Genel Sağlık Diz protezi ile yaşam kalitesi artırılabilir!

Diz protezi ile yaşam kalitesi artırılabilir!

03.04.2022 - 12:59 | Son Güncellenme:

Ortopedi ve Travmatoloji Prof. Dr. Hasan Hilmi Muratlı diz protezi işlemi ile ilgili merak edilenleri sizler için anlatıyor.

Diz protezi ile yaşam kalitesi artırılabilir

Diz protezleri; ağrı, fonksiyon kaybı ve iltihaplanmaya neden olan ciddi şekilde hasar görmüş diz eklemlerini tedavi etmek için kullanılan protezlerdir. Diz protezi ameliyatında diz eklemi yerine protez adı verilen, hasarlı kemik ve kıkırdak dokunun temizlendiği ve metal alaşımları içeren özel bir yapı ile değiştirildiği yapay bir eklem yerleştirilir. Genel olarak diz protezleri ağır hasarlı diz eklemlerinde diz kireçlenme problemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Kireçlenme problemlerinin çözümü: Diz protezi

Kıkırdak ve kemiğin aşınma yüzeylerini belirleyerek, bu bölgelere protez yüzeyler yerleştirip eklemi tamamlayarak diz ekleminin kireçlenmeden (osteoartrit) kaynaklanan sorunlardan önemli ölçüde kurtulmasını sağlar. Son yıllarda protez teknolojisinin gelişmesiyle birlikte kullanılan malzemeler ve üretim yöntemleri de gelişmiş, bu nedenle geçmişe göre daha fonksiyonel diz protezleri üretilmeye başlanmıştır.

Kimler diz protezi işlemi uygundur?

Diz protezi ameliyatı, genel olarak diz eklemini etkileyen hastalıkların tedavisinde son seçenek olarak tercih edilen bir operasyondur.

Diz protezi işlemi için uygun olan kişiler ise:

-Diz eklemine ilişkin ağrı sorunu yaşayanlar

Haberin Devamı

-Diz ekleminde şekil bozuklukları olanlar

-Diz eklemi kıkırdağında ciddi hasar oluşması

-Hareket kapasitesinin önemli ölçüde azalması

-Yürüme veya merdiven çıkma işleminde ağrı hissedilmesi

Diz protezi ameliyatı için herhangi bir yaş sınırı yoktur ve genellikle 50-80 yaş arası kemik ve eklem hastalıkları olan kişiler için uygundur. Bu ameliyat 65 yaş üstü kişilerde tercih edilse de alternatif tedavilerle giderilemeyen eklem sorunları için genç yaşta diz protezi ameliyatı yapılabilir.

Diz protezi ameliyatı hakkında merak edilenler

Diz protezi ameliyatında önce lokal anestezi yapılır ve alt gövde uyuşturulur. Bu sayede hasta herhangi bir ağrı hissetmeyecektir. Bazı hastalarda genel anestezi de kullanılabilir. Anesteziden sonra diz kapağında ve eklemde bir kesi yapılır. Yıpranmış kemik yüzeyleri ve kıkırdak dokusu temizlenir. Eklem aşınma bölgesi çıkarıldıktan sonra hasta tarafından seçilen protez bölgesi bir dolgu maddesi yardımıyla kemik yüzeyine sabitlenir. Diz eklemi metal alaşımlı ve takviyeli plastik olan polietilen malzeme ile kapatılır ve diz kapağının dikilmesi ile operasyon sonlandırılır.

Ameliyatın ne kadar süreceği, protezin tipine veya diz eklemindeki hasarın derecesine bağlıdır. Çoğu işlem ortalama 2 saat içinde tamamlanır.

Diz protezi işlemi ciddi bir cerrahi işlem olduğunu için alanında uzman deneyim sahibi hekimler tarafından yapılması gerekir.

Yazarlar