Editörün Seçtikleri Dersimiz bilardo

Dersimiz bilardo

08.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dersimiz bilardo

Dersimiz bilardo


ODTÜ'de akademisyen gözetiminde "bilimsel" üç bant, ters turnike, pike...

Ezelhan Üstünkaya / Ankara


İyi bir "ters turnike" çekip de not ortalamalarını yükselten ilk üniversiteliler belki de onlar olacak. Yeşil çuhayı yırtmadan "pike" yapmak da var, istekayı topa "dürtüp" kırık not almak da. Rengarenk toplar ve ucu hemen her atışta tebeşirlenen bir isteka. Dersimiz; bilardo.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) birbuçuk yıldır akademisyen gözetiminde bilardo dersleri veriliyor. Dersi veren Doç. Dr. Sertaç Önde, "Benim için meditasyon" dediği bilardonun geniş kitlelere bilimsel olarak anlatılması gerektiğini belirtiyor.
Bilardo dersleri, ODTÜ'de Beden Eğitimi ve Spor Bölümü'nce 1998 ilkbahar döneminden bu yana "üç kredili seçmeli ders" olarak veriliyor. Dersi, başvuru yapan 300 öğrencinin kurayla belirlenen 32'si alabiliyor. Dersler haftada bir saat teorik, iki saat pratik olmak üzere üç saat veriliyor.

İki vize, bir final

Derse katılan öğrenciler bir dönem için sekiz milyon lira ücret ödüyor. Ortalama yükseltmek için alınan ve devam zorunluluğu olan ders için iki vize, bir final olmak üzere üç sınava giriliyor.
Önde'yle birlikte pratik dersleri veren "Blackball Bilardo Salonu" ortaklarından Mustafa Bahadır, bir süre dersleri verecek doçent düzeyinde öğretim görevlisi bulamadıklarından yakındı.
Federasyonun 1993'te kurulmasından sonra bilardonun spor olarak kabul edildiğini belirten Bahadır, "üç bant" dersini kendisinin, Amerikan bilardosunu Önde'nin verdiğini söyledi.
Dünya Bilardo Federasyonu'nun kitabını okuttuklarını söyleyen Önde de, "Kitapta tanımlar, vuruşlar, turnuva, hakem kurumları, oyun tipleri yer alıyor. Türkiye'de sekiz top bilinir. Örneğin dokuz top daha hızlı oynanır. Kimsenin bilmediği hoş ve komik oyunlar vardır. Bilardo bilgisi yükseldikçe eğlence seviyesi de yükselir" dedi.

Çok ciddi ders

İngiltere'de dört yıllık doktora eğitimi alırken "İngiliz bilardosu" oynadığını anlatan Önde sözlerini şöyle sürdürdü:
"İngilizce ve bilardo bilen akademisyen gerekiyordu. Ben de başladım. Piştiyi herkes bilir, ama briçi herkes oynayamaz. Bilardoyu hiç bilmeyen kişiye daha kolay öğretiyoruz, ancak yanlış bilene hiçbir şey öğretemiyoruz. Bu dersi çok ciddiye alıyorum. Mesaim bitince bir saat rahatlamak için bilardo oynuyorum. Dersin 'balık' ders haline gelip başvuru sayısının patlamaması için işi sıkı tutuyorum, öğrencilerin gözlerini korkutuyorum."

Önemli olan bilenden öğrenmek

Dersleri alan öğrencilerin bilardo hakkındaki düşünceleri şöyle:
* Elif Özsoy (22): Bilardoyu çok daha iyi öğrenmek için derse giriyorum. Bilardo çok güzel ve eğlenceli bir spor.
* Kadircan Çakırcan (21): Bu işi sevdim, hocasından öğrenip bilerek yapmak istedim. Öğrenmek için oynuyordum, epey para harcıyordum. Bir dönem için sekiz milyon lira ödedim, bu parayla ben sekiz gün oynayamam.
* Melek Aşır Ünlü (24): Hiç fırsatım olmadı. Gerçekten bilen insandan öğrenmek istedim. Sadece bilmek yetmiyor, öğretmesini de bilmek lazım. Yoksa bu oyun kocadan, kardeşten de öğrenilebilir.


Yazarlar