Yaşam Fırtına yıktı, geçti ve daha bitmedi!

Fırtına yıktı, geçti ve daha bitmedi!

28.09.2008 - 00:05 | Son Güncellenme:

Evleri su bastı, ağaçlar panolar yollara devrildi, ulaşım önemli oranda aksadı, pek çok bölgede maddi hasar meydana geldi... Türkiye’nin farklı farklı bölgelerinde etkili olan yağışlı hava ve fırtına, bugün de özellikle İstanbul’da etkisini sürdürecek

Fırtına yıktı, geçti ve daha bitmedi

Orta Akdeniz üzerinden gelen, İstanbul’da etkili olan fırtına ve yağışlı hava, bugün de etkisini sürdürecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) yapılan açıklamada, itfaiyeye gelen 434 ihbardan 185 çatı uçması ve 105 ağaç devrilmesi olayına müdahale edildiği bildirildi. Bugün de kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağmur ile yağış anında saatte 70 ile 100 kilometre hızla esmesi beklenen fırtına öngörüldüğü ifade edildi.

Gemiler sürüklendi
Fırtına nedeniyle Kilyos önlerinde demirli olan Rus bayraklı “RADIKS-5” adlı tanker, sürüklenerek Karaburun açıklarında karaya oturdu. Kamboçya bayraklı “Volgabalt 150” adlı gemi de sürüklenerek Gümüşdere önlerinde karaya oturdu. İki geminin personeli de can tehlikesi bulunmadığını beyan ederek, tahliye talebini kabul etmedi.
Rus bayraklı “Aviakonstruktor Polikarpov” isimli kuru yük gemisinde ise İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e çıktıktan sonra makine arızası meydana geldi. Sürüklenen gemi “Kurtarma 4” römorkörü ile Büyükdere açıklarına çekilerek demirletildi.

Bayram ziyaretine giderken...
Gebze Eskihisar ile Yalova Topçular arasındaki feribot seferleri şiddetli fırtına nedeniyle durduruldu. Bu durum, bayram tatilini yakınlarının yanında geçirmek için yola çıkanları zor durumda bıraktı.
İDO’nun Bandırma-Yenikapı ve Yenikapı-Bandırma seferleri fırtına nedeniyle iptal edildi. Yalova-Pendik hızlı feribot, Yalova-Kartal deniz otobüsü seferleri de yapılamadı. Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi’nde seyreden 29 yerli ve yabancı bandıralı şilep ile tanker, fırtına yüzünden Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi sahillerine demirlemek zorunda kaldı.

Neler oldu neler...
*Hatay’ın Samandağ ilçesi Çevlik sahilinde 6’sı Türk, 3’ü Gürcü 9 mürettebatı bulunan bir yük gemisi, şiddetli dalgalar nedeniyle alabora oldu. Gemi daha sonra karaya oturdu. Can kaybı olmadığı öğrenildi.
*Sakarya’nın Kaynarca, Söğütlü ve Ferizli ilçelerinde etkili olan şiddetli fırtına nedeniyle evlerin çatıları uçtu, ağaçlar devrildi.
Fırtına ve sel nedeniyle elektrikleri kesilen ilçedeki otobüs seferleri de iptal edildi. İlçenin merkezinden geçen Seyran Deresi’nin taşması sonucu Kaynarca’yı Adapazarı ve Kandıra’ya bağlayan kara yolu trafiğe kapandı.
*Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde etkili olan fırtına sonucu oluşan dalgalar, sahil bandında hasara yol açtı. Amfi Tiyatro Sahnesi’nin de panoları yıkıldı.
*Düzce’nin Akçakoca ilçesinde etkili olan dolu köylerde maddi hasara yol açtı. Esmahanım köyünden Ruhi Kap, “10 dakika boyunca yumurta büyüklüğünde dolu yağdı” sözleriyle anlattı.
*İskenderun’da onlarca ev ve işyeri sular altında kaldı. Pınarbaşı Mahallesi’ndeki İskenderun Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nü de su bastı. Yıldırım Tepe Mahallesi’ndeki köprüden geçen bir kişinin sel sularına kapılarak kaybolduğu iddia edildi. Sel yüzünden Kırıkhan-Gaziantep, Kırıkhan-İskenderun karayolu kapandı. Delibekirli köyünde bir köprü yıkıldı.
*Siirt’te yarım saat süren sağanak yağış hayatı adeta felç etti. 200’ü aşkın ev ve iş yerini su bastı.

Fırtına yıktı, geçti ve daha bitmedi

Hatay’ın Samandağ ilçesi Çevlik sahilinde bir yük gemisi, şiddetli dalgalar nedeniyle alabora oldu ve karaya oturdu. Kentin sokaklarında da çamur seli vardı.


Fırtına yıktı, geçti ve daha bitmedi



TEM otoyolunun İstanbul - Ankara yönü Gerede gişelerinde yağış ve bayram tatili nedeniyle 10 kilometrelik kuyruk oluştu.



Barajlara yaradı
Son yağışlarla birlikte İstanbul’a su sağlayan ve toplam 863 milyon 770 bin metre küp su tutma kapasitesine sahip olan barajlardaki mevcut su hacmi 196 milyon metreküp oldu.
Önceki gün itibariyle 142 milyon metre küp olan barajlardaki mevcut su hacmi, yağışlı havanın etkisiyle 54 milyon metreküp artarak 196 milyon metreküpe, doluluk oranı ise yüzde 22.62’ye çıktı. Geçen yılın aynı döneminde barajlardaki su miktarı 135 milyon metreküp olarak ölçülmüştü.

Yazarlar