Genel Sağlık Esnemek beyni soğutuyor

Esnemek beyni soğutuyor

10.10.2011 - 11:11 | Son Güncellenme:

Tıp literatürü esnemekle ilgili açıklamalarla doludur. Ancak son yıllarda en çok önem kazananlardan biri esnemenin beynin sıcaklığını düzenlediği yönündeki hipotezlerdir.

Esnemek beyni soğutuyor

Esnemek beyni soğutuyor
Beyin belirli sıcaklıklarda en verimli şekilde çalışır. Tıpkı arabaların motorları gibi zaman zaman soğumaya da ihtiyaç duyar. Beynin ısısını düşürmek için ise uzmanlar, vücudun derin nefes alışverişini tetiklediğini düşünüyor.

Esnemek bulaşıcı bir durumdur. Birini esnerken gördüğümüzde kendimizi esnerken bulabiliriz. Ancak bilim adamları esneme videosu izleyen kişilerin başlarına soğuk buz torbaları koyduklarında bu bulaşıcılık durumunun yaşanmadığını görmüşlerdir. Burundan nefes almak da beynin ısısını düşüren diğer bir etmendir.

Geçtiğimiz ay Frontiers in Evalutionary Neuroscience isimli dergide yayınlanan çalışmada 160 kişi incelendi ve esnemenin mevsimlere göre değişiklik gösterdiği görüldü. İnsanlar kış aylarında yaz mevsimine oranla daha fazla esniyor. Bunun sebebi olarak mevsim sıcaklıkları gösteriliyor.

Araştırmacılar nem ve uyku gibi faktörleri de göz önünde bulundurduklarında, ılık sıcaklıklarda zaman geçiren kişilerin daha az esnediğini gözlemledi. Araştırma kişiler yorgun olduğunda neden esnediğine de açıklama getiriyor. Uykusuzluk beyin sıcaklığını arttırıyor. Esnemenin bulaşıcı olması ise etraftaki kişilerde uyarı olarak algılanmasıyla açıklanıyor.

Yazarlar