Dr. Rengin Türkgüler

Dr. Rengin Türkgüler

info@drrengin.com

Tüm Yazıları

Ameliyatsız varis tedavisi herkese uygulanır mı?

Ameliyatsız varis tedavisi bütün varis tiplerinde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Hastanın genel sağlık durumu ve varisleri incelenerek uygun tedaviye karar verilmektedir. Varis sorunu olan hastaların büyük bir çoğunluğu ameliyatsız varis tedavisi için uygundur. Ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri arasında skleroterapi ya da endovenöz lazer ablasyon tekniği en sık tercih edilenlerdir. Ancak kullanılan teknik kadar, tedaviden sonra hastanın iyileşme döneminde verilen talimatlara tam uyum sağlaması operasyonların başarılı sonuçlanması açısından çok önemlidir.

Haberin Devamı

Tedaviden sonra hastaların uyması gerekenler

-Tedavi ardından hastaya giydirilen varis çorabı ertesi gün akşam yatmadan 1 saat önceye kadar asla çıkarılmamalıdır.

-Varis çorabı çıkarıldıktan sonra kese ya da ovalama işlemi yapılmadan duş alınabilir. Yaklaşık 1 ay boyunca cilt yüzeyine kesinlikle kese gibi aşındırıcı işlemler uygulanmamalıdır.

-Skleroterapi tedavisi olunan günden itibaren 4 gün – 1 hafta arası kadar varis çorabı sabah akşam giyilmelidir.

-Bilek kısımlarında ve yüzeye yakın yerlere yapılan skleroterapi köpük tedavisi bölgelerine dikkat edilmesi gerekir. Ayakkabı sürtmemeli ya da çorap kesmemelidir. Aksi takdirde yara oluşabilir. Ayak bileğine işlem yapılmış ise 1 ay boyunca bot, çizme vs. giyilmemelidir.

-İşlem yapılan yerler vurulmamalı ya da çarpılmamalıdır.

-Bacak hijyenine dikkat edilmelidir.

-İşlem yapılan bölgelere beşer dakika arayla buz uygulanmalıdır. Kaşıma veya ağrı oluyorsa buz uygulaması yapılarak rahatlatılabilir.

-Morluk geçirici krem kullanılmamalıdır. Kremlerin içinde heparin olduğu için kapatılan damarın açılmasına sebep olabilir ve bu durumda yapılan işlem etkisiz hale dönüşebilir.

-Ağrı olması durumda evde bulunan basit ağrı kesici ilaçlar kullanabilir.

-Skleroterapi sonrası da morluklar gelişebilir; morlukların daha çabuk geçmesi için sarı kantaron yağı kontrol gününe kadar her gün 8-10 defa sürülebilir.

-İlk 1 ay uzun süre ayakta kalınmamalı ve bacağı zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır.

Haberin Devamı

 

Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

www.drrengin.com

www.varisklinik.com.tr