Saç Ekimi Sonrası Yıkama

Saç ekimi sonrası yıkama, saç ekimi operasyonunu takriben, doktorun önerisine göre 3. Ya da 4. Gün yapılan, ilk yıkama işlemidir. Saç ekimi sonrası yıkama, saç köklerindeki kabuklanmayı yumuşatan losyonlama ve saç köklerine zarar vermeden saçın özel bir şekilde yıkanabilmesi işleminde dayanmaktadır.

Saç ekimi sonrası yıkama oldukça önemli ve hassas bir işlemdir. Yanlış yapıldığı takdirde yeni ekilen saç köklerinin zarar görmesi söz konusu olacağından, saç ekimi sonrası ilk yıkamanın mümkünse hemşireler tarafından saç ekimi merkezinde gerçekleştirilmesi uygun olacaktır.

Saç Ekimi Sonrası Yıkama ve Önemi
Saç ekimi sonrası yıkama süresince saç kökleri çok yenidir ve yeni nakledildikleri alanlara tam yerleşmemişlerdir. Bu süreçte yapılacak olan yanlış bir hareket, köklerin yerinden oynayarak, saç derisini tutması engellenir.

Saç ekimi sonrası yıkamada, kabuklanmaların rahat bir şekilde saç köklerinden ayrılmasını ve köklerin nefes almasına sebep olur. Saç ekimi sonrası yıkama acele bir şekilde ya da yanlış yapılırsa o bölgede bulunan kıl kökleri zarar görür. İlk yıkama işlemi, 1 aydan fazla bir süre devam edeceği için ilk yıkamanın doğru bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir.

Saç Ekimi Sonrası Yıkama Nasıl Yapılır?
Saç ekimi sonrası yıkama için öncelikle doktorun onay verdiği günün beklenmesi oldukça önemlidir. Saçın durumuna göre 3. Ya da 4. Gün yıkama işlemi gerçekleştirilmektedir.

Saç ekimi sonrası yıkama işlemi için öncelikle dipleri kabuk bağlamış ekim alanına bolca losyon sürülür. Losyon, el ve vücut için kullanılan herhangi bir yumuşak ve akışkan kıvamlı losyon olabileceği gibi, bu işlemi için rahatça eczaneden alınabilecek bephanten kremlerde tercih edilebilir. Losyon saçın üzerinde yavaş hareketlerle ovalamadan dökülür. Losyonun saç diplerini tamamen kaplaması bolca sürülmesi, özellikle saç diplerindeki kabuklanmaların yumuşamasını sağlar. Yaklaşık 30-40 dk boyunca bekletilen losyon sonrasında ılık, tazyiksiz su yardımıyla hafifçe akıtılır.

Sonrasında yine saç köklerine zarar vermemek için, öncelikle elde iyice köpürtülen şampuan yavaş dokunuşlarla saçlı bölgeye sürülür. Bir süre bekledikten sonra yine çok yavaş bir şekilde durulanır.

Haberin Devamı

Saç ekimi sonrası yıkama esnasında,
Saç köklerindeki kabuklanmaları parmak ya da tırnakla çıkartmaya çalışmak kesinlikle çok yanlıştır.

Saç ekimi öncesi saça sürülen losyonun amacı yalnızca saç diplerindeki kabukların yumuşamasını sağlamaktır. Birçok kişinin düşüncesinin aksine saç diplerini besleme gibi bir amacı yoktur.

Fazla sıcak ya da soğuk su saç köklerine zarar verebilir.

Tazyikli su, yeni ekilen saç köklerinin yerinden oynamasına sebep olabilir. Saçlarınızı yıkarken tazyikli su kullanmayınız.

Saç ekimi sonrası yıkama evde gerçekleştirilecekse, doktorunuzun size anlattığı şekilde yıkama yapınız.

Yıkama esnasında yanınızda birinin olmasına dikkat ediniz.

Yıkama sonrasında saçlarınızı kendi halinde bırakarak kurutunuz, havlu ile kurulamayınız.

Saç ekimi sonrası şampuan markası çok önemli değildir, ancak bunun için hazırlanmış olan içeriğinde parapen içermeyen doğal, yenileyici ve besleyici özelliğe sahip hafif şampuanlar tercih edilebilir.

Haberin Devamı

Saç ekimi sonrasında ilk üç gün boyunca hiç su dokundurulmayan saç kökleri, 3. Günün sonrasında ilk yıkama için hazırdır. İlk yıkamanın tercihen saç ekimi merkezinde hemşireler tarafından gerçekleştirilmesinin ardından kişi bundan sonraki yıkamaları evde kendi imkanlarıyla gerçekleştirebilmektedir.

Yıkama işlemi, kabuklanmalar tamamen ortadan kalkana kadar aynı şekilde gerçekleştirilir. İlk yıkama sonrasında tüm kabukların ortadan kalmasını beklemeyin. İyileşmenin tamamlanması, kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de yaklaşık 10 günlük bir süredir. Sonrasında da sık sık yıkama işlemine devam edilir.

Saç ekimi sonrası yıkama ile ilgili aklınıza takına soruları mutlaka doktorunuza sorunuz.

Haberin Devamı

Saç Ekimi Doktoru
Dr. Yetkin Bayer