Aşk Çocuk da yaparım kariyer de! Ama...

Çocuk da yaparım kariyer de! Ama...

11.03.2011 - 11:43 | Son Güncellenme:

“Çocuk da yaparım kariyer de!” fikri bazı psikolojik sorunlara yol açıyor...

Çocuk da yaparım kariyer de Ama...

Modern yaşam ve ekonomik şartlar, kadınların çalışmasını zorunlu hale getirdi. Hem ev hem işlerine yetişen hem de kariyer yapan kadınlar bu tempoda bir de çocuk sahibi olmak istiyor. Ancak “Çocuk da yaparım kariyer de!” fikri bazı psikolojik sorunlara yol açıyor.

Haberin Devamı

Reem Nöroloji Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, bu süreçte kadınların yaşadığı sorunları anlattı: “Günümüzde özellikle evli kadınlar kendilerinden beklenenin fazlasını yapmaya çalışıyor ve bu durum strese bağlı hastalıkları ortaya çıkartıyor. Kadınlar iş hayatının sunduğu sosyal ve ekonomik getirileri başlangıçta cazip görebiliyor. Daha özgür yaşama isteği ve erkeğe bağımlı kalmamak onları çalışmaya teşvik eden en önemli faktörler. Çocuk yapma planları devreye girdiğinde iş hayatıyla anne olma isteği arasında ikileme düşülüyor.”

Çalışan kadın ‘mükemmel anne’ olmak istiyor

“İş, çocuk ve eş arasında kalan kadın tükenmişlik hissine kapılıyor. Yoğun olumsuz duygular içine giren kadın kendini suçlamaya başlıyor, eşi ve çocuğuyla yaşadığı iletişimsizliği çalışma hayatına bağlıyor.

Haberin Devamı

Çalışan anneler genellikle çocuklarına daha düşkün bir tavır sergiliyor. Çocuğunun ihtiyaçlarını sürekli yerine getirmek istiyor. Bunun sebebi, çocuğun annesine olan ilgisinin azalması ve onu, çalışıyor olmasından dolayı suçlamasından duyulan korku. Bu durumda çalışan anne, çocuğuna ve eşine yeterli ilgi gösterdiğini belli etmek için daha fazla çaba sarf ediyor.”

Çocuklar olumsuz etkileniyor mu?

“Kendini kanıtlamaya çalışan anneler, çocuklarının her istediğini yapar hale geliyor. Sürekli endişe ve kaygı duydukları için çocuklar huzursuz, korkak, güvensiz olabiliyor. Aynı zamanda aşırı ilgiden dolayı şımarık bir kişilik de ortaya çıkabiliyor. Çünkü anne çocuğun önüne tüm imkanları sunuyor, tüm isteklerini gerçekleştiriyor. İleride başkaları bu ortamı ona sağlayamadığında çocuk mutsuz ve doyumsuz bir birey olabiliyor.”

Yaşanan stres karşısında ne yapmalı?

• Nefes terapileri yapın
• Mükemmel kadın ve anne bilincinden uzaklaşın
• Kendinizi fazla yormayın
• Çocuk, eş ve iş dengesini iyi kurun
• Çocuğun gelişimi için sürekli endişe duymayın
• Kendinize zaman ayırın, eşinizle sinemaya gidin, arkadaşlarınızla buluşun, sosyal aktivitelerden uzak kalmayın
• Çocuğunuzun mükemmel annesi yerine onun anlayışlı annesi olmaya çalışın
• Eğer sorunlarınızda azalma yoksa mutlaka psikolojik destek alın

Haberin Devamı

Sağlık sorunlarının habercisi:

- Tükenmişlik ve bıkkınlık hissi
- Depresyon, gerginlik ve panik atak belirtileri
- Uykusuzluk
- Sürekli yorgunluk
- Beyinde ağırlaşma, düşüncelerde karmaşa
- Unutkanlık
- Mide ve bağırsak rahatsızlıkları
- Eklem ve kas ağrıları
- Cinsel isteksizlik

CADDE

Yazarlar