İlaç Yok Tavuk Suyu Çorbası Var!

İflah olmaz bir ilaç karşıtı ve doğal yaşam delisi olarak hasta olduğumuz zaman neler yaptığımız oldukça geniş kitleleri ağırlayan çok büyük bir soru işareti. Cevabı ise bir o kadar basit.

Soğuk algınlığının ilacı OLMAZ! İlaç sadece semptomları yok eder, siz çocuğunuzu iyeleşti zannedersiniz oysa o sadece ilaçların sağladığı uyuşuklukla önceki kadar kötü hissetmiyordur. Çok daha ciddi problemlerle beraber çocuğun ¨kötü hissetmesine¨ engel olmak için ilaç vermeye karşıyım. Leyla'yı upuzun bir hayat ve hem fiziksel hem duygusal acılar bekliyor. Elimde olsaydı bu acıları henüz yaşamadan yok ederdim. Ama öyle bir şansım yok. Yapabileceğimin en iyisi her türlü acıyı dik durarak, sağlam durarak, güvenle ve kuvvetle karşılamasını sağlamaktır. Bunu da her hastalıkta ilaçla uyuşturarak yapamam. O yüzden hayır, bizim evimizde ilaç yok. Kullanmıyoruz.

Haberin Devamı

Ama bizim evimizde şunlar var:

  • Bir bütün organik/serbest dolaşmış/antibiyotikle beslenmemiş tavuk

  • Kereviz sapı

  • Havuç

  • Soğan

  • Maydanoz

  • Defne yaprağı

  • Sarımsak

  • Kekik

Bunlarla helva değil tavuk çorbası yapıyoruz ve özellikle hastalık zamanlarında bol bol içiyoruz.

Tavuk çorbası hastalık sırasında nötrofillerin hareketini kısıtlayan bir anti-inflamatuardır. Solunum yollarında biriken mukusu harekete geçirir ve birikmesini önler. Bu da tıkanıklığı çözer ve virüslerin yerleşik hayata geçmesine engel olur. Nötrofiller, enfeksiyon savaşçısı akyuvarlardır ve tavuk çorbası hastalık sırasında bunların göçüp gitmelerine engel olarak üst solunum yolu enfeksiyonu ile başarıyla savaşan bir kahraman olur. (Bkz. Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. 2000. Rennard BO, Ertl RF, Gossman GL, Robbins RA, Rennard SI. Chest. 2009 Nov; 136(5 Suppl):e29.)

Chest Dergisi'nde yayınlanan bir başka çalışmanın sonucuna göre ise tavuk suyu çorbası burun içlerine bulunan koruyucu tüylerin (cilia) işlevlerini güçlendirerek hastalığın yayılmasına engel oluyor.

Bu bağlamda çorbayı doğru yapmanız önemli. BÜTÜN malzemelerin taze ve organik olmasına özen göstermelisiniz. En çok da tavuk ve kereviz sapının... Sanılanın aksine tavuk suyu çorbasını ilaç yapan eti değil kemiğidir. O yüzden etlerini haşlamasanız da olur. Herhangi bir tavuk yemeğinden arta kalan kemikleri atmayın. Sonradan tavuk çorbası için kullanacaksınız.

Haberin Devamı

O gün geldiğinde: kemikleri, deriyi yine atmadığınız sebze artıkları ile beraber haşlayın. Mesela mayzanoz sapları, dereotu sapları, brokoli sapları, havuç suyundan kalan posa, kırmızı pancardan kalan posa, vb. Bu karışıma aklınıza gelebilecek her türlü sebzeyi ya da artığını ekleyebilirsiniz. Ben soğan, sarımsak ve defne yaprağını da ekliyorum. Saatlerce kısık ateşte pişecek. Bu yüzden sebzeler ölecekler. Sonradan atmayacağınız sebze var ise eklemeyin. İdeali 3-4 saattir pişme süresinin. Piştikten sonra sebzeleri ve kemikleri süzün, Suyu ayrı bir tencereye alın ve içerisine havucu, kereviz sapını, ufak ufak doğradığınız soğanı, sarımsağı ekleyin. Sebzeler biraz yumuşayıncaya kadar pişirin. Eğer sakladığınız tavuk eti var ise onları da küçük küçük doğrayarak ekleyin. Tuzunu ve kekiğini de damak zevkinize göre ayarlayın. Sonradan maydanozu da üzerine ekleyin. Ben bir de pul biber ekliyorum ama Leyla'ya acı geldiği için o istemiyor. Pul biberi muhakkak eklemenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Afiyet olsun!

BYBO Facebook Sayfası