Dr. Rengin Türkgüler

Dr. Rengin Türkgüler

info@drrengin.com

Tüm Yazıları

Karın ağrısı

Çocuklarda karın ağrısı sıklıkla görülen bir sorundur. Çocukların karın ağrısını ve sebebini net olarak tarif edememeleri tanı sürecini zorlaştırır. Günümüzde bunun için sıklıkla kullanılan yöntem ultrasondur. Yüksek frekanslı ses dalgaları sayesinde oluşan görüntüleme yönteminin hiçbir yan etkisi yoktur. Çocuklarda karın ağrısı için yapılan ultrason uygulamasında uygun bölgeye su bazlı jel sürülür. Ses dalgalarının iletilmesini kolaylaştırılan jel sayesinde ultrason başlığı daha rahat hareket eder ve uzman hekim kolaylıkla görüntülemeyi gerçekleştirir.

Haberin Devamı

Üriner sisteme bağlı hastalıklar

Çocukluk çağında üriner sistem enfeksiyonları sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Bu durum tedavi edilmediği sürece börek yetmezliği, hipertansiyon, kansızlık, büyüme geriliği gibi birçok hastalığa da neden olur. Üriner sisteme bağlı hastalıkların tespiti için üriner ultrason kullanılmaktadır. Alanında uzman hekimler tarafından yapılan ultrasonografi sayesinde idrar kanallarında meydana gelen genişleme, böbrek dokusunun kalınlığı, böbrek dokusunun yoğunluğu, mesane kapasitesi, mesanede kalan idrarın saptanması gibi sorunları ortaya çıkarılmaktadır. Yüksek frekanslı ses dalgalarıyla çalışan ultrason, radyasyon içermediği için yan etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca ailede taş öyküsü bulunan çocuklara da tetkik amaçlı üriner ultrason çekilmelidir.

Kalça çıkığı

Doğum sonrası 2-6 ay arasında uzman radyologlar tarafından bebek için ultrason ile tarama yapılmaktadır. Çünkü doğuştan kalça çıkığı, ne kadar erken teşhis edilirse o kadar kolay tedavi edilebilir. Geç fark edilirse ilerleyen yaşlarda yürümede aksamalara ve daha ciddi sakatlıklara neden olabilir. 2-6 aylar arası kalça ultrasonu yapılması için en uygun zamanlardır. 6. aydan sonra kalça ultrasonu yapılamaz, röntgen ile değerlendirmek gerekir. Röntgen de radyasyon içeren bir tetkiktir. Kalça ultrasonu işlemi ağrısızdır ve 2-6 ay arasında bu uygulamanın yapılması bebeğin radyasyona maruz kalmaması açısından da önemlidir.

Çocuklara uygulanan ultrason taramaları alanında deneyimli radyologlar tarafından yapılmaktadır. Ultrason işlemleri ağrısızdır, radyasyon içermemesi sebebiyle de ebeveynler tarafından gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. Hastalıkların teşhis edilebilmesi ve erken dönemde tedaviye başlanması için ultrason tetkiklerinin aksatılmaması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

www.drrengin.com
www.ultrasonklinik.com