Editörün Seçtikleri Dünya medya zirvesi

Dünya medya zirvesi

04.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünya medya zirvesi

Dünya medya zirvesi

Dünya Gazeteler Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, Doğan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'ın konuğu oldu. Birlik Başkanı Sirotsky, "Basın özgürlüğü için mücadele eden insanlarla karşılaşmak bize cesaret verdi" dedi

DÜNYA Gazeteler Birliği (WAN - World Association of Newspapers) Yönetim Kurulu Üyeleri, Doğan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'ın konuğu oldu. Doğan'ın yabancı gazete temsilcilerine önceki gece verdiği yemekte konuşan WAN Başkanı Jayme Sirotsky, Türkiye'de gördüklerinin çok cesaret verici olduğunu belirterek, "Doğan Grubu ve Türkiye gazeteleri gittikçe güçleniyor" dedi.
Geceye katılan Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök de, yabancı gazete temsilcilerinin sorularını yanıtlayıp Türk basını hakkında bilgi verdi.
Gazete Sahipleri Birliği'nin davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Dünya Gazeteler Birliği Yönetim Kurulu Üyelerini, Hürriyet Medya Towers'da Doğan Grubu'nun üst düzey yöneticileri karşıladı. Aydın Doğan ve Doğan Şirketler Grubu Başkan Yardımcısı Sema Doğan, toplantı öncesi Sirotsky'le sohbet ederek medya grubu hakkında bilgi verdi. Yemek öncesi yapılan toplantıda ise, Doğan Medya Grubu'nu tanıtan bir multivizyon gösterisi yapıldı.

Toplantıda Derya Sazak ve Ertuğrul Özkök birer konuşma yaptı. Türkiye'deki insan hakları, basın özgürlüğü ve medyanın konumu hakkında bilgi veren Sazak, "Medyanın güçlenen rolü üzerine tartışmalar var. Zaman zaman basının gücü iktidarları korkutuyor" diye konuştu.
Türkiye'de yaşanan Susurluk skandalını ısrarla takip eden medyanın saygınlığının arttığını kaydeden Sazak, Refahyol iktidarı döneminde yalan haber iddiaları ve sansür girişimlerinin olduğunu da sözlerine ekledi. WAN'ın daha önceki toplantısında can sıkıcı konularla karşılaştığını belirten Sazak, "Türkiye'deki demokrasi, insan hakları konusundaki ihlaller ve basın özgürlüğü konuları gündeme geldi. Size sevindirici gelişmeyi bildiriyorum; Amsterdam'daki toplantıda hapiste bulunan Işık Yurtçu ve diğerleri, basının ısrarlı takibi ve hükümetin de değişmesi sonucu çıkarılan af kanunuyla serbest kaldı" dedi. Konuşmasında, Milliyet'in fikre dayalı etkinliğinin büyüklüğüne değinen Sazak, insana ve teknolojiye yatırım yapan, Internet'le dünyaya açılmada birinci sırada olan Milliyet'in, bütün çalışanlarını bağlayıcı yazılı bir Anayasası bulunduğunu da bildirdi.
Özkök de, başlıca ilgi alanı medya olan Doğan Grubu'nun finansman, sanayii ve hizmet sektöründe de faaliyet gösterdiğini kaydetti. Özkök, "Grup olarak 11 günlük gazete, 50'ye yakın süreli yayına sahibiz. Piyasa payımız yüzde 60. Üç TV kanalına sahibiz. Biri Türkiye'nin en büyük açık ve kablolu kanalı. Üç radyo istasyonumuz bulunuyor. Ayrıca en büyük dağıtım ağına da sahibiz" dedi.

Sazak ve Özkök'ün konuşmasından sonra soru sormak için mikrofonu alan Sirotsky, Doğan Grubu'nun mükemmel tesisleri olduğunu belirtti.
Burada ağırlanmaktan çok memnun olduklarını kaydeden Sirotsky, Doğan Grubu'nun ve Türk gazetelerinin gittikçe güçlendiğini vurguladı. 15 binden fazla gazetenin kendilerine bağlı olduğunu belirten Sirotsky, "Birçok ortak noktamız var. Bu gazetelerin hepsi, basın özgürlüğü için mücadele ediyor. Burada aynı fikirde ve aynı mücadele içinde bulunan insanlarla karşılaşmak bizi cesaretlendirdi. Çalışmalarımızda yardımcı olmanız mennuniyet verici" dedi.
Ardından, Macaristan Gazeteciler ve Yazarlar Derneği temsilcisinin Türkiye'de medya tekeli olup olmadığı yönündeki sorusunu yanıtlayan Özkök şöyle konuştu:
"Medyada herkes sesini duyurabiliyor. Her fikir, her parti ve her çıkar grubu Türk medyasından temsil ediliyor. Güçlü bir yerimiz olduğu doğru. Bütün gündemi biz kontrol etmiyoruz. Konsantrasyon, yoğunlaşma iddiaları kabul edilemez. Basında birçok grup var. Televizyon ise çok daha renkli. Bu tür dedikodular, konsantrasyon konusundaki iddialar geçersiz ve kabul edilemez".

Geceye, Doğan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Doğan Şirketler Grubu Başkan Yardımcısı Sema Doğan, Doğan Holding Koordinatörü Birkan Erdal, Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yalçındağ, eşi Kanal D İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Arzuhan Yalçındağ, Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı ve eşi Ali Sabancı, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak ve eşi Ayşe Sazak, Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Üyesi Dinç Üner, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, eşi Tansu Özkök, Simge Grubu Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yılmaz, Milliyet Gazetesi Başyazarı Güneri Cıvaoğlu, Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi, Türkiye Gazetesi Genel Müdürü Mücahid Ören, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Sabah Gazetesi Yazarı Hasan Cemal, Milliyet Gazetesi Yazarı Nilgün Cerrahoğlu katıldı.

Yazarlar