Made, Made Açık ve Kapalı Burun Estetiği

Uyuşukluk

Açık teknikte daha fazla burun ucu uyuşukluğu olur. Burun ortasındaki kesi sırasında yarım milimetre kalınlığında bir sinir kesiliyor.

İyileşme hızı

Açık teknikte, burun ucu ödemi, kapalı rinoplastiye göre daha uzun sürer. Çünkü burun ortası kesikte küçük bir arter ve ven kesiliyor. Bu yapıların kesilmesi dolaşımı bozmaz ancak iyileşme süresini uzatır. Kapalı burun estetiği, daha hızlı iyileşir. Kapalı rinoplasti de 15 gün sonra canlı yayına bile çıkarsınız.

Cerrahi kolaylık

Açık rinoplastiyi yapması daha kolaydır. Eğitim için bu nedenle açık rinoplasti tercih edilir. Kapalı rinoplasti daha zor bir tekniktir.

Haberin Devamı

Yara izi

Açık rinoplastide , burun orta etinde iz kalır. Bazı hastalarda çok belli olmaz, esmer ve yağlı derilerde iz daha çok belli olur. “Burnun estetik mi” diye sorduklarında hayır deseniz bile alttaki ize bakılıyormuş. Dikkatli bakılınca görülen yara izi, ameliyat olduğunuzu ele verir. Kapalı burun estetiğinde, “burnum kendi burnum” masum yalanını sürdürebilirsiniz. Kapalı teknikte yara izi kalmaz. Burun kanatları küçültülecekse hem açık hem de kapalı tekniklerde burun tabanında iz kalır.

Aletler

Kapalı rinoplasti daha ince aletler gerektirir. Burun deliklerinin içinden ameliyat yapmak kolay değildir.

Eğri burun

Bazı cerrahlar, eğri burunlarda açık teknik tercih edilmeli der. Tecrübeli bir cerrah kapalı teknikte de eğrilikleri düzeltebilirler.

Revizyon

Revizyonlarda açık teknik tercih edilir diye bir kural yoktur. Çoğu revizyon ameliyatını, kapalı teknik ile yapıyorum. Burnun her tarafı baştan yapılacaksa açık teknik tercih edilmelidir.

Ameliyat süresi

Cerrahtan, cerraha göre değişir. Eksiksiz yapılan açık ve kapalı rhinoplasty süreleri arasında fark yoktur. Ameliyat, 2-3 saat arasında sürer.

İçten bantlama

Burun küçültüldüğünde, deri kabarmasın diye burun kaslarını kıkırdaklara dikiyoruz. Kapalı teknikte, burun kaslarının kıkırdaklara olan bağlantısı kesilmeden, ameliyat yapmak mümkündür.

Sertlik:

Açık rinoplasti de daha fazla kıkırdak greft kullanılır, kapalı tekniğe göre daha sert sonuçlar elde edilir.

Haberin Devamı

Morluk:

Açık ve kapalı teknikler arasında morluk açsından fark yoktur. Kemik kırılırsa daha fazla morluk olur. Kemik kırmadan yapılırsa morluk daha az olur.

Modern rinoplasti tekniklerinin kullanımı

Kapalı burun estetiği ile açık rinoplasti de kullanılan teknikler aynıdır.

Cerrahi feedback

estetik burun ameliyatı satranç gibidir (M. Constantian,). Burun, cerrahi tekniklere cevap verir. Cerrahta bu cevaba göre ameliyatını sürekli şekillendirir. Kapalı rinoplasti daha fazla feedback verir. Açık rinoplasti de burun derisi havada olduğu için daha az feedback verir.

Hangisi daha iyi?

İki iyi cerrah elinde, hem açık teknik hem de kapalı teknik iyi sonuç verir. Ancak kapalı rinoplasti de uyuşukluk daha az olur. İz kalmaz, daha çabuk iyileşir.

Cerrah nasıl seçebilirim?

Burun estetiği olacaksanız, 2-3 cerrah belirleyin. Sonuçlarını inceleyin. Hangisini beğeniyorsanız o cerraha güvenin. Sonuçlarını beğendiğiniz cerrah birde kapalı rinoplasti uyguluyorsa tadından yenmez.

Haberin Devamı

Neden kapalı rinoplasti yapıyorum?

6 yıl önce açık rinoplasti tekniğini daha fazla kullanıyordum. Çok yakın bir arkadaşım, burun estetiği için görüşmeye geldi. Sonra, başka yerde ameliyat oldu. Neden bana ameliyat olmadın dedim. Sen, açık teknikle yapıyordun dedi. Burun estetiği, kapalı teknikle de oluyorsa ben bunu yapacağım dedim ve bu günlere geldik.

Güzel günler dilerim.

Dr. Barış Çakır

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

www.bariscakir.com

Güzellik önerileri için twitter:@cerrahisanati