Saç Ekimi Sonrası Neden Sigara İçmemelisiniz?

Saç Ekimi Sonrası Neden Sigara İçmemelisiniz?

Türkiye ve dünyada erişkin nüfusun büyük bir çoğunluğu hayatını sigara bağımlısı olarak geçiriyor. Günümüzde Türkiye’deki sigara içicilerinin sayısı yaklaşık 17 milyon civarındadır. Sigaranın zararları artık herkes tarafından bilinmektedir. Sigaranın zararlarını bilmenin bırakmak üzerinde olumlu etki yaratmakta ancak nikotin bağımlılığı sebebiyle tam etkili olamamaktadır.

Kronik sigara kullanımı maalesef, koroner arter hastalığından akciğer kanserinde kadar birçok ciddi hastalığın temel sebebidir. Sigara içen hastalarda anestezi gerekliliği veya cerrahi müdahale söz konusu olduğunda sigaranın insan vücudunda meydana getirdiği değişiklikler daha da önem kazanmaktadır.

Sigaranın vücuda verdiği genel zararları çok iyi bilen insanlar, malesef cerrahi bir operasyon sonrası sigara içmenin getirdiği zararlar hakkında aynı oranda bilinçli değiller. İnsanların %92’si ameliyat veya cerrahi bir operasyon sonrası sigara içmenin ortaya çıkarttığı yeni riskler hakkında bilgili değiller.


Sigaranın Hücresel Boyutta Etkileri

İçerdiği 6000 kimyasal madde sebebiyle vücutta DNA seviyesinde değişiklikler meydana getirmektedir. Tek bir sigara bile vücuttaki hücrelerin yapılarında ve işleyiş mekanizmalarında değişiklik meydana getirir.

Sigaranın kanser yapıcı özelliği içerdiği 55’in üzerindeki kanserojen madde ile ortaya çıkmaktadır. Sigara dumanı ile birlikte vücuda yayılan bu maddeler DNA yapısına yapışarak, DNA’ya bağlanmakta ve DNA-adducts denilen “artık DNA” ortaya çıkmaktadır.

Sigaranın en çok etki ettiği organların hücrelerinin, DNA’da sigaranın meydana getirmiş olduğu bazı artık maddelere rastlanmış olması kanserin nasıl oluştuğu konusunda bizleri biraz daha aydınlatmaktadır.

Sigaranın kan yapısı üzerindeki etkileri daha ani ve yoğun hissedilmektedir. Sigara içimi kanda lökosit ve trombosit sayısında artışa neden olur. Sigara dumanındaki yoğun karbondioksit sebebiyle kan hücrelerindeki oksijen seviyesi hızla yok olmakta vücuda verdiği genel olumsuz etkilerin yanı sıra iyileşme ve tedavi süresini ciddi anlamda sekteye uğratabilmektedir.

Maalesef yapılan araştırmalar gösteriyor ki, cerrahi operasyonlar öncesinde hastaların sadece %67’si sigarayı bırakmamaktadır. Operasyon sonrası ise, hastaların %54’ü iki gün içerisinde doktorların uyarılarına rağmen sigara içmektedir.

Sigaranın Ameliyat Öncesi Bırakılmasının Yararları

Haberin Devamı


12 saat önce sigaranın bırakılması: Kandaki karbondioksit düzeyini azaltarak kalbe giden oksijen seviyesini arttırır. Kan basıncı seviyesi hale normalin üzerinde seyredebilmektedir.

Haberin Devamı

12 - 24 saat öncesi bırakılması: Nikotinin kalp hızı, kan basıncı ve damarların büzülmesi seviyeleri üzerindeki olumsuz etkilerini azalır.

1 - 2 hafta önce bırakılması: Siliar fonksiyonlarda düzelme sağlar. Balgam miktarının azalmasıyla küçük hava yolları fonksiyonlarının gelişmesini, solunum komplikasyonlarının azalmasını bağışıklık sistemi ile ilgili fonksiyonların normale dönmesini sağlayarak yara iyileşme komplikasyonlarını ve enfeksiyon riskini azaltır.

Operasyon Sonrasında Sigara İçmemenin Yararları

Operasyon sonrasında da sigara kullanımı, oksijen seviyesi düşmüş kan hücrelerinin yara iyileşme sürecini sekteye uğrattığı bilinmektedir. Söz konusu operasyon saç ekimi olduğunda donör bölgeden alınarak yeni yerlerine yerleştirilen saç kökleri, buradan beslenebilmek ve yeni alanlarına alışabilmek için hızlı ve sağlıklı kan akışına ihtiyaç duyarlar. Saç ekimi operasyonları sonrasında sigara içmek yeni ekilen saç köklerinin yeni alanlarına yerleşmesini zorlaştırmaktadır, bu da ekilen saç köklerinin çıkmamasına sebep olabilmektedir.

Sigara içmek damarları daralttığı ve kan dolaşımını yavaşlattığı için saç ekimi sonrasında içilen sigara yeni ekilen hassas saç köklerine yeterince kan gidememesine sebep olur. Beslenemeyen saçlar güçsüz düşer ve dökülebilir.

Saç ekim araştırmalarına 20 yılımı vermiş bir doktor olarak, hastaların bu konudaki hassasiyetlerini bilmeme rağmen, saç ekim operasyonundan en az 1 hafta önce ve saç ekim operasyonundan sonraki 10 gün boyunca sigara içmeyi hiçbir şekilde tavsiye etmemekteyim. Saç köklerinin çok daha sağlıklı çıkabilmesi, saçların hızla yerlerini benimsemeleri ve hızlı uzamaları açısından sigara operasyon sonuçlarında başarısızlıklara sebep olabilmektedir.

Saç ekimi sonrası her bir saç kökünüzün sizin için ne kadar değerli olduğunu hatırlayarak, saç köklerinizin normalden çok daha fazla oksijene ihtiyaç duyduğunu unutmayın. İçtiğiniz her bir sigara saç köklerinizin ihtiyacı olan besin ve oksijeni yok eder.

Sigara içmemek saç ekimi operasyonunun başarılı geçmesi arasında yakından bir ilişki olduğunu, sigara içmeyen kişilerin cerrahi operasyonlarının çok daha rahat ve başarılı sonuçlandığını unutmayınız.

Saç Ekim Doktorunuz
Dr. Yetkin BAYER
www.yetkinbayer.com















Haberin Devamı