bu ihale de iptal edildi. Bazı öğrenciler bize dönmek istedi ama öğrencilere ve velilere de baskı yaptılar. Erenköy faciasının bir benzeri bu okulda da yaşanabilir."

Başka ihale yok!
İhaleye fesat karıştırmakla suçlanan Okul Müdürü Turgut Beyazıt: Artık öğrencileri velileri getirecek

Geçtiğimiz günlerde tekrar görevinin başına dönen Okul Müdürü Turgut Beyazıt ise ihaleyi kendisinin yapmadığını, okulda oluşturulan bir komisyonun karar verdiğini belirtti. Organize Suçlar Müdürlüğü tarafından çete oluşturmak suçlamasıyla gözaltına alınanlar arasında yer alan Beyazıt, çıkarıldığı DGM’nin "suçun çete kapsamında olmadığını" belirtmesi üzerine Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. İddiaları reddeden Beyazıt, kendisinin görevde olduğu süre içinde bir daha servis ihalesinin yapılmayacağını, öğrencilerin aileleri tarafından getirileceğini söyledi.

Milli Eğitim: Yeni ihale yok
Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürü Muzaffer Morgül ise müdür yardımcıları ve koruma derneği üyelerinin, can güvenliklerini öne sürerek, ihale yapmayı kabul etmemesi üzerine, bu yıl okulda ihale yapılmaması kararı alındığını söyledi. Morgül, kendisinin güvenlik önlemi alma yetkisi olmadığını, öğrencilerin okula serbest gidip, gelmeleri gerektiğini söyledi.

Mağdur olan biziz
Sümela Şirketi sahibi Metin Tural: "Kimseyi tehdit etmedik"

Sümela Şirketi’nin sahibi Metin Tural, ihaleye fesat karıştırıldığı iddialarının doğru olmadığını, Adil Dilek’i vurduğu iddia edilen kişilerle ortak çalışmadıklarını öne sürdü. İhaleye fesat karıştırmak suçlamasıyla yargılanan sanıklar arasında yer alan Tural, ihalenin iptal edilmesiyle mağdur olduklarını belirterek, şunları söyledi: "Bizden önce ihaleyi alan Kahraman Tur şirketinin yaptıkları bize mal edildi. Onları tanımıyoruz bile. Kendi araçlarıyla çalışanlar, beraber çalışmak için başvurduğunda, komisyon ödemeleri gerektiğini söyledik. Biz 19 milyon 500 bin liradan taşıma teklifi verdik. Ayrıca, okula sekiz milyar bağış yapma, okulun ses düzenini, temizlik ihtiyaçlarını karşılama sözü verdik. Biz kimseyi tehdit etmiyoruz."

Kimler yargılanıyor
Müdür Turgut Beyazıt, Okul Aile Birliği Başkanı Orbay Demirci, Kahraman Tur yetkilileri ile Sümela Şirketi yetkilileri Metin Tural ve Hasan Tural DGM’ye sevkedildiler. Ancak DGM suçun ‘çete’ kapsamında olmadığını belirtti. Bunun üzerine Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ihaleye fesat karıştırmak suçlamasıyla dava açıldı.



YAŞAM

































Yazarlar