Aile Embriyo hakkı artırılmalı

Embriyo hakkı artırılmalı

10.10.2011 - 12:29 | Son Güncellenme:

Antalya’da yapılan üreme kongresinde, Avrupa’da 9-12 arasında olan embriyo hakkının Türkiye’de iki ile sınırlanmasının, gebelik sayısının çok az olmasına neden olduğu belirtildi.

Embriyo hakkı artırılmalı

Üreme Tıbbi Derneği tarafından düzenlenen 3’üncü Üreme Tıbbi Derneği Kongresi, 5- 9 Ekim 2011 tarihleri arasında Antalya’nın turistik Belek Beldesi’ndeki Corneilla Otel’de düzenleniyor. Konularında önde gelen Türk ve yabancı bilim adamlarının yer aldığı kongreyi, yaklaşık 750 katılımcı takip ediyor. 155 Türk, 40 yabancı bilim adamının konuşmacı olarak yer aldığı kongrede, 6 kurs ve 42 oturumun yanı sıra 80 poster, 8 sözel bildiri bulunuyor. Kongrede üreme endokrinolojisi, kronik pelvik ağrı ile mücadele, IVM’de hasta seçimi ve sonuçlar, üreme tıbbında kök hücre, embriyo gelişiminde kokültürün yeri, HRT meme kanseri güncel durum, embriyo seçimi için yeni teknolojiler, tek embriyo transferi, osteoporoz tanı ve tedavi prensipleri, fertilite ve obezite, 2011’de erkek infertilitesinde tanı ve tedavi, PCOS’da cerrahi yaklaşım gibi birçok konu ele alınıyor.

Haberin Devamı

Üreme Tıbbi Derneği Başkanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, embriyo seçiminde yeni bir genetik yaklaşım olan Komperatif Genomik Hibridizasyon ile embriyoların taranmasının günümüzde tüp bebek tedavisi gören çiftlerde başarı oranının artmasını sağladığını söyledi. Kök hücre tedavisine ilişkin de Prof. Dr. Pabuçcu, yumurta ve sperm olmaması nedeniyle bebek sahibi olamayan çiftlerde gelecekte kök hücrelerin sperm ve yumurta üretiminde kaynak olabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, kişinin kendi sperm ve yumurtası ile gebelik elde edebilmesi için kök hücrenin kullanımının günümüzde mümkün olmadığını dile getirdi.

KADIN DOĞUMDA YAN DAL EKSİKLİĞİ
Prof. Dr. Pabuçcu, üreme tıbbındaki eksikliklerden birinin de kısırlık yan dalı olmaması olduğunu söyledi. Tüp bebek konusunda 6 aylık bir eğitimin yeterli olmadığını belirten ve ciddi bir düzeyde yan dal eğitimi almaları gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Recai Pabuçcu, bu konuda hakkıyla işini yapan işyeri sayısının 50’yi geçmeyeceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Böyle eğitimlerin olmamasının çok düşündürücü olduğunu belirten Prof. Dr. Pabuçcu, tüp bebek yönetmeliğinde iki embriyo hakkı tanınmasını eleştirdi. Prof. Dr. Pabuçcu, "Avrupa’da yapılıyor en az 9- 12 devlet uygulaması var ve bizde 2 olması nedeniyle gebelik sayımız çok az. Bunlar çok acil çözülmesi gereken sorunlar ve devlet olarak sorunlarımıza ılımlı bir yaklaşım var" dedi.

KISILIKTA ERKEK YAŞI TEHLİKESİ
Günümüzde evlilik yaşlarının geç olması, kariyer ve ekonomik sıkıntılar gibi nedenlerle çocuk yapma isteklerinin de daha geç yaşlarda olmaya başladığına değinen Prof. Dr. Erol Tavmergen ise hiç sigaraya maruz kalmayan kişilerin canlı çocuk doğurma şanslarının üçte bir oranında daha çok olduğunu söyledi. Kısırlıkta erkek yaşı üzerinde hiç durulmadığına da dikkat çeken Prof. Dr. Tavmergen, "Hep kadın yaşı üzerinde duruluyor ve erkeğin 40’ın üzerinde olması durumunda gebe bırakma şansı daha düşük oluyor. Erkeğin genetik yapısındaki bazı problemlerden, çevresel faktörlerden kaynaklanabiliyor" diye konuştu.

Yazarlar